Președintele francez Emmanuel Macron a cerut Europei și SUA să trimită de urgență până la 5% din aprovizionarea cu vaccin coronavirus către țările în curs de dezvoltare. Macron a declarat pentru Financial Times că eșecul de a împărți corect vaccinurile ar consolida inegalitatea globală.
Marea majoritate a vaccinărilor au fost administrate de țări cu venituri ridicate până acum. Macron și-a propus planul de a aborda dezechilibrul dinaintea unui summit virtual al liderilor mondiali G7, vineri.
Miliarde de dolari pentru un sistem mondial de partajare a vaccinurilor
Casa Albă a declarat că președintele SUA, Joe Biden, va anunța un angajament de 4 miliarde de dolari (2,8 miliarde de lire sterline) în finanțarea unui sistem global de partajare a vaccinurilor, cunoscut sub numele de Covax.
Se așteaptă ca premierul britanic Boris Johnson – care va conduce ședința – să dedice doze excedentare Covax. Până în prezent, cel puțin 110 milioane de oameni au fost infectați cu virusul la nivel mondial și peste 2,4 milioane au murit, potrivit cifrelor de la Universitatea Johns Hopkins .
Ce a spus Macron exact?
„Nu vorbim despre miliarde de doze imediat sau despre miliarde și miliarde de euro”, a declarat Macron pentru FT .
„Este vorba despre alocarea mult mai rapidă a 4-5% din dozele pe care le avem.
„Nu va schimba campaniile noastre de vaccinare, dar fiecare țară ar trebui să aloce un număr mic de doze pe care le are pentru a le transfera zeci de milioane, dar foarte repede, astfel încât oamenii de pe teren să vadă că se întâmplă”.
Macron a declarat că Angela Merkel a susținut o inițiativă europeană de partajare a vaccinurilor, adăugând că speră să câștige și sprijinul SUA.
În absența unui astfel de sistem, China și Rusia umpleau golul, „deschizând calea unui război de influență asupra vaccinurilor”, a spus Macron, conform BBC.COM
10 țări au administrat 75% din cantitatea de vaccin existentă în lume
Miercuri, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a denunțat distribuția globală „extrem de inegală și nedreaptă” a vaccinurilor Covid-19. El a spus că doar 10 țări au administrat 75% din toate vaccinările din întreaga lume, în timp ce 130 de țări nu au primit încă o singură doză.
Națiunile mai bogate au fost acuzate că au acumulat vaccinuri în detrimentul celor mai sărace.
Unele țări cu venituri ridicate, precum Marea Britanie și Canada, au comandat suficiente doze pentru a-și vaccina populația de mai multe ori. Experții în sănătate spun că, cu excepția cazului în care vaccinurile sunt împărțite mai echitabil, ar putea trece ani până când coronavirusul va fi controlat la nivel global.
Dar la reuniunea virtuală din această săptămână a G7 – un club format din șapte puteri economice – liderii mondiali sunt așteptați să recunoască deficitul de vaccin între țările cu venituri mari și mici.
La nivel mondial, cele mai folosite vaccinuri sunt cele de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Totuși, cel mai controversat vaccin dintre acesta rămâne AstraZeneca, vaccin care a fost oprit de la administrare în Africa de Sud.
AstraZeneca a ajuns și în România, iar la Iași s-a început administrarea acestuia.