România are cele mai mari creşteri de preţuri la energia electrică din Europa, conform datelor primite de la Comisia Europeană. Preşedintele Asociaţiei Energiei Inteligente, Dumitru Chisăliţa, a declarat motivul pentru care România este fruntaşă în privinţa costurile pentru energia electrică.
„Această creștere se explică prin faptul că de la 1 ianuarie 2021, majoritatea clienților casnici de electricitate au trecut în serviciul universal, un serviciu care a venit cu niște prețuri foarte mari. Estimăm în luna decembrie, că acestea pot să fie cuprinse între 15-26%, luna februarie BNR-ul și Institutul Național de Statistică a conformat că a fost 18% în medie. Deci, practic, elementul care a făcut ca să atingem această poziție fruntașă se datorează trecerii majorității consumatorilor casnici în acest serviciu universal, un serviciu care are niște prețuri mult mai mari, atât decât prețurile care erau până la 1 ianuarie 2021, cât și față de prețurile din piața liberă.
Preţurile nu vor scădea prea curând şi nici nu vom pierde statutul de fruntaşi în ceea ce privește costurile mari ale energiei electrice.
” Din păcate, aceste prețuri vor continua să se mențină mari, dat fiind faptul că majoritatea consumatorilor casnici, oarecum rămân în acest serviciu universal, adică nu întreprind măsurile să treacă în piața liberă la furnizorul actual, sau la alți furnizori și probabil că, și în lunile următoare vom deține o poziție fruntașă la nivelul statisticilor europene”, a spus Dumitru Chisălița, președinte Asociația Energia Inteligentă.
ANRE anunţă creşteri de preţ la energia electrică
A intrat în vigoare Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei din data de 1 noiembrie 2020, pentru creşterea taxei cogenerare, taxa plătită de toţi consumatorii de energie electrică. Obligația de plată are o creştere de 40%, mai exact 1,5 euro/MWH. Dacă înainte consumatorii plăteau 3,5 euro/MWH acum vor trebui să plătească 5 euro/MWH.
Taxa de cogenerare în România era anual de aproximativ 245 milioane de euro, după această creştere taxa va ajunge la suma de peste 350 milioane de euro pe an. Calculul a fost efectuat la un consum mediu naţional de aproximativ 8.000 de MWh, acesta incluzând atât consumul casnic cât şi cel industrial.
Europarlamentarul Cristian Terhes a anunţat creşteri ale energiei electrice în Romania
În urma renunţării la exploatarea de cărbune Romania ar avea de suferit, deoarece preţurile la energia electrică vor creşte. Cristian Terhes a tras un semnal de alarmă pe 28 februarie 2021 referitor la acest aspect. Tot europarlamentarul susține că o astfel de decizie este una de trădare a partidelor, vizate fiind PNL-USR PLUS- UDMR.
„Deciziile trădătoare ale Guvernului liberal de a fi de acord cu toate aberaţiile din Green Deal vor conduce la creşterea preţului la curent pentru toţi romanii!Timmermans a cerut zilele trecute României să-şi închidă minele şi termocentralele pe cărbune pentru ca să fie implementat programul său aberant numit „Green Deal”. Trădătorii din Guvern au spus că vor închide minele şi termocentralele, dacă aşa e ordinul. Amintesc că sectorul termoenergetic pe cărbune produce zilnic 20% din curentul consumat în România.În timp, însă, ce României i se cere să-şi închidă minele şi termocentralele, Timmermans nu zice nimic ca Germania şi-a mai deschis o termocentrală pe cărbune – Datteln 4 – în 2020. Dacă nu mă credeţi căutaţi pe internet”, a declarat Cristian Terhes, europarlamentar.