Prima pagină » Actualitate » Emotie mare pentru medicii ieseni! DNA loveste din nou
Emotie mare pentru medicii ieseni! DNA loveste din nou

Emotie mare pentru medicii ieseni! DNA loveste din nou

12 iun. 2012, 22:26,
Catalin Boacna în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:294580;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Astazi, la Directia Nationala Anticoruptie au fost chemati mai multi martori care urmeaza sa fie audiati in legatura cu presupusele nereguli de la Institutul de Boli Cardiovasculare @ Procurorii spera ca in urma acestor audieri sa afle mai multe detalii despre modul in care s-a desfasurat activitatea administrativa la Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi @ Acestia sustin ca in perioada 1 ianuarie 2007-  7 martie 2012, la diferite intervale, Igor Nedelciuc, Eduard Raul Dabija si Grigore Tinica ar fi conditionat actul medical prin primirea unor sume de bani

Multi dintre cei mai cunoscuti medici din Iasi sunt tinuti intr-o emotie teribila de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi, dupa descinderile care au avut loc la Institutul de Boli Cardiovasculare. In majoritatea spitalelor din Iasi procurorii sunt asteptati pentru a face verificari cu privire la modul in care s-au cheltuit banii publici, sau cu privire la relatiile dintre manageri si firmele care comercializeaza aparatura medicala.

In aceasta dimineata, procurorii au chemat la DNA mai multi angajati din domeniul medical, pentru a continua ancheta in ceea ce priveste presupusele nereguli de la Institutul de Boli Cardiovasculare. Urmeaza sa fie audiati mai multi martori care ar avea cunostinte despre modul in care s-au derulat contractele acolo, dar si despre presupusa infractiune de luare de mita. Procurorii spera ca in urma acestor audieri sa afle mai multe detalii despre modul in care s-a desfasurat activitatea administrativa la Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi. Capul de lista in acest dosar este renumitul chirurg Grigore Tinica, chiar daca, cel mai probabil, toate necazurile lui se trag din faptul ca, in calitate de manager, a semnat mai multe documente financiar-contabile pe care nu le-a analizat in mod corespunzator.

Acuzatiile

Procurorii sustin ca, in perioada 1 ianuarie 2007-  7 martie 2012, la diferite intervale de timp, Igor Nedelciuc, Eduard Raul Dabija si Grigore Tinica ar fi conditionat actul medical prin primirea unor sume de bani. De primirea sumelor s-ar fi ocupat Victoria Nedelciuc, responsabil de controlul financiar in cadrul spitalului. Aceasta ar fi incheiat cu pacientii 2.979 de contracte care atestau ca banii in cauza au fost donati sau dati cu titlu de sponsorizare. Procurorii sustin ca aceste contracte mascheaza o fapta penala. Asemenea contracte sunt intocmite la toate spitalele din Iasi. In contextul anchetei de la Institutul de Boli Cardiovasculare, anchetatorii ar putea verifica si celelalte unitati medicale la care s-a procedat identic. Spre exemplu, la Spitalul Parhon au existat chiar si afise care anuntau pacientii despre acest lucru. Procurorii de la DNA Iasi sustin ca la Institutul de Boli Cardiovasculare, in perioada mentionata anterior, ar fi fost incasata suma de 8,5 milioane de lei, adica 85 de miliarde de lei vechi.

O alta acuzatie importanta din acest dosar priveste obtinerea de bani de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS). De contractul cu Casa de Asigurari s-a ocupat Oana Catalina Ciofu, inspector de resurse umane. Procurorii sustin ca ea a falsificat statele de functii si de plata a institutiei, aplicand prin scanare stampila Ministerului Sanatatii. Prin aceste documente a atestat in mod nereal ca personalul ce isi desfasoara activitatea in Laboratorul de Cateterism si Electrofiziologie ar fi angajat in cadrul Sectiei de Chirurgie Interventionala. Prin aceasta metoda, Institutul de Boli Cardiovasculare ar fi trebuit sa obtina suma de 2,1 milioane de lei, reprezentand finantare suplimentara obtinuta ilegal. Din acesti bani, in conturile institutului a intrat suma de 540.000 de lei pana la inceputul lunii aprilie 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *