Prima pagină » Sanatate » Entorsă la genunchi. De ce apar complicațiile?

Entorsă la genunchi. De ce apar complicațiile?

19 mai 2023, 14:53,
în Sanatate

Entorsele ligamentelor genunchiului sunt leziuni ale aparatului ligamentar cauzate de o presiune fizică sau mecanică excesivă asupra genunchiului. În funcție de localizarea zonei lezate se împarte în entorse de ligament încrucișat medial, lateral, anterior și posterior.

Factorii care influențează formarea entorselor sunt suprasolicitarea cu un singur pas, poziționarea incorectă a membrelor în timpul sportului sau la locul de muncă, purtarea de încălțăminte incomodă și rănile provocate de răsturnări de picioare, căderi, vânătăi și lovituri ale genunchilor, accidente de circulație. Neatenția în activitățile recreative, sportul și munca fizică grea. În majoritatea cazurilor patologice, prognosticul este favorabil. Complicațiile apar dacă pacientul nu apelează la timp la asistență medicală, dacă se ignoră fixarea, îndepărtarea umflăturii și a încărcăturii pe genunchiul lezat. Acest lucru poate provoca o tensiune repetitivă sau ruperea aparatului ligamentar.

Simptomele resimțite în entorsă la genunchi. Cum se face simțită boala?

Simptomele entorsei ligamentelor genunchiului sunt următoarele. Apar durere crescândă, care se intensifică la palpare, mișcare, întoarcerea genunchiului formarea locală de vânătăi, hiperemie, umflături și creșterea temperaturii zonei lezate, șchiopătarea, pocnirea articulației. Durerea este severă, este necesară îngrijirea prespitalicească și transportul imediat la spital pentru diagnostic și tratament.

Afecțiunea este împărțită în trei grade, în funcție de gravitatea leziunii. Primul grad este ușor, cu simptome minime care dispar în următoarele două săptămâni. Al doilea grad se caracterizează prin dificultăți de mișcare, durere și umflături. Ligamentele lezate sunt incapabile să asigure integritatea articulației. Dureri semnificative și pierderea stabilității articulației. Însoțită de o ruptură a fibrelor nervoase, a vaselor de sânge, de sângerări în cavitatea articulară.

Cel mai adesea sunt diagnosticate simultan mai multe ligamente. Există leziuni ale ligamentului colateral intern plus ligamentul încrucișat anterior sau ligamentul colateral extern cu leziuni ale meniscului și ale tendonului. Acest lucru se datorează structurii complexe din punct de vedere anatomic a ligamentului colateral extern.

Cum se face diagnosticul afecțiunii? Metodele de tratament recomandate de medici

Medicul pune un diagnostic preliminar pe baza plângerilor pacientului, a examenului vizual și a determinării leziunilor și a gravității acestora. În plus, prescrie radiografie pentru a exclude fractura, RMN – o metodă informativă de examinare strat cu strat în diferite proiecții a tuturor structurilor, precum ligamente, cartilaje, tendoane și țesuturi moi.

Ecografie pentru a detecta inflamația, creșterea volumului de lichid sinovial. În unele cazuri, prescrie artroscopie, o metodă invazivă minim traumatică pentru examinarea și tratamentul entorsei ligamentelor interne ale genunchiului. De asemenea, este foarte important să aplicați tratamentul imediat după identificarea problemei.

Multe persoane se întreabă ce trebuie făcut în cazul unei entorse a ligamentului genunchiului? Inițial, trebuie să se aplice odihnă și comprese reci pe zona afectată pentru a spasma vasele de sânge și a reduce umflarea și hemoragia. Tratamentul ulterior depinde de gravitatea leziunii.

Astfel, în caz de entorsă la genunchi este importantă administrarea de analgezice sau de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru durere și inflamație. De asemenea, este recomandată aplicarea de comprese cu medicamente ghips de imobilizare sau genunchieră. Tratamentul ulterior al entorsei cu unguente și aplicarea unei orteze special concepute. Perioada de recuperare durează 1-4 luni, în funcție de gravitatea afecțiunii și de vârsta pacientului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`