Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat la Digi24 că rata de transmitere a coronavirusului (numărul bazal de reproducere) se află în scădere, deși în ultimele 24 de ore au fost depistate 1.232 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.
Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă
„Pot da o veste de speranță de mai bine – numărul bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere.
Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96.
Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.
Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate.
La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum. Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere. Arată că epidemia scade.
Depinde ce vor face oamenii în continuare. Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice. După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”, a declarat Emilian Popovici.
Care este motivul pentru care OMS este precaută în privința vaccinului anti-COVID realizat de Rusia!
După anunțul făcut de cercetătorii ruși conform căruia un vaccin anti-COVID-19 este aproape gata pentru a fi aplicat populaţiei largi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reacţionat. Aceasta a amintit că este nevoie să fie respectate toate fazele de testare înainte de a putea obţine autorizaţia.
Vaccinul întârzie pentru că trebuie respectate toate fazele de testare
OMS anunță că, pentru a putea fi aplicate în siguranță, vaccinurile trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute.
„Există în prezent sute de vaccinuri (împotriva COVID-19) în proces de testare şi trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o conferinţă de presă. Oficialul OMS a declarat că în unele ocazii „sunt raportate descoperiri care ulterior întârzie, pentru a parcurge toate fazele necesare” şi a putea fi aplicate pe scară amplă.
Mihail Muraşko, ministrul rus al sănătăţii, a făcut public faptul că Centrul naţional de studii epidemiologice şi microbiologice Gamalei a finalizat testele pentru vaccinul său împotriva COVID-19 ce cauzează boala, astfel încât a început etapa de înregistrare a produsului.
Coform titularului Sănătăţii, cei care vor primi primii vaccinul sunt medicii şi personalul sanitar. Se prevede că vaccinul va fi trimis din 10 august în diferite regiuni ale Rusiei, unde va fi realizată o campanie mai amplă de vaccinare începând din toamnă.
Pentru dezvoltarea unui vaccin este necesar să se realizeze minim trei faze de mai multe luni ca durată (în care este inoculat unor grupuri şi comunităţi tot mai ample în căutarea unor eventuale efecte secundare), un proces care poate dura câţiva ani.
Este preconizat de către OMS că va trece cel puţin un an şi jumătate până la obținerea unui vaccin împotriva noului coronavirus. Acest termen poate fi micșorat, deoarece Rusia, SUA, China ne oferă speranțe mari că vaccinul va fi disponibil mult mai repede.