Prima pagină » Sanatate » Enteroviroza este contagioasă? Află totul despre această afecțiune frecventă

Enteroviroza este contagioasă? Află totul despre această afecțiune frecventă

19 apr. 2022, 13:39,
în Sanatate

Întrebarea care îi frământă pe mulți părinți este următoarea: „Enteroviroza este contagioasă?”. Află răspunsul în rândurile care urmează.

Enterovirusurile reprezintă o familie numeroasă de virusuri responsabile pentru mai multe infecții întâlnite la copii. Aceste virusuri se găsesc, în special, în tractul intestinal și prezintă peste 70 de tulpini diferite, care pot cauza o gamă largă de afecțiuni.

Din fericire, cei mai mulți dintre copii dezvoltă o anumită imunitate față de enterovirusuri și, de regulă, nu dezvoltă o boală decât o singură dată.

Interesant de precizat este că aceste virusuri pot supraviețui zile întregi la temperatura camerei, iar temperaturile scăzute nu le fac inactive. Chiar și așa, nu sunt dificil de distrus cu ajutorul dezinfectanților sau a temperaturilro foarte ridicate.

o mama care sărută un copil

Enterovirusurile reprezintă o familie numeroasă de virusuri responsabile pentru mai multe infecții întâlnite la copii.

Enteroviroza este contagioasă?

Din păcate, enteroviroza este contagioasă. Se pare că enterovirusurile sunt foarte rapide și trec imediat din materiile fecale pe piele și apoi în gură. În plus, aceste virusuri se răspândesc cu ușurință prin intermediul respirației și a obiectelor contaminate.

În ceea ce privește simptomele enterovirozelor, acestea nu sunt, de fiecare dată, specifice. În general, copiii se confruntă cu febră și cu stare de rău pentru aproximativ trei zile. Însă, sunt și copii care pot avea febră mai multe zile la rând, apoi se simt bine și după aceea au, din nou, febră. Febra nu este foarte mare și vine însoțită, uneori, de scaune moi, dureri de burtă, dureri în gât, dureri de cap, crampe musculare sau vărsături.

Sunt situații în care enterovirusurile declanșează boli, ce pot ajunge la forme severe. Cele mai întâlnite sunt bolile de piele din copilărie, dar și răcelile sau pneumoniile. Acest virusuri pot declanșa afecțiuni ale sistemului digestiv, care se manifestă prin stare de greață, dureri abdominale sau hepatite, dar și afecțiuni neurologice, cum sunt: meningita, encefalita sau boli care provoacă paralizia.

Vestea bună este că tratamentul nu este absolut necesar, enteroviroza trecând de la sine. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt de nesuportat, medicul poate recomanda tratamente antivirale, antibioticele nefiind eficiente.

A se ține cont că, pentru o vindecare rapidă, este necesară respectarea unui regim alimentar adecvat.

un termometru și un copil

Se pare că enterovirusurile sunt foarte rapide și trec imediat din materiile fecale pe piele și apoi în gură. În plus, aceste virusurise răspândesc cu ușurință prin intermediul respirației și a obiectelor contaminate.

Cum poate fi prevenită enteroviroza?

Enteroviroza poate apărea în orice perioadă a anului, dar vara și toamna timpurie sunt perioadele în care se manifestă cel mai frecvent, atacând în special copii cu un sistem imunitar deficitar.

Chiar și așa, enterovirozele pot fi prevenite prin menținerea unei igiene corecte. Astfel că, este indicat să vă spălați pe mâini cât mai des, mai ales după ce folosiți toaleta, după ce schimbați scutecul bebelușului sau înainte de masă. Bine de știu este că, pentru a ține la distanță enterovirusurile, există vaccinuri, cum ar fi vaccinul antipoliomelitic.

În concluzie, dacă micuțul dumneavoastră este diagnosticat cu enteroviroză nu vă alarmați, dar nici nu tratați superficial afecțiunea. Există șanse mari de vindecare rapidă, dar poate avea și urmări grave. Ascultați, numaidecât, sfaturile medicului.

o mama care hrăneșet un copil

Enteroviroza poate apărea în orice perioadă a anului, dar vara și toamna timpurie sunt perioadele în care se manifestă cel mai frecvent, atacând în special copii cu un sistem imunitar deficitar.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Weekend compromis în România. Se strică rău vremea
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`