Enteroviroza se manifestă mai des la copii decât la adulți și, de cele mai multe ori, necesită tratament simptomatic. Iată care sunt cauzele acestei afecțiuni și ce simptome prezintă.
Enteroviroza, cunoscută și sub denumirea de gastroenterită virală, constă într-o infecție intestinală, caracterizată de diaree apoasă, crampe abdominale, greață, vărsături și, în unele cazuri, febră. Deși simptomele acestei boli sunt neplăcute, nu durează decât câteva zile. Din păcate, nu există un tratament pentru gastroenterita virală, ci este stabilit în funcție de simptomele existente. Importante în tratarea afecțiunii sunt hidratarea și corectarea pierderilor de electroliți.
Enteroviroza este foarte frecventă, afectând atât femeile, cât și bărbații, în mod egal. Această afecțiune reprezintă principala cauză de boală diareică în lume și este foarte contagioasă.
Cauzele enterovirozei la adulți
Poți contacta enteroviroză dacă mănânci sau bei alimente contaminate, ori dacă folosești în comun tacâmuri și prosoape cu o persoană care are gastroenterită virală.
De precizat este că există mai multe virusuri care pot provoca enteroviroză, și anume: norovirus, rotavirus, astrovirus și adenovirus enteric. Acestea pot fi găsite în scaunele diareice și în lichidul de vărsătură al persoanelor infectate. Pot rezista mult timp în afara corpului, pe obiectele atinse de cei infectați, mai ales dacă nu s-au spălat pe mâini după ce au folosit toaleta. De asemenea, infecția poate fi transmisă și de către lucrătorii din alimentație, care au gastroenterită, prin intermediul mâncărurilor și băuturilor preparate. Nu este exclus ca infecția să se transmită și prin canalizarea care alimentează locuințele cu apă.
Semne și simptome ale gastroenteritei virale
Cele mai frecvente semne și simptome ale enterovirozei sunt: diareea apoasă, însoțită sau nu de sânge și mucus, greață, vărsături, crampe abdominale, dureri musculare, dureri de cap, febră. În funcție de tipul de virus, acestea durează între una și trei zile, însă ocazional pot persista chiar și 14 zile.
Fiindcă simptomele sunt asemănătoare, gastroenterita virală poate fi confundată cu infecțiile cu Clostridioides difficile, Salmonella, Escherichia coli și giardia.
În funcție de virusul pe care l-ai contactat, poți face o infecție asimptomatică, cu o creștere a nivelului de anticorpi. Persoanele imunodeprimate se pot confrunta cu o boală mai lungă și mai severă, cu o eliminare virală mai extinsă. Infecția cu norovirus are un debut acut cu vărsături, crampe abdominale și diaree apoasă, care durează 1-3 zile. Mai mult, infecția cu adenovirus este caracterizată de diaree, care durează chiar și două săptămâni, dar și de semne de deshidratare: scăderea cantității de urină, urină închisă la culoare, piele și gură uscată, senzație de sete, amețeală.
Enteroviroza la adulți – tratament eficient
Așa cum am menționat și la începutul acestui articol, tratamentul pentru enteroviroză este simptomatic. Se începe cu rehidratarea pacientului, cu soluții care conțin glucoză și electroliți (se găsesc în farmacii). Chiar dacă apar vărsăturile, persoana infectată trebuie să consume lichide, cu sorbituri mici.
Celor care nu tolerează fluidele orale, li se administrează intravenos fluide, pentru a grăbi vindecarea. Atunci când apetitul a revenit, se introduc treptat alimentele. Dieta ar trebui să fie bazată pe: banane, orez fiert, mere coapte, ceai și pâine prăjită.
Pentru controlul senzației de greață, poate fi administrat un medicament antianemic, de tipul metoclopramidului.