Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Epidemia provocată de noul coronavirus: ce trebuie să ştie părinții. Întrebări și raspunsuri despre noul coronavirus
Epidemia provocată de noul coronavirus: ce trebuie să ştie părinții. Întrebări și raspunsuri despre noul coronavirus

Epidemia provocată de noul coronavirus: ce trebuie să ştie părinții. Întrebări și raspunsuri despre noul coronavirus

26 feb. 2020, 12:26,
în WoW!

Epidemia provocată de noul coronavirus, izbucnită în China la finalul anului trecut, este un subiect de interes pentru întreaga lume. Niciun caz de îmbolnăvire nu s-a înregistrat în România până în prezent, iar în Europa numărul infecțiilor cu acest tip de coronavirus este foarte scăzut. La nivel global, UNICEF vine în întâmpinarea preocupării părinților și le furnizează acestora câteva informații legate de răspândirea virusului și de măsurile prin care copiii și adulții pot fi protejați.

Ce este noul coronavirus?

Noul coronavirus, apărut în 2019 (2019-nCoV), este un nou virus ce face parte din aceeaşi familie de virusuri care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS) şi a anumitor tipuri de răceală obişnuită.

Cum se răspândeşte noul coronavirus?

Virusul se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii eliminate prin tuse sau strănut, şi prin atingerea suprafeţelor contaminate. Încă nu se ştie cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanţi.

Care sunt simptomele noului coronavirus?

Printre simptome se numără febră, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Rareori, boala poate fi fatală.

Cum pot evita riscul infectării?

Aveţi, mai jos, cinci măsuri de precauţie recomandate pentru a evita contaminarea:

  • Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;
  • Acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi;
  • Evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă;
  • Adresaţi-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiți sau respiraţi greu;
  • Evitaţi contactul direct neprotejat cu animalele vii şi suprafeţele ce intră în contact cu animalele.

Ar trebui să port o mască medicală?

În cazul în care prezentaţi simptome respiratorii (tuse sau strănut), se recomandă purtarea unei măşti medicale pentru a-i proteja pe ceilalţi. Dacă nu aveţi niciun simptom, nu este necesară purtarea unei măşti. În cazul în care se poartă o astfel de mască, aceasta trebuie folosită şi aruncată corespunzător, astfel încât să i se asigure eficacitatea şi să se evite creşterea riscului de transmitere a virusului.

Simpla utilizare a unei măşti nu este suficientă pentru a opri infecţiile, această practică trebuind însoţită de spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii în caz de strănut şi tuse şi evitarea contactului direct cu orice persoană care prezintă simptome de răceală sau gripă (tuse, strănut, febră).

Noul coronavirus afectează copiii?

Acesta este un virus nou şi nu deţinem încă suficiente informaţii despre modul în care afectează copiii sau femeile însărcinate. Ştim că virusul poate fi contractat de orice persoană, indiferent de vârstă, însă deocamdată nu s-a raportat niciun deces provocat de noul coronavirus în rândul copiilor. Virusul este fatal în cazuri rare, până acum înregistrându-se decese în rândul persoanelor mai în vârstă, cu afecţiuni medicale prealabile.

Monitorizăm atent situaţia şi vom reveni cu actualizări pe măsură ce vor fi disponibile noi informaţii.

Ce ar trebui să fac în cazul în care un membru al familiei prezintă simptome?

Ar trebui să solicitaţi din timp îngrijiri medicale în cazul aparișiei febrei, a tusei sau a dificultăţilor de respiraţie. Informaţi-vă medicul dacă aţi călătorit într-o zonă în care s-au raportat cazuri de noul coronavirus sau dacă aţi intrat în contact cu orice persoană care a călătorit într-o astfel de zonă şi prezintă simptome respiratorii.

Femeile însărcinate pot transmite noul coronavirus fătului?

În momentul de faţă nu există suficiente date pentru a stabili dacă virusul se transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii sau care este impactul acestuia asupra bebeluşului. Se analizează în prezent aceste aspecte. Femeile însărcinate ar trebui să continue să ia măsuri de precauţie adecvate pentru a se proteja de virus şi să solicite din timp îngrijiri medicale dacă prezintă simptome, precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie.

Alăptarea este sigură în cazul în care mama este infectată cu noul coronavirus?

Toate mamele din zonele afectate şi din cele cu risc care prezintă simptome precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie ar trebui să solicite din timp îngrijiri medicale şi să urmeze recomandările medicului.

Având în vedere beneficiile alăptării şi rolul insignifiant pe care îl joacă laptele matern în transmiterea altor virusuri respiratorii, mama poate continua să alăpteze.

Cu toate acestea, ar trebui luate unele măsuri de precauţie, deoarece există riscul transmiterii virusului de la mamă la copil prin secreţii respiratorii şi contact direct, dar şi indirect, prin contactul cu suprafeţele contaminate. Purtaţi o mască atunci când vă alăptaţi copilul, curăţaţi-vă mâinile înainte şi după alăptare şi curăţaţi/dezinfectaţi suprafeţele contaminate.

Dacă o mamă este prea bolnavă, ar trebui încurajată să pompeze laptele matern şi să îl dea copilului cu ajutorul unei căni şi/sau linguri curate – urmând totodată aceleaşi măsuri de prevenire a infecţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025