Prima pagină » Actualitate » Emmanuel Macron se va întâlni cu partidele rivale după ce a pierdut alegerile din Franța. Președintele caută o nouă majoritate
Emmanuel Macron se va întâlni cu partidele rivale după ce a pierdut alegerile din Franța. Președintele caută o nouă majoritate

Emmanuel Macron se va întâlni cu partidele rivale după ce a pierdut alegerile din Franța. Președintele caută o nouă majoritate

21 iun. 2022, 08:52,
în Actualitate

Emmanuel Macron a pierdut alegerile din Franța şi încearcă să formeze o coaliţie de guvernare cu partidele rivale. Macron este acum sub presiune pentru a-și asigura sprijinul rivalilor pentru a îndeplini agenda de reformă a guvernului său.

Vă aducem aminte faptul că alegerile din Franța s-au soldat cu un eșec răsunător al președintelui care, pentru prima oară după mulți ani, este incapabil să formeze o majoritate parlamentară.

Emmanuel Macron, negocieri cu alte partide după ce a pierdut alegerile din Franța

Președintele francez Emmanuel Macron se va întâlni marți cu oponenții politici, după ce el și aliații săi și-au pierdut majoritatea în Adunarea Națională. Macron este acum sub presiune pentru a-și asigura sprijinul rivalilor pentru a îndeplini agenda de reformă a guvernului său.

Dar nici extrema dreaptă a lui Marine Le Pen, nici alianța stânga-verde a lui Jean-Luc Mélenchon nu sunt dornice să lucreze cu el.

Guvernele minoritare sunt o raritate în Franța, iar alianța Ensemble a lui Macron are 44 de locuri mai puțin decât majoritatea. Aceasta înseamnă că va trebui să găsească sprijin din partea deputaților majori din partea stângă și dreaptă a politicii pentru a ajuta la formarea unei majorități active.

Reprezentanții partidului vor vizita Palatul Élysée separat pentru discuțiile la nivel înalt de marți și miercuri, a spus un oficial. Analiştii spun că preşedintele ar putea avea în vedere un acord cu republicanii de dreapta, iar partidul a confirmat că liderul său, Christian Jacob, va participa la discuţii. Le Pen va participa la discuții, dar dl Mélenchon nu va participa, relatează agenția de presă AFP. Liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, și șeful Partidului Comunist Fabien Roussel, membri ai alianței de stânga Nupes, se vor întâlni, de asemenea, cu Macron.

Se încearcă evitarea unei parilizii politice în Franța

După ce a câștigat alegerile prezidențiale, Emmanuel Macron este pus într-o poziție extrem de tensionată. Guvernul centrist al Franței încearcă cu disperare să evite paralizia politică după ce și-a pierdut majoritatea, unii comentatori avertizând că Franța devine neguvernabilă. Macron va trebui, de asemenea, să înlocuiască trei miniștri care și-au pierdut locurile la votul de duminică , iar viitorul premierului Elisabeth Borne pare din ce în ce mai amenințat.

Alegerile de weekend au înregistrat o prezență redusă la vot, care a dus la o rată de abținere de 53%. Președintele Macron a prezentat o serie de planuri pentru a aborda creșterea costului vieții, inclusiv tichete alimentare și beneficii sporite. O altă mare reformă este creșterea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani, ceea ce s-a dovedit nepopular pentru mare parte din electorat.

Scopul este de a „construi soluții pentru a-i servi pe francezi” într-un moment în care nu există o „majoritate alternativă” la cea a alianței de guvernământ a lui Macron, a declarat pentru AFP un oficial prezidențial, care a cerut să nu fie numit.

Așadar, vom vedea dacă Emmanuel Macron, după ce a pierdut alegerile din Franța, o să poată construi o majoritate care să îi permită să pună în aplicare reformele promise în campaniile electorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *