Mai multe comunități de cercetare din întreaga lume lucrează acum din greu pentru a dezvolta un vaccin eficient împotriva coronavirusului. Dar nu toată lumea are aceleași așteptări pentru vaccin.
Epdemiologul șef al Suediei de la Agenția de Sănătate Publică, Anders Tegnell, care a surprins Occidentul prin abordarea sa de combatere a virusului, susține că toate vaccinurile au puncte slabe și puncte tari, iar unul împotriva Sars-Cov-2 nu face excepție.
„Este periculos să crezi că un vaccin împotriva Covid-19 va rezolva toate problemele pe care le presupune boala. Toate vaccinurile au puncte forte și puncte slabe. Un vaccin ne poate oferi posibilitatea de a reduce infecția, dar a scăpa de ea este cu totul altă problemă”, a declarat Tegnell într-un interviu.
„Aceasta este o boală neregulată. Este dificil să știți ce este corect și greșit, deoarece virusul se răspândește inegal. Dar cred în continuare că putem menține infecția la un nivel ușor de gestionat în Suedia”, spune Tegnell.
Suedia a ales o abordare diferită a pandemiei
Suedia a adoptat o abordare diferită faţă de majoritatea celorlalte ţări europene în combaterea pandemiei, bazându-se pe măsuri voluntare pentru promovarea distanţării sociale. Numărul de cazuri noi a crescut constant în ultimele săptămâni în ţara nordică, dar acestea rămân la niveluri mai mici decât în multe ţări din Europa, unde se stabilesc recorduri în fiecare zi. Suedia a înregistrat în jur de 107.000 de cazuri în total şi aproximativ 5.900 de decese. Miercuri a înregistrat 975 de cazuri noi şi şapte decese, bilanţ mult mai mare faţă de perioada verii.
Suedia transmite că izolarea are un impact negativ asupra bătrânilor
Guvernul Suediei le-a recomandat persoanelor în vârstă să nu se mai izoleze din cauza pandemiei de Covid 19. Asta după ce specialiștii au stabilit că izolarea are un impact negativ asupra sănătăţii mintale a celor în cauză. Persoanele în vârstă din Suedia nu mai trebuie să se izoleze, au declarat, joi, reprezentanții Guvernului, explicând că rata infectării cu SARS-CoV-2 este mai redusă decât în primăvară, iar izolarea are un impact negativ asupra sănătăţii mintale a celor în cauză, notează Reuters, potrivit Mediafax.
Până acum, pesoanelor cu vârstă peste 70 de ani li s-a recomandat să evite contactul fizic şi transportul public şi să nu meargă la magazine şi în alte locuri publice.Totuși, asta nu înseamnă o revenire la viața normală.
„Viaţa de zi cu zi nu poate fi aşa cum era înainte de pandemie… Dar există multe moduri de a trăi care nu înseamnă doar supravieţuire”, a declarat ministrul Sănătăţii, Lena Hallengren.
Decizia vine în contextul în care numeroase țări din Europa reintroduc restricţii pentru a face faţă numărului în creştere al cazurilor de coronavirus, Agenţia pentru Sănătate a spus că nu sunt dovezi ale unui al doilea val al pandemiei în Suedia.
„Agenţia de sănătate publică a decis că persoanele vârstnice şi cele din grupele speciale de risc vor fi supuse aceloraşi recomandări ca şi restul populaţiei,” a mai spus ministrul Sănătăţii.