Prima pagină » Sanatate » Enteroviroza este contagioasă? Află totul despre această afecțiune frecventă

Enteroviroza este contagioasă? Află totul despre această afecțiune frecventă

19 apr. 2022, 13:39,
BZI.ro, în Sanatate

Întrebarea care îi frământă pe mulți părinți este următoarea: „Enteroviroza este contagioasă?”. Află răspunsul în rândurile care urmează.

Enterovirusurile reprezintă o familie numeroasă de virusuri responsabile pentru mai multe infecții întâlnite la copii. Aceste virusuri se găsesc, în special, în tractul intestinal și prezintă peste 70 de tulpini diferite, care pot cauza o gamă largă de afecțiuni.

Din fericire, cei mai mulți dintre copii dezvoltă o anumită imunitate față de enterovirusuri și, de regulă, nu dezvoltă o boală decât o singură dată.

Interesant de precizat este că aceste virusuri pot supraviețui zile întregi la temperatura camerei, iar temperaturile scăzute nu le fac inactive. Chiar și așa, nu sunt dificil de distrus cu ajutorul dezinfectanților sau a temperaturilro foarte ridicate.

o mama care sărută un copil

Enterovirusurile reprezintă o familie numeroasă de virusuri responsabile pentru mai multe infecții întâlnite la copii.

Enteroviroza este contagioasă?

Din păcate, enteroviroza este contagioasă. Se pare că enterovirusurile sunt foarte rapide și trec imediat din materiile fecale pe piele și apoi în gură. În plus, aceste virusuri se răspândesc cu ușurință prin intermediul respirației și a obiectelor contaminate.

În ceea ce privește simptomele enterovirozelor, acestea nu sunt, de fiecare dată, specifice. În general, copiii se confruntă cu febră și cu stare de rău pentru aproximativ trei zile. Însă, sunt și copii care pot avea febră mai multe zile la rând, apoi se simt bine și după aceea au, din nou, febră. Febra nu este foarte mare și vine însoțită, uneori, de scaune moi, dureri de burtă, dureri în gât, dureri de cap, crampe musculare sau vărsături.

Sunt situații în care enterovirusurile declanșează boli, ce pot ajunge la forme severe. Cele mai întâlnite sunt bolile de piele din copilărie, dar și răcelile sau pneumoniile. Acest virusuri pot declanșa afecțiuni ale sistemului digestiv, care se manifestă prin stare de greață, dureri abdominale sau hepatite, dar și afecțiuni neurologice, cum sunt: meningita, encefalita sau boli care provoacă paralizia.

Vestea bună este că tratamentul nu este absolut necesar, enteroviroza trecând de la sine. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt de nesuportat, medicul poate recomanda tratamente antivirale, antibioticele nefiind eficiente.

A se ține cont că, pentru o vindecare rapidă, este necesară respectarea unui regim alimentar adecvat.

un termometru și un copil

Se pare că enterovirusurile sunt foarte rapide și trec imediat din materiile fecale pe piele și apoi în gură. În plus, aceste virusurise răspândesc cu ușurință prin intermediul respirației și a obiectelor contaminate.

Cum poate fi prevenită enteroviroza?

Enteroviroza poate apărea în orice perioadă a anului, dar vara și toamna timpurie sunt perioadele în care se manifestă cel mai frecvent, atacând în special copii cu un sistem imunitar deficitar.

Chiar și așa, enterovirozele pot fi prevenite prin menținerea unei igiene corecte. Astfel că, este indicat să vă spălați pe mâini cât mai des, mai ales după ce folosiți toaleta, după ce schimbați scutecul bebelușului sau înainte de masă. Bine de știu este că, pentru a ține la distanță enterovirusurile, există vaccinuri, cum ar fi vaccinul antipoliomelitic.

În concluzie, dacă micuțul dumneavoastră este diagnosticat cu enteroviroză nu vă alarmați, dar nici nu tratați superficial afecțiunea. Există șanse mari de vindecare rapidă, dar poate avea și urmări grave. Ascultați, numaidecât, sfaturile medicului.

o mama care hrăneșet un copil

Enteroviroza poate apărea în orice perioadă a anului, dar vara și toamna timpurie sunt perioadele în care se manifestă cel mai frecvent, atacând în special copii cu un sistem imunitar deficitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *