Prima pagină » Actualitate » Epidemiologul Octavian Jurma a criticat măsurile luate de Guvern împotriva valului cinci al pandemiei de COVID-19
Epidemiologul Octavian Jurma a criticat măsurile luate de Guvern împotriva valului cinci al pandemiei de COVID-19

Epidemiologul Octavian Jurma a criticat măsurile luate de Guvern împotriva valului cinci al pandemiei de COVID-19

16 ian. 2022, 11:40,
BZI.ro, în Actualitate

Octavian Jurma, noi declarații despre măsurile luate de Guvern împotriva valului cinci al pandemiei de COVID-19!

Cunoscutul epidemiolog Octavian Jurma este nemulţumit de modul în care autorităţile au reacționat la valul cinci al pandemiei, acesta afirmând că deşi varianta Omicron nu este atât de severă ca Delta, numărul minorilor infectați creşte alarmant.

„ Azi numărul de minori internaţi cu COVCID-19 în spitale a ajuns la 230 (acum 7 zile erau 104). În valul Omicron internările în rândul minorilor continua să crească de 4x mai repede decât în rândul adulţilor”, susține Octavian Jurma.

Octavian Jurma, critici dure la adresa Guvernului

Epidemiologul a adus critici dure la adresa Guvernului Ciucă, după măsurile pe care le-au luat împotriva valului cinci al pandemiei de COVID-19.

„Tot azi Guvernul României a anunţat oficial abandonarea efortului de a proteja copiii din România de infectarea cu SARS-CoV-2 şi de boala COVID-19.

În limbaj elevat ni se explica motivul: „Omicron e mult mai puţin severă”. A început pandemia de 2 săptămâni în care a urcat de la 1,000 la 10,000 de cazuri pe zi şi nu sunt pline spitalele ca în vârful valului Delta, deci Omicron e mult mai blândă.

Totuşi, suntem liniştiţi că „şcoala nu va fi ţinută cu orice preţ deschisă”, doar cu preţul sănătăţii şi vieţii copiilor noştri.

În schimb, dacă adulţii vor avea de suferit de pe urma Omicron şi vor umple spitalele în proporţie de 75%, abia atunci preţul va fi prea mare şi se vor închide şi şcolile. Astfel şcolile vor rămâne deschise indiferent de incidenta, indiferent de spitalizările minorilor, indiferent de numărul deceselor în rândul copiilor şi a profesorilor.
Faţă de adulţii avem teama şi nu îndrăznim să îi deranjăm. Faţă de copii nu avem nici teama şi nici îndurare. Că doar când e ultima oară când aţi văzut copii dărâmând gardul parlamentului încercând să ia ostateci parlamentarii României?

Evident, faptul că valul de spitalizări este cu 2 săptămâni în urma valului de infectări, va face închiderea şcolilor la fel de utilă pentru combaterea pandemiei că vacanţa forţată din octombrie (din vârful valului Delta). În acel moment toţi copiii noştri vor fi trecut deja prin infectare, vor fi scoşi din circuitul epidemic şi închiderea şcolilor perfect inutilă.  Despre ce vorbesc? Dacă pandemia este un incendiu, atunci copiii şi tinerii sunt surcelele care ard la început pentru a aprinde buturgile adulte. Odată ce indendiul a cuprins stiva de buturugi degeaba scot de pe foc doar surcelele. S-a văzut şi în octombrie că închiderea şi redeschiderea şcolilor a avut un impact minimal pe curba în acel stadiu al pandemiei.

Şcolile trebuiau să înceapă online şi să fie deschise fizic abia după 10-14 zile dacă incidenta o permite şi sub protecţia testelor. Orele pierdute puteau fi recuperate în vară când riscul epidemiologic este mic, nu în iarna la 3 zile după petrecerile de Revelion, care întotdeauna produc o creştere tranzitorie a numărului de cazuri noi.
Guvernul a preferat însă să renunţe la aceste obositoare discuţii despre siguranţa copiilor. Suntem probabil în faţa unei decizii de infectare deliberată a copiilor noştri cu acest „vaccin natural” care spera ei că este Omicron. Întrebaţi cât de sigure sunt şcolile răspunsul a fost spontan şi elocvent. Tradus ar suna aşa: „cui îi pasă?” Dacă noi nu vrem să ne vaccinăm cu un agent inert, atent verificat şi îndelung testat, atunci o să ne oblige ei să ne infectam cu un agent viu şi foarte patogen. Tristă abdicare de la obligaţia constituţională a statului de a lua „măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice”.

Încă nu ştiu cum să diger faptul că băieţii mei sunt carne de tun pentru urzeala lor politică, dar am nişte semne de sindrom HCC (Horea, Cloşca şi Crişan)….  Ce să mai comentăm, suntem deja în a 3-a săptămână a valui 5-Omicron şi o să tragă de timp până va fi gata valul. Să sperăm că e doar o gripă dacă guvernul pariază viaţa şi santatea copiilor noştri pe asta. Să sperăm, dar să ne şi vaccinam ca măsură secundară de siguranţă. Că până şi gripă e o boală severă pentru care avem vaccin.

PS: Până acum nu am văzut nici un studiu sau nota tehnica explicativă care să justifice o măsură luată sau abandonată în şcoli. Ar fi cel mai simplu mod ca specialiştii de la CNSCBT-INSP să închidă gura unor amatori ca mine”, a scris Octavian Jurma, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *