Prima pagină » Titlurile zilei » Epopeea tunului imobiliar de pe versantul Aurora, din Copou! Terenul fuge la vale, beneficiarul Claudiu Bâlu vine cu un compromis: penthouse de 100 mp

Epopeea tunului imobiliar de pe versantul Aurora, din Copou! Terenul fuge la vale, beneficiarul Claudiu Bâlu vine cu un compromis: penthouse de 100 mp

15 apr. 2022, 02:00, 8 ,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Proprietarii de case de pe Strada Aurora sunt vehemenți în ceea ce privește proiectul imobiliar al lui Claudiu Bâlu. Toți cred că versantul va avea de suferit din cauza investiției. Beneficiarul promite că va ajunge în instanță. Ieri, proiectul a fost dezbătut la Primăria Iași

Zeci de proprietari de case de pe Strada Aurora, din zona Copou, au contestat proiectul imobiliar inițiat de Claudiu Bâlu, care și-a schimbat numele în Tescu, în urmă cu 3 ani. Povestea durează de mai bine de 6 ani. Constantin și Elena Bâlu dețin o suprafață de teren de 2.013 metri pătrați pe Strada Aurora, nr. 19-21. Claudiu Bâlu s-a ocupat de obținerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce prevede construirea a două locuințe colective cu regimul de înălțime S+P+2, cu un procent de ocupare a terenului de 30 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1,2.

Clădirile ar urma să aibă o suprafață desfășurată de 2.415 metri pătrați. Conform PUZ, ar urma să fie amenajate 18 locuri de parcare pe terenul dezvoltatorului. Însă beneficiarul se luptă cu vecinii, care nu sunt de acord cu investiția, motivul principal fiind starea versantului. O astfel de investiție ar afecta iremediabil clădirile din zonă care prezintă deja crăpături din cauza instabilității versantului. Un scandal imobiliar a pornit și pe Strada Gh. Ivănescu, zona CUG-Aleea Tudor Neculai.

Epopeea tunului imobiliar de pe versantul Aurora, din Copou, tranșată în instanță

În cursul zilei de ieri, 14.04.2022, la Primăria Iași a fost organizată o sesiune de dezbatere publică la care au fost prezenți proprietarii de case, în număr mare, dar și reprezentantul beneficiarilor, Claudiu Bâlu. Unul dintre vecini a precizat că pe terenul menționat nu se poate construi pentru că vor fi afectate vecinătățile.

”Nu se poate construi, suntem pe versant, nu se poate mai mult de P sau P+1. Niciun versant din Iași nu a avut atâtea probleme. Pe terenul respectiv sunt mulți arbori care susțin terenul. Nu vreau să se ducă totul la vale. Este un versant alunecător care este afectat de vibrații și apă. Dacă bagă un excavator și plouă, versantul se duce la vale. Este ceva ce te-ngrozește la Primăria Iași”, a precizat Aurel Maxim, proprietar pe Strada Aurora, care este îngrijorat și de numărul suplimentar de mașini ce vor apărea în zonă, strada având o lățime de doar 6 metri.

În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat cazul altui investitor care se află în conflict cu vecinii din zona Bucium.

Claudiu Bâlu a spus printre dinți că este dispus să facă mai puține apartamente

În apărare, Claudiu Bâlu a precizat că, prin PUZ, este dispus să reducă proiectul la 12 apartamente de tip penthouse, cu un număr de 12 locuri de parcare. Apartamentele ar urma să aibă o suprafață de 100 metri pătrați. S-ar reduce de la un număr de 24 de apartamente, dar nu este o soluție finală.

”Partea mea, unde fac blocul, este consolidată de când s-a făcut rezervorul. Vor fi piloți forați cu diametru de 90, nu-i poți cuprinde cu mâna… Nu o să fie niciodată probleme. Primăria nu poate să consolideze. Prin acest proiect își asumă investitorul. Am 4 studii geotehnice făcute. Am aviz de circulație emis de Poliția Rutieră. Voi merge în instanță dacă este nevoie”, a susținut Claudiu Bâlu.

La dezbatere a fost prezent și Iulian Nicolau, președintele Comisiei de Urbansim. A explicat că, în forma actuală, proiectul nu poate fi avizat. A declarat că pe Strada Aurora pot fi autorizate doar locuințe colective mici cu un coeficient de utilizare a terenului de maximum 0,54 la sută și procent de ocupare a terenului de 15 la sută.

Epopeea tunului imobiliar de pe versantul Aurora, din Copou, va continua cel puțin până când Primăria Iași va elabora raportul de informare în urma sesiunii de consultare publică.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • ASTA E GOLANIE DE LA PRIMARIE NU SE VREA SA SE OPREASCA CONSTRUCTIILE PE ACESTE ZONE CU RISC ,,CHIRICA SI CONSILIERII STIU DESPRE CE E VORBA DAR DOAR BANUL CONTEAZA…

  • Pamfil Roată

    Nicolau este o șperlă de consilier,una spune cetățenilor alta face in primărie.Fiti atenți la acest limbrici USR-ist care promovează proiectele arhitecților care îl ung pe el iar pe ceilalți ii arde.Ba Nicolau lasă gargara ca nu te mai ia nimeni in serios .Sper sa fi oleacă scuturat de DICOT sau DNA acest chiabur de tip nou.

  • “Penthouse”. Asa se intampla de fiecare data, se propun initial un numar redus de apartamente cu putine locuri de parcare, dupa care in baza legii, se solicita Recompartimentari si Supraetajere, unde la final se dupleaza numarul de apartamente, dar fara a mai avea teren si pentru dublarea locurilor de parcare. O practica inselatoare folosita de mai toti dezvoltatorii, pe care primaria o accepta si o avizeaza.

  • case cu doua etaje sunt si in categoria case individuale,povestile unor persoane din zona daca nu sunt acoperite de studii geotehnice nu cred ca ar avea valoare(decat ziaristica)!daca sunt prevazuti piloni de sustinere a terenului,sigur ei asigura mult mai mult zona decat radacinile unor copaci….,dar specialistii trebuie sa aiba ultimul cuvant,cel decisiv.

  • Stati calmi, primarul Chirica si-a luat tainul la timp si de aici. Si mai urmeaza un ghetou mai jos de puscarie, fix in curba. Si de aici Chirica si-a luat malaiul. Chirica este maharul imobiliarelor din Iasi. 10% capac din proiectul vostru si Chirica va este prieten pe viata.

  • Domnule primar CHIRICA opriti GOLANII din imobiliare.astia nu sunt investitori sunt SARLATANI ,NESIMTITI SI LEPRE

  • Penthouse la 2 etaje si mansarda pe strada Aurora? Ha,ha,ha! De rasul curcilor. Habar n-ai ce-i ala! Vai de capul tau, Vladut!

  • cunoscatorul

    Ce barbat frumos acest Balu! Cata profunzime in privire si ce zambet sarmant! Ce profil de dezvoltator are, numai bun de moneda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024