Epidemiologul Molnar Geza este de părere că numărul cazurilor de Covid-19 din țara noastră o să scadă în următoarea perioadă. Potrivit acestuia, România a intrat deja pe un platou, iar de aici înainte bolnavii ar trebui să fie tot mai puțini. Dar acest scenariu nu s-ar putea întâmpla dacă cetățenii nu respectă normele impuse de specialiști.
Sunt convins că aceste focare au cam ajuns pe un platou. Dovada cea mai bună e că în zona de mijloc sub aspectul stăpânirii morbidității în perioada de urgență am ajuns, dacă facem excepție de Luxemburg, pe primul loc la numărul de cazuri înregistrate. Dar, conform celor 14 zile, nici unul dintre județe în totalitatea lui nu ajunge la indicatorul de 3 la mie. În cadrul județelor unde sunt focare la diferite instituții, de la spitale sau cămine de bătrâni în colectivități cu oameni mulți.
Pe baza acestora pot spune că de aici înainte trebuie să urmeze o scădere. Noi va trebui să trăim cu acest virus. Ce ar putea să schimbe această situație?
În cazul în care nu găsim o aderență a populației a măsurilor de protecție.
Vă rog să mă iertați, dar cu următoarea problemă nu o să fiu plăcut publicului. Jocurile astea sau sporturile care s-au început cu carantinările mie nu-mi inspiră încredere. Da, afectează psihic populația, dar cele opt criterii pentru carantinare zonală sau județeană 6 sunt subiective și neprofesionale sub toate aspectele. Starea de urgență se răzbună în momentul de față.
Eu nu zic că trebuia să luăm modelul suedez, deși ei sunt cu un indicator mai bun decât noi. Deci închiderea pe baza acestor criterii este greu de implementat, cât și de suportat. În afară de asta lasă o posibilitate a zonei de manevră și pentru abuzuri.
Eu aș face așa: să lăsăm medicii să lucreze. Aș face investigare și apel la populație să respecte igiena.
Problema gradului de ocupare a paturilor: dacă mă uit la o statistică de acum 10 zile unele județe raportează 100% a gradului de paturi ocupate cu asimptomatici. Acestea trebuiesc rezolvate și evitată birocrația. În mod normal un focar de această natură nu poate să țină mai mult de 3-4 zile. Mă mir de Ploiești sau Dâmbovița. Problema carantinei este o problemă administrativă”, a spus Molnar Geza.
Tedros Ghebreyesus, directorul OMS: „Pandemia se răspândește în mod accelerat”
Tedros Ghebreyesus, directorul OMS: „Pandemia se răspândește în mod accelerat„. Declarația Mondială a Sănătății arată că pandemia cu noul coronavirus este cea mai aspră situație de urgență din domeniul sănătății cu care ne-am confruntat la nivel global.
Lupta cu COVID-19 nu se va termina prea curând. Tedros Ghebreyesus explică situația
Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, a confirmat faptul că la nivel mondial s-au înregistrat 16 milioane de cazuri noi de infectare cu SARS-Cov-2 și 640 000 de decese
„Pandemia se răspândește în mod accelerat. În ultimele șase săptămâni, numărul total al cazurilor aproape s-a dublat”, a declarat Ghebreyesus.
De asemenea, șeful OMS a mai completat că lupta cu noul coronavirus este departe de a se termina prea curând, cu toate că s-au făcut eforturi uriașe pentru a combate virusul
Numărul de contaminări înregistrat nu reflectă decât o parte din numărul real al cazurilor, numeroase ţări neutilizând teste decât pentru monitorizare şi nedispunând de resurse suficiente pentru a efectua campanii extinse de depistare a acestora.
Situația României în contextul noului coronavirus
Până astăzi, 27 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 45.902 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
25.794 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.440 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.104 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.