Joi, președintele Franței, Emmanuel Macron, a semnalat că activitățile Turciei în estul Mării Mediterane și amestecul ilegal al acestei țări în Libia, declarând că Uniunea Europeană alcătuiește o serie de măsuri pentru împiedicarea acțiunilor de acest fel.
Macron își arată solidaritatea față de Cipru, dar și față de Grecia
În contextul acțiunilor Turciei de încălcare a suveranității, președintele țării își arată solidaritatea față de Cipru și Grecia. El cere sancționarea unor astfel de acțiuni.
„Vreau să reiterez solidaritatea deplină a Franţei cu Republica Cipru, dar şi cu Grecia, în contextul acţiunilor Turciei de încălcare a suveranităţii. Nu este acceptabil ca spaţiul maritim al unui stat membru al UE să fie încălcat sau ameninţat. Cei care contribuie la astfel de acţiuni trebuie sancţionaţi”, a declarat Emmanuel Macron în cursul unei întrevederi la Palatul Elysée cu preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasides.
În estul Mării Mediterane, resursele energetice şi securitatea sunt vizate de „lupte de putere, în special din partea Turciei şi Rusiei, care se afirmă din ce în ce mai mult şi în faţa cărora Uniunea Europeană cântăreşte încă prea puţin”, a subliniat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.
În situațial Libiei, „nu putem permite ca puteri străine, oricare ar fi, să încalce embargoul privind armamentul”, a completat Emmanuel Macron, în contextul unui incident recent între nave militare din Turcia şi Franţa.
„Europa trebuie să efectueze o reflecţie aprofundată asupra subiectelor din zona Mediteranei”, a subliniat liderul Franţei.
Guvernul statului elen a plasat în stare de alertă Forţele Navale, iar nave militare au fost trimise în sud-estul Mării Mediterane, pe fondull activităţilor Turciei de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaz în zone teritoriale disputate.
Emmanuel Macron, despre pandemia de coronavirus: „Transmit recunoştinţa naţiunii pentru personalul medical”
„Am gânduri de emoţie şi afecţiune pentru familiile şi rudele victimelor. Aceasta este cea mai gravă criză medicală cu care se confruntă Franţa în ultimul secol. În cele mai multe cazuri, virusul nu prezintă pericol, dar pot fi consecinţe grave pentru persoanele vârstnice sau afectate de boli cronice”, a declarat Emmanuel Macron într-un discurs televizat rostit joi seară.
„Tot personalul medical este implicat. Transmit recunoştinţa naţiunii pentru personalul medical”, a adăugat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.
„Suntem abia la începutul acestei epidemii. S-a accelerat peste tot în Europa, s-a intensificat. Prioritatea noastră absolută va fi sănătatea. Nu voi face compromisuri”, a continuat liderul Franţei.
Franța ar putea închide granița cu Spania din cauza pandemiei!
Deoarece industria turismului reprezintă 12% din producția economică, este de înțeles haosul în care se află. Astfel, Madridul este îngrijorat după declarația făcută de premierul francez, Jean Castex, în care menționează că nu exclude posibilitatea ca granița să fie închisă.
După ce cazurile din Catalonia au scăzut în ultimele trei zile, Maroto și-a declarat optimismul în cadrul unui eveniment realizat de agenția de presă Europa Press.
”Să sperăm că datorită acestor date mai bune nu vom fi nevoiţi să închidem graniţa care pentru noi este foarte importantă pentru mobilitatea cu partenerii notri europeni”, a spus ministrul.
De când Spania a ridicat restricțiile naționale acum o lună, s-a aflat în mijlocul revenirii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, iar regiunea bogată din nord-estul Spaniei, care se află la graniță cu Franța a fost cea mai afectată.