Prima pagină » Sanatate » Episoade psihotice. Tratamentul care te va ajuta să scapi de acest comportament bizar

Episoade psihotice. Tratamentul care te va ajuta să scapi de acest comportament bizar

05 oct. 2023, 11:43,
în Sanatate

Episoadele psihotice pot fi înspăimântătoare și tulburătoare atât pentru persoana care le trăiește, cât și pentru cei din jur. Ele pot fi asociate cu tulburări mentale, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolară, sau pot apărea ca simptome ale altor condiții medicale, cum ar fi febra sau traumatismele cerebrale.

De cele mai multe ori, o persoană care suferă de episoade psihotice are halucinații vizuale, auditive și olfactive. Astfel, persoanele care suferă de această tulburare pot vedea unele lucruri care nu există în realitate. De asemenea, acestea aud voci care nu există sau care alții nu le aud. Simțirea unor senzații care nu există în realitate. Interpretarea greșită a stimulilor reali, cum ar fi auzirea unui sunet obișnuit și crezând că este ceva complet diferit.

Episoade psihotice. Ce simptome pot semnala manifestarea unuia

Multe persoane care suferă un episod psihotic pot avea confuzie severă și desorientare, pierderea contactului cu realitatea. Gândire dezorganizată și dificultate în concentrare. De asemenea, se manifestă gândirea dislocată și dificultatea în a-și organiza gândurile sau a le exprima coerent. Persoanele cu această afecțiune suferă de un comportament bizar sau incoerent care pot fi incomprehensibile pentru ceilalți.

Aceștia au credințe false și fixe care sunt în contradicție cu realitatea și care nu pot fi schimbate cu argumente logice. Se manifestă schimbări bruște și extreme în starea de spirit, de la extaz la furie fără un motiv aparent. Persoanele cu o problemă psihotică evită interacțiunile sociale și retragerea într-un mediu izolat.

Multe persoane suferă de insomnie sau hipersomnie (somn excesiv) și schimbări în apetitul alimentar atunci când au această tulburare. Stare de agitație constantă sau imobilitate și lipsa de reacție la stimuli externi.

Din ce cauză apar aceste episoade? Afecțiuni care declanșează un astfel de comportament

Multe persoane suferă de boli mentale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară sau tulburarea schizoafectivă. Aceste afecțiuni provoacă manifestarea unor episoade psihotice. Abuzul de droguri sau alcool, retragerea de la aceste substanțe sau intoxicația, provoacă manifestarea unor simptome specifice tulburării.

Loviturile severe la cap sau alte leziuni cerebrale, tulburările medicale, cum ar fi febra, epilepsia sau tumori cerebrale pot fi cauza unor episoade psihotice. Pentru a trata această afecțiune aveți nevoie de o terapie. Cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) pentru a ajuta la gestionarea gândurilor și comportamentelor. Antipsihoticele pot fi prescrise pentru a ajuta la controlul simptomelor.

Sprijinul din partea familiei și a prietenilor, precum și grupurile de sprijin, pot juca un rol crucial în gestionarea episoadelor psihotice. Este important să căutați ajutor medical dacă sunteți preocupat de starea de sănătate mentală a cuiva sau dacă vă confruntați cu astfel de simptome. Un medic sau un specialist în sănătate mentală poate oferi evaluare și recomandări specifice pentru fiecare situație.

Cat de eficient este consultul unui psiholog pentru ameliorarea stărilor psihotice?

Consultația cu un psiholog poate fi extrem de eficientă pentru ameliorarea stărilor psihotice, mai ales în contextul unui tratament cuprinzător și personalizat. Psihologii sunt profesioniști specializați în sănătatea mentală și au pregătirea și experiența necesare pentru a ajuta oamenii să facă față și să depășească o varietate de probleme psihologice, inclusiv stări psihotice.

Un psiholog poate evalua severitatea și natura episoadelor psihotice pentru a face un diagnostic precis și a dezvolta un plan de tratament adecvat. Sesiunile de terapie individuală pot oferi un spațiu sigur pentru a discuta gândurile, sentimentele și experiențele care contribuie la starea psihotică. Prin terapia cognitiv-comportamentală (CBT) sau alte abordări terapeutice, un psiholog poate ajuta persoana să înțeleagă și să gestioneze gândurile și comportamentele disfuncționale.

Psihologii pot oferi consiliere și sprijin emoțional pentru a ajuta persoanele să facă față unor episoade psihotice, stresului și altor factori care pot agrava stările psihotice. De asemenea, specialiștii pot ajuta persoanele să învețe tehnici eficiente de gestionare a stresului și strategii de adaptare pentru a face față situațiilor dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025