Prima pagină » International » Emmanuel Macron ameninţă cu dizolvarea Adunării Naţionale, dacă reforma pensiilor nu va fi votată
Emmanuel Macron ameninţă cu dizolvarea Adunării Naţionale, dacă reforma pensiilor nu va fi votată

Emmanuel Macron ameninţă cu dizolvarea Adunării Naţionale, dacă reforma pensiilor nu va fi votată

16 mart. 2023, 18:40,
în International

Preşedintele francez Emmanuel Macron ameninţă cu dizolvarea Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului francez, în cazul respingerii proiectului de lege al pensionării joi, potrivit unor surse, relatează BFMTV.

Președintele francez Emmanuel Macron a autorizat utilizarea unei manevre constituționale controversate pentru a ocoli parlamentul și a impune reforma sa profund nepopulară a pensiilor, într-o mișcare care a dat o lovitură semnificativă conducerii sale.

Premierul a anunțat că guvernul invocă articolul 49.3 din Constituție

Premierul Elizabeth Borne a anunțat în parlament joi după-amiază că guvernul invocă articolul 49.3 din Constituție, în ceea ce este văzut ca o opțiune nucleară înainte de ceea ce ar fi fost un vot cheie în Adunarea Națională. Mișcarea surpriză a permis guvernului să promoveze legislația fără a o supune votului parlamentar.

Borne s-a confruntat cu scene de furie și neliniște în Adunarea Națională în timp ce și-a făcut anunțul. Parlamentarii de extremă stângă aparținând partidului France Unbowed au huiduit și au intonat imnul național Marsilieza în timp ce parlamentarii de extremă dreapta Mitingul Național au strigat „Demisia! Demisia!”

Mișcarea a fost „o înfrângere personală” pentru Macron

Premierul a susținut că reforma este „necesară” pentru a salva sistemul generos de pensii al Franței.

„Proiectul de lege nu este un compromis cald, dar conține avansuri pentru cei care încep să lucreze devreme, iar pensiile cresc pentru cei mai puțin înstăriți. În această reformă sunt pregătită să-mi pun responsabilitatea în balanță”, a adăugat ea.

Vorbind după discursul lui Borne, liderul de extremă dreapta Marine Le Pen a declarat reporterilor că mișcarea a fost „o înfrângere personală” pentru Macron, care a făcut campanie pe această problemă în timpul alegerilor prezidențiale.

Partidul Renașterii lui Macron și-a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională la alegerile parlamentare de anul trecut, dar guvernul a reușit să adopte legislația în ultimele luni cu sprijinul partidului conservator Les Républicains. Se pare, totuși, că în perioada premergătoare votului, guvernul nu a avut suficient sprijin din partea partidului conservator al cărui vot a fost crucial pentru trecerea reformei centrale a lui Macron.

Reforma ar crește vârsta legală de pensionare la 64 de ani de la 62

Reforma ar crește vârsta legală de pensionare la 64 de ani de la 62 și va extinde contribuțiile pentru o pensie completă în efortul de a echilibra conturile sistemului de pensii de stat al Franței. Reforma pensiilor a fost, de asemenea, o piatră de temelie a cererii lui Macron de a se realege anul trecut, iar o înfrângere în parlament pe această problemă i-ar fi stricat restul mandatului.

Cu toate acestea, decizia de a declanșa articolul 49.3 din Constituția Franței, care acordă guvernului executiv privilegiul de a promova reforme controversate ale pensiilor fără un vot parlamentar, este considerată în general o mișcare riscantă pentru Macron, deoarece le permite parlamentarilor să depună moțiuni de cenzură.

În timp ce guvernul a supraviețuit moțiunilor de cenzură în ultimele luni, miza este mult mai mare de data aceasta. Dacă majoritatea parlamentarilor votează în favoarea unei moțiuni, guvernul lui Borne ar fi obligat să demisioneze.

Ocolirea parlamentului va spori acum aproape sigur sprijinul pentru sindicatele franceze, care au condus proteste și greve la nivel național aproape săptămânal începând cu ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024