Încercările occidentului de a scoate Rusia din toate organizațiile mondiale par să se lovească de unele respingeri. Emiratele Unite Arabe susțin Rusia în OPEC+, au transmis oficialii într-un mesaj ferm pentru occident.
OPEC+ este oganizația statelor exportatoare de petrol şi însumează peste 40% din exportul mondial de combustibil. Rusia ar putea fi scoasă din organizație dacă cererile liderilor occidentali sunt ascultate. Desigur, acest lucru este puțin probabil mai ales în contextul în care o bună parte dintre membrii organizației au fost, de la începutul conflictului, mai reținute în condamnarea Rusiei în războiul din Ucraina.
Emiratele Unite Arabe vor ca Rusia să rămână în OPEC+
Într-un mesaj public, ministrul Energiei și Infrastructurii a susţinut că Rusia va face parte întotdeauna din organizaţia OPEC+ mai ales în contextul în care țara este unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale şi petrol din lume.
” Rusia va face parte întotdeauna din acest grup şi trebuie să o respectăm. OPEC+, când vorbesc cu noi, trebuie să vorbească inclusiv cu Rusia”
Declarațiile vin în contextul în care SUA, Europa și Japonia au cerut țărilor care produc petrol să vină în sprijinul unei stabilități a prețurilor din această perioadă, preț care a crescut din cauza războiului din Ucraina.
Oficialul a mai menţionat faptul că politica nu trebuie să se implice în eforturile organizației în gestionarea pieței de profil.
”Cine poate înlocui Rusia astăzi? Nu mă pot gândi la o ţară care poate într-un an, doi, trei, patru sau chiar 10 ani să înlocuiască 10 milioane de barili. Nu este realist”, a spus el.
Arabia Saudită și Rusia conduc OPEC+
Cele două naţiuni care conduc OPEC+ au capacitatea de a crește producția de petrol şi de a pune frână scumpirilor din ultima perioadă a combustibilului. În aceste momente, prețul pe barilul de țiței a ajuns la peste 100 de dolari.
”Suntem de acord cu ţinta sau obiectivul lor de a încerca să calmeze piaţa şi să echilibreze piaţa. Dar nu o faci aşa. Nu o faci punând sancţiuni pe o hidrocarbură pe care nu o poţi înlocui – decât dacă vrei că preţurile să crească. Ei fac ceva, dar se aşteaptă la reacţia opusă şi nu se va întâmpla”, a spus Al Mazrouei.
Miniştrii OPEC şi non-OPEC sunt programaţi să se întâlnească joi prin videoconferinţă pentru a stabili următoarea fază a politicii de producţie. Oricum, Arabia Suadită a adoptat un mesaj de distanțare de SUA în contextul războiului.
Grupul G7, declarații împotriva Rusiei
În contextul în care au avut loc mai multe summituri în Europa, printre care şi cel G7, s-a emis un punct de vedere legat de sancţiunile aplicate Rusiei. Oficialii au menţionat faptul că trebuie ca OPEC să îşi crească producția de petrol pentru a combate creșterile din ultima perioadă:
”Solicităm ţărilor producătoare de petrol şi gaze să acţioneze într-o manieră responsabilă şi să examineze capacitatea lor de a creşte livrările către pieţele internaţionale, în special acolo unde producţia nu atinge capacitatea maximă, observând că OPEC are un rol cheie de jucat”, au afirmat miniştrii Energiei din G7 într-o declaraţie comună din 10 martie.
În acest context, vă aducem aminte faptul că şi în România a apărut o speculă în momentul în care prețul la combustibil a crescut în câteva ore în mod fulminant. Pe de altă parte, liderii G20 au declarat că iau în calcul excluderea Rusiei din organizație.