Prima pagină » International » Emmanuel Macron cere „schimbarea regulilor pe piața energiei electrice”
Emmanuel Macron cere „schimbarea regulilor pe piața energiei electrice”

Emmanuel Macron cere „schimbarea regulilor pe piața energiei electrice”

28 iun. 2022, 20:44,
în International

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat astăzi, 28 iunie, la finalul summitului G7 din Germania, indexarea „absurdă” a prețului la electricitate cu cel al gazelor, care, după părerea sa, contribuie în mod puternic la valul de inflație și generează „supraprofituri nerezonabile” pentru operatori, relatează Le Figaro.

Creșterea prețurilor în toată Europa „este o taxă din afară care vine prin gaz și electricitate” de la începutul războiului din Ucraina, iar „banii contribuabililor nu sunt destinați să compenseze această taxă din afară, altfel este un sistem fără sfârșit care ne va sărăci”, a declarat șeful statului într-o conferință de presă.

Emmanuel Macron: „Cel mai bun răspuns este să scadă prețurile de achiziție”

În afară de măsurile care au fost adoptate în toamna anului 2021 asupra prețurilor pentru energie, cu mari cheltuieli pentru bugetul de stat, Emmanuel Macron a cerut „schimbarea regulilor de funcționare a pieței energiei electrice”, ale cărei tarife sunt indexate istoric în Europa cu cele ale gazelor. Din cauza acestui sistem, „aveți prețuri la electricitate care explodează și care nu au nicio legătură cu costurile de producție a electricității, urmează gazul, este absurd. Ceea ce înseamnă că aveți jucători, de exemplu în sectorul regenerabilelor, care fac profituri în exces total nerezonabile în această perioadă”.

„Cheltuim banii contribuabililor pentru a încerca să-l ajutăm pe același contribuabil, în calitate de consumator, să facă față creșterii prețurilor, care vine din afară, la petrol și gaze pe care nu le producem și care sunt legate de război”, a continuat președintele francez.

În fața acestei situații, „în mod obiectiv, cel mai bun răspuns este să scădem prețurile de achiziție”, a declarat Emmanuel Macron, precizând că susține eforturile depuse de Comisia Europeană la începutul lunii iunie, precum și dorința anunțată de țările G7 de a plafona prețul petrolului.

Macron a denunțat unii producători de petrol

Macron a denunțat și unii producătorii de petrol care profită de războiul din Ucraina pentru a se îmbogăți.

„Vedem că, în momentul de față, producătorii obțin super-profituri în domeniul petrolului și gazelor. De la criză, piețele mondiale au crescut vertiginos. Există vreo justificare reală a producției pentru ca prețurile să crească atât de mult? Nu”, a denunțat președintele Republicii.

„Unii producători, și mulți speculatori, fac bani pe seama contextului geopolitic. Poate dura asta? Nu. […] Avem oameni care au speculat pe tema războiului, iar astăzi avem oameni care fac o mulțime de bani din război. Noi îi numim profitori de război”, a continuat el.

Emmanuel Macron speră ca țările europene să găsească un răspuns „coordonat”

Șeful statului, care va mai fi pentru câteva zile președinte al Consiliului Uniunii Europene, a făcut apel la țările europene să găsească un răspuns „coordonat” la această situație. „Dacă nu, vom avea o problemă”, a avertizat Emmanuel Macron.

„Nu înțeleg cum putem accepta prea mult timp ca banii contribuabililor din țările noastre să fie folosiți pentru a ajuta gospodăriile să trăiască în vremuri de război și ca, în paralel, unii oameni să se îmbogățească”, a adăugat el.

„Am decis să scoatem 90% din petrolul rusesc. Ne-am dat termen până la sfârșitul anului. […] Dacă între timp putem limita prețul pentru a împiedica prețurile mondiale să îmbogățească Rusia, este un lucru foarte bun. Situația este cu atât mai absurdă cu cât creșterea prețurilor ajută la finanțarea efortului de război din Rusia. Aceasta este realitatea. Plafonarea acestuia este o idee foarte bună”, a comentat Emmanuel Macron în această după-amiază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025