Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, Emilian Imbri, a observat o relaxare exagerată din partea tinerilor, odată cu începerea școlilor. Aceștia au uitat de respectarea regulilor și au început să fumeze în curtea școlii, pasând țigara de la unul la celălalt.
„Începutul școlii ar putea să însemne – la fel ca și relaxarile care au dovedit că la fiecare, a fost o ușoară creștere a numărului de îmbolnăviri – la fel și începutul școlii ne poate duce cu gândul că ar putea duce la creșterea numărului de îmbolnăviri. (…) Vă recomand doar să treceți pe lângă o școală când sunt pauze sau pleacă copiii spre casă sau vin spre școală, să vedeți ce înseamnă grupurile de colegi, de prieteni, care se bucură că se întâlnesc, fără să poarte mască… Și ceea ce este mai îngrijorător, eu personal am văzut la o școală din apropiere băieți de clasa a X-a, a XI-a, care își treceau țigara de la unul la altul și fumau împreună doi sau trei aceeași țigară”, a declarat Emilian Imbri la Digi 24.
Același lucru s-a întâmplat și în alte instituții, unde poate că s-au luat măsuri, dar oamenii nu au mai respectat regulile după ce au plecat de la serviciu.
OMS atenționează: delăsarea în lupta cu virusul COVID-19 reprezintă un pericol
Directorul biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, și-a arătat aprecierea față de progresul pe care continentul l-a realizat în lupta cu noul coronavirus. Totodată, el a venit și cu un avertisment: delăsarea în lupta cu virusul COVID-19 reprezintă un pericol.
Kluge a declarat la Copenhaga că pandemia declanșată la începutul lunii martie a dezvăluit atât punctele forte, cât și pe cele slabe ale Europei, care pot reprezenta o lecție valoroasă pentru iarna care urmează să vină. De asemenea, acesta a insistat și asupra ”oboselii COVID”, regăsită cu precădere printre tineri, fiindcă aceștia au un rol important în lupta cu pandemia.
”Mulţi tineri cred că această pandemie are un risc scăzut, dar un preţ ridicat”, a spus Kluge.
Pentru a permite socializarea în siguranță, soluțiile vor trebuie găsite împreună cu generația mai tânără.
”Interacţiunea socială este atât de importantă pentru a evita singurătatea. Este un motiv important de îngrijorare pentru cei tineri”, a spus Kluge.
De asemenea, directorul biroului regional a tras un semnal de alarmă și a anunțat că pandemia s-ar putea agrava în lunile de iarnă. Cu toate acestea, el a arătat că este optimist că se pot evita alte perioade de izolare la domiciliu, fiindcă lecţiile oferite de strategiile aplicate în trecut ar putea da roade.
”În februarie, am vizat societatea, am vizat şcolile, acum vizăm virusul. Aceasta este vestea bună”, a spus Kluge.
Previziune sumbră din partea OMS privind evoluția COVID-19: ”În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată”
Luni, 14 septembrie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a venit cu o previziune sumbră în ceea ce privește evoluția pandemiei cu noul coronavirus, precizând că urmează o creștere a numărului de decese în Europa, în lunile octombrie și noiembrie.
‘Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată’, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS.