Prima pagină » Local » Emil-Nicușor Maxim, un tânăr antreprenor din Iași, se zbate pe patul de spital! Totul a început de la o banală durere de stomac. Doctorii pregătesc o intervenție complicată

Emil-Nicușor Maxim, un tânăr antreprenor din Iași, se zbate pe patul de spital! Totul a început de la o banală durere de stomac. Doctorii pregătesc o intervenție complicată

12 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Perfect sănătos, antreprenorul ieșean Emil-Nicușor Maxim a ajuns la spital din cauza unei dureri de stomac, moment în care a fost diagnosticat cu trombocitemie esențială. Evoluția acestei tulburări l-a pus în situația de a depinde zilnic de o cantitate importantă de sânge și trombocite. Toți cei care pot dona sânge sunt îndemnați să o facă în cel mai scurt timp pentru ca tânărul să poată trăi din nou o viață normală

Ieșeanul Emil-Nicușor Maxim, afacerist în vârstă de 39 de ani, este în stare gravă la Institutul Clinic Fundeni, București. Nici tânărul, nici familia sau prietenii nu se așteptau la veștile care au venit într-un timp atât de scurt. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Emil era perfect sănătos. Totul a început în seara zilei de 22 ianuarie 2021, când o durere de stomac asemenea unei indigestii care nu mai trecea l-a pus pe gânduri. După două zile și-a făcut un set de analize, iar medicul din Iași i-a sugerat să meargă direct la urgențe la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. A fost internat și s-a constatat faptul că o venă care alimenta ficatul cu sânge s-a blocat.

A fost transferat la ATI și pe 29 ianuarie 2021 a fost transferat la spitalul din București. Dignosticul primit a fost trombocitemie esențială. Deși mulți bolnavi reușesc să trăiască cu această tulburare cu un simplu tratament, în cazul lui Emil boala s-a complicat în mod inexplicabil. Vestea că Nic, așa cum îl numesc prietenii, este grav bolnav a venit ca un trăsnet pentru familia și prietenii lui. Medicii au fost surprinși de evoluția bolii, iar tot ceea ce pot face în aceste zile este să îl mențină stabil. Pentru acest lucru, tânărul ieșean depinde de rezervele sangvine, iar mobilizarea tuturor celor care pot dona este extrem de importantă.

Trombocitemia esențială, boala de care suferă tânărul antreprenor, a avut o evoluție atipică

Emil are nevoie de sânge din grupa B3, RH NEGATIV, una rar întâlnită. Oricine poate dona, indiferent de grupa sangvină, pentru ca rezervele cu cantitatea de sânge de care are nevoie Emil și cea primită de la donatori să fie echivalate. Trombocitemia esențială este o boală caracterizată prin producția excesivă de trombocite la nivelul măduvei osoase. Acest lucru expune pacientul la riscul apariției unor cheaguri de sânge sau probleme de sângerare. În cazul lui Emil însă, această boală a avut o evoluție diferită, inexplicabilă, nivelul de trombocite nu a crescut, ci a ajuns chiar până la nivelul cel mai mic. Nimeni nu înțelege cum s-a întâmplat.

„Trombocitemia esențială este o boală care poate fi ținută sub control, doar că în cazul lui Emil complicațiile sunt diferite față de cele pe care le-au întâlnit medicii. Nu este ceva moștenit genetic, se pare că este o modificare la una dintre genele lui. S-au blocat mai multe vene, afectând ficatul, rinichii, puțin plămânii, zona abdomenului. Nu a avut nimic înainte de acest diagnostic, uneori avea dureri de cap și medicii au spus că ar fi fost un simptom”, spune Aura Amironesei, iubita tânărului.

Dignosticul a venit ca un trăsnet, nimeni nu se aștepta ca Emil să ajungă în stare gravă la spital

Tânărul ieșean a aflat că suferă de această boală după un control de rutină. Totul a pornit de la niște dureri de stomac. Apoi, în doar câteva zile, mai multe vene s-au blocat din cauza unor cheaguri de sânge. Cu o formă de dializă adaptată cazului lui Emil, acesta este menținut de către medici. După stabilizare, ar avea nevoie de un transplant de ficat. Bolnavii nu pot fi vindecați de trombocitemie esențială, dar odată stabilizată, tulburarea poate fi controlată prin tratament, neafectând durata de viață a pacientului.

„Vineri, (n.r.-22 ianuarie 2021), Emil a crezut că a făcut o indigestie. Simțea un blocaj în stomac. Nu a dispărut, iar duminică am făcut o programare. A doua zi a făcut analizele, iar medicul a spus că e nevoie să mergem imediat la urgențe. Am mers la Spitalul «Sfântul Spiridon» și a fost internat acolo. În noaptea respectivă, un cheag de sânge a blocat o venă care alimenta ficatul. L-am transferat după la București și am primit diagnosticul, iar acum ceea ce face echipa de medici este să-i corecteze tot ceea ce apare în sânge, să îl mențină pentru a reuși cumva să îi deblocheze venele ca ulterior să rezite la o eventuală operație”, a mai spus Aura.

Prietenii s-au imobilizat urgent: „Emil iubește viața! Vestea că el e bolnav a șocat pe toata lumea: vă rugăm, fiți alături de el!”

Prietenii îl cunosc pe Emil ca fiind cel mai sufletist, persoana care sare mereu în ajutor și care iubește orice vietate. Șocați de vestea că bunul lor coleg și prieten este în stare gravă din cauza bolii care l-a dus direct la Terapie Intensivă, cu toții s-au mobilizat și au îndemnat cât mai mulți oameni să mergă să doneze sânge.

„Nic sau Nicu, așa cum îl știm noi pe Emil-Nicușor Maxim, prietenul nostru care are atâta nevoie de sânge, este unul dintre cei mai buni la suflet oameni pe care i-am cunoscut vreodată. E genul acela de om care nu stă nepăsător când poate sări în ajutor cu ceva, are un bun simț cum rar mai întâlnești, mai ales în zilele noastre. Genul acela de om care se poartă la fel de frumos și de politicos și de cald și cu un cunoscut, și cu un străin. Iubește animalele, adoră să călătorească, să facă drumeții cu bicicleta, iubește viața! Vestea că el e bolnav a șocat pe toata lumeă: vă rugăm, fiți alături de el! Donați sângele de care are atâta nevoie zi de zi! Mulțumiri tuturor!”, a declarat Alina Alexăndroaie.

Un alt coleg și prieten apropiat al lui Emil a încercat pe orice cale să adune cât mai mulți donatori de sânge pentru a-l salva.

„Un băiat extraordinar, un suflet deosebit, implicat ori de câte ori cineva a avut de nevoie de ajutor, a făcut zeci de donații, ore de voluntariat. Nu merită ceea ce i s-a întâmplat. Nimeni nu merită, e foarte nedrept… Are un stil de viață foarte sănătos, de la alimentație la sport, nu fumează, nu consumă alcool, mereu a avut grijă la aceste lucruri. Orice donator, indiferent de grupa de sânge, îl poate ajuta pe Emil”, povestește Bogdan, un alt prieten al lui Emil.

Împreună putem să îl aducem pe Emil acasă! Fiecare picătură de sânge este importantă

O echipă de medici face tot posibilul să îl salveze pe Emil. Pentru a răspunde la tratament este nevoie ca evoluția bolii să fie stabilizată. În continuare, pentru a reuși acest lucru, ieșeanul are nevoie de o cantitate importantă de sânge. Orice persoană, indiferent de grupa de sânge, poate face o faptă măreață printr-un simplu act de donare.

„Am vrea la final să mulțumim atât medicilor din Iași care l-au menținut stabil, i-au administrat tratament și ne-au ajutat, cât și echipei de medici de la Institutul Clinic Fundeni care luptă zi de zi, constant, pentru a reuși să îl trateze. În momentul în care cineva donează, îi rugăm să spună detaliile următoare: pentru Emil-Nicușor Maxim, internat in Institutul Clinic Fundeni, Secția 3 ATI”.

Toate dovezile de la donatori pot fi trimise pe messenger la adresa de Facebook https://www.facebook.com/a.auraelena sau Whatsapp, la numerele de telefon: 0751 183 881 și 0751 659 239.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024