Endometrioza afectează una din 10 femei. Această boală cronică se caracterizează printr-o creștere excesivă a endometrului, țesutul care acoperă uterul, în locuri anormale. Cum să o recunoaștem?
Endometrioza este o boală pe care încercăm să o încadrăm corect. Dar este atât de complicata, atât de diversa, încât rareori reusim. Cu toate acestea, trei semne pot alerta. Explicații ale unui chirurg-ginecolog specializat în endometrioză, dr. Sylvain Tassy.
Endometrioza: 3 simptome care ar trebui să vă alerteze
1. Durere severă în timpul menstruației
Majoritatea femeilor cu endometrioză au dureri severe în timpul menstruației. De obicei, această durere apare în timpul menstruației, este localizată în pelvis și arată ca crampe sau „înjunghieri”. Dar pot fi localizate și în abdomenul superior, coapse, organele genitale externe sau chiar pe umeri și pot apărea înainte sau după menstruație. În general, aceste dureri sunt atât de puternice încât deranjează viața de zi cu zi a celor care le suferă.
2. Raport sexual dureros
Durerea sistematică sau aleatorie în timpul sexului poate alerta. Aceste dureri localizate în abdomenul inferior și, mai precis, în partea de jos a vaginului, apar în timpul penetrării și pot dura mult după actul sexual. Acest act dureros este uneori atât de intens încât poate întrerupe complet viața sexuală a femeilor care suferă de acesta.
3. Tulburări de fertilitate
Endometrioza este principala cauză de infertilitate în Franța. Adesea, femeile care suferă de ea nu suspectează boala. După ce au încercat să aibă un copil fără succes, decid să consulte un medic și atunci apare diagnosticul.
Endometrioza: un diagnostic complex
Există și alte semne de avertizare, cum ar fi durerea la urinare, un uter retrovers și probleme digestive asociate cu durerea menstruală. Dar pentru a diagnostica această boală, este recomandabil să mergeți la un centru specializat.
Se efectuează un examen clinic care uneori poate permite diagnosticarea. Dacă nu, se face o ecografie efectuată de un specialist în endometrioză. Un RMN poate fi, de asemenea, de ajutor, deși jumătate din scanările RMN nu identifică în mod clar boala.
Laparoscopia, care vă permite să observați interiorul abdomenului sau să efectuați anumite operații prin mici incizii, este singura examinare care poate face un diagnostic clar, dar, deoarece este o procedură chirurgicală, nu este sistematică.
Oricum ar fi, din momentul în care durerile menstruației sunt debilitante până la împiedicarea persoanei care le suferă să ducă o viață normală în ciuda analgezicelor de nivel 1, se suspectează endometrioza, mai ales că simptomele menstruației nu sunt neapărat proporționale cu boala.
„O endometrioză dezvoltată și profundă poate fi dureroasă, dar durerea severă nu este neapărat sinonimă cu endometrioza extinsă, de unde și importanța diagnosticării”, conchide dr. Sylvain Tassy, potrivit Femme Actuelle.