Prof. dr. Constantin Dulcan a susținut sâmbătă, 25 martie 2023, o conferință la Ateneul Național din Iași. Reputatul specialist în neurologie și psihiatrie a vorbit despre cum ne pot îmbolnăvi emoțiile și cuvintele cu semnificație negativă, dar și cum ne putem vindeca tot cu puterea minții
Conferința susținută de prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan a avut drept temă „Inteligența infinită a subconștientului. Implicații terapeutice”. Alături de cunoscutul neurolog s-a aflat și Magda Axinte, psihoterapeut, care a prezentat două dintre cele mai importante lucrări ale profesorului: „Cuvinte alese” și „Inteligența materiei”. Sala Ateneului Național din Iași s-a dovedit neîncăpătoare, la conferință luând parte peste 500 de persoane.
Care sunt cuvintele pe care trebuie să le evităm şi ce rău ne fac acestea
Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan susține că sănătatea noastră, dar și a celor din jur, este influențată de cuvintele cu semnificație negativă pe care le rostim în mod repetat. Orice cuvânt folosit, mai ales în mod repetat, se transformă în substanță și poate să ne provoace bine sau rău. Orice gând sau vorbă pe care o rostim ne poate afecta fericirea și viața. Profesorul a explicat că până și creierul refuză insultele, pe care le prelucrează cu o viteză de 4 ori mai mică decât ar prelucra un compliment.
„Gândirea noastră poate să fie benefică sănătății sau nu. De aceea este foarte important să ne controlăm gândirea. Iubire, iertare, generozitate, bunătate, bucurie sunt cuvinte cu înaltă frecvență, care sunt benefice sănătății noastre. Cuvintele se propagă în spațiu și se înmulțesc ca bobul de grâu, dintr-un bob pot să devină cincizeci, deci îi face rău și celui care gândește, și celui care-l captează. Dacă noi astăzi suntem unde suntem este pentru că atâtea minți au gândit altfel decât ar trebui.
Deasupra noastră sunt nori negri ai gândurilor lor, ai multor oameni. Cuvintele au aspect biochimic. Ura, disprețul, ironia, bârfa, agresivitatea, violența, răul, disprețul, calomnia trebuie eliminate din limbajul nostru. Nici nu știți câți oameni au pierit din cauza calomniei. Dacă eu, cu mintea mea bolnavă, vreau să îmi bat joc de cineva, spun vrute și nevrute, iar până când se ajunge la justiție și după ani de zile și se decide că nu am avut dreptate, victima calomniei poate fi deja pe lumea cealaltă”, a explicat prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan.
Emoțiile negative ne pot îmbolnăvi! Prof. dr. Constantin Dulcan: „I-am trimis gânduri negative omului ăluia și s-a îmbolnăvit și el, și eu”
Prof. dr. Constantin Dulcan a vorbit și despre inteligența infinită a subconștientului. Acesta preia ceea ce îi furnizează conștiința în mod repetat. De aceea trebuie să fim extrem de atenți cu ceea ce gândim și păstrăm în mintea noastră, pentru că lucrul acela ni se poate întâmpla. Subconștientul ne poate fi prieten sau cel mai mare dușman, tot ceea ce conţine nu este un dar cu care va trebui să trăim întreaga viaţă, ca într-un destin pe care nu-l putem influența.
„Subconștientul este acel etaj al creierului situat imediat sub scoarța cerebrală. În timp ce conștiința știe și se reflectă pe sine, la nivel de subconștient există o știință care nu știe că știe. Adică ficatul are 66 de funcții și funcționează, inima funcționează, plămânii funcționează etc., nu le spunem noi să funcționeze, există ceva în noi care știe să funcționeze.
Dacă la nivelul științei există un discernământ, discerne dacă un lucru trebuie făcut sau nu poate fi făcut, subconștientul nu are discernământ, iar, atunci, tot ceea ce există în conștiința noastră se transmite subconștientului, el, neavând discernământ, îl materializează, de aceea este foarte important ceea ce gândim și păstrăm în mintea noastră, pentru că lucrul acela ni se poate întâmpla. Ni se întâmplă, deoarece subconștientul conține o inteligență infinită. Subconștientul este inteligența universului, dar pot să moștenesc ereditar convingeri greșite, traume, emoții sau să le asimilez în timpul vieții de copil până la 7 ani, când copilul nu are discernământ și își însușește tot ce observă în jur, iar după aceea, ca adult, se confruntă cu o serie întreagă de traume.
Acestea, dacă sunt persistente în mintea noastră, devin programe pentru subconștient, adică le face. Eu urăsc pe cineva, ura este o energie negativă, iar peste un timp mă îmbolnăvesc și nu știu de ce. Probabil, fiindcă l-am urât pe el, i-am trimis gânduri negative omului ăluia și s-a îmbolnăvit și el, și eu”, susține cunoscutul neurolog.
Neurologul Constantin Dulcan consideră că gândurile negative nu fac rău doar destinatarului, ci și emițătorului. De aceea, pentru propria noastră sănătate fizică și mentală ar trebuie să evităm să-i vorbim de rău pe alții.
„Cineva spunea: emoția sau gândul negativ face rău și emițătorului, dar și destinatarului. În consecință, nu este mai bine să trăim amândoi ca deștepții, înțelegându-ne, decât să murim ca proștii, neînțelegându-ne!? Eu zic că da. De aici, ideea să socializezi doar cu cei cu care te înțelegi și ești pe aceeași lungime de undă și nu să bârfești pe vecina sau că pui la cale rău împotriva cuiva.
Dacă rămâneți cu noțiunea asta, ați câștigat enorm de mult. În tot ce spunem, în tot ce gândim este o energie. Această energie este cea care materializează gândul, gândim frumos despre sănătate noastră, ne însănătoșim, dacă gândim rău, ne îmbolnăvim și noi, și cei cărora li se adresează gândul. Orice iese din mintea noastră este energie. Gândul exprimat este o forță spirituală care are capacitatea de a organiza materia. Trebuie să fim foarte atenți ce spunem”, a mai spus prof. dr. Constantin Dulcan.
http://pseudostiinta.ro/wiki/Dumitru_Constantin_Dulcan
Interesanta teorie.