Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș“ din București, a vorbit despre situația COVID-19 din România. Emilian Imbri a declarat că țara noastră a început pandemia de coronavirus luând toate măsurile pentru limitarea răspândirii bolii, după ce a fost martora dramelor din China, Italia și Spania.
Însă, odată cu primele etape de relaxare, transmiterea COVID-19 a început să crească pentru ca în luna septembrie, odată cu reluarea majorității activităților, situația să fie scăpată de sub control.
„Noi suntem atipici. Noi am fost martorii a ceea ce s-a întâmplat în China, Spania și Italia, martorii acelei avalanșe de decese și de îmbolnăviri. Am avut timp să ne speriem și am luat măsuri înainte să fie declarată la noi situația gravă. Am intrat în stare de urgență, am închis școlile, am trecut la lucrul de acasă, au început să se dea amenzi, deci lucruri pe care alte țări nu au avut timp să le mai facă. Și atunci, când au ajuns la noi primele valuri de viruși, noi eram pregătiți. Am întrerupt practic virusul. Atunci se punea problema de ce suntem noi așa și nu facem ce fac țările celelalte. Țările celelalte nu au apucat să facă treaba asta. A murit o generație în Italia“, a declarat Emilian Imbri.
Emilian Imbri: „Populația a început să nu mai creadă, să bagatelizeze“
Managerul Spitalului „Victor Babeș“ din București a precizat că, odată cu reintroducerea relaxărilor, oamenii nu au mai crezut în existența virusului și, din luna septembrie, a început să crească transmiterea.
„Au urmat apoi încet, încet relaxările pentru că era firesc. Populația a început să nu mai creadă, să bagatelizeze, nici administrația n-a mai luat măsuri așa de drastice. Relaxare după relaxare, a început să crească transmiterea, dar nu într-un mod atât de groaznic încât să ne speriem.
Am scăpat hățurile undeva spre septembrie când s-au terminat concediile, au început școlile, munca a început peste tot, a început aglomerația în mijloacele de transport. (La alegeri – n.r.) au fost niște măsuri atât de severe încât, practic, nu prea ai apucat să ștampilezi virusul. Toate lucrurile astea au dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri pentru că și copiii sunt purtători și au mers spre bunici, părinții au început să-i lase cu bunicii. Sunt lucruri firești”, a menționat Emilian Imbri.
„Am început atipic și terminăm încercând să oprim transmiterea la persoanele în vârstă“
Medicul este de părere că sistemul medical încă face față situației și nu crede că s-a greșit introducându-se măsurile de relaxare deoarece populația nu mai putea fi ținută în izolare, existând riscul unor revolte.
„Nu știu dacă mai puteam amâna. Tensiunea era așa de mare. Poate că, într-adevăr, nu am distanțat prea bine ultimele relaxări și asta se simte. Am început atipic și terminăm încercând să oprim transmiterea la persoanele în vârstă pentru că sunt cele mai vulnerabile.
Într-o țară săracă, când scoți singurele două tancuri la început și îți sunt distruse, nu mai ai resurse pentru la final. Noi am făcut tot ce s-a putut la început. Cât să poți să ții? Oricum, suntem încă bine ca resurse medicale. Dar populația nu mai putea fi ținută pentru că riscul era să înceapă acele manifestații care sunt acum în alte țări”, a adăugat Emilian Imbri.