Vineri, 9 decembrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Decizia vine în contextul în care Austria a votat negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.
Ieri, 8 decembrie 2022, la Bruxelles a avut loc o întrunire a miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană, în cadrul căreia s-a analizat extinderea spațiului Schengen și, respectiv, aderarea României la spațiul de liberă circulație. Austria a rămas fermă pe poziții și a votat împotrivă.
Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria a fost chemat în țară
Despre faptul că ambasadorul României în Austria a fost chemat în țară pentru consultări a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.
Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, se arată în comunicatul MAE.
Austria este singura țară care a votat împotriva aderării României la Schengen
Miercuri, 7 decembrie 2022, ministrul de Interne austriac a reafirmat decizia Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Motivul ar fi migraţia ilegală de anul acesta. Potrivit ministrului, veto-ul ţări este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană în vederea luării unor măsuri care să ducă la un control eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene. De altfel, el se referă la frânarea intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.
„Am vorbit mai devreme cu colegii români. Cred că Austria își pune în joc reputația bună pe care o are în Europa de Est. Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Este o greșeală ca un sistem care în multe locuri nu funcționează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”, a declarat acesta, pentru presă austriacă, înaintea ședinței JAI.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer a propus „un nou calendar pentru primăvara viitoare”.
„România și Bulgaria nu sunt membre Schengen și este o problemă de securitate. Avem o problemă reală cu Schengen. Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară. Nu putem face aceleași greșeli ca în 2015 privind migrația. Când e vorba despre Schengen, PPE susține extinderea cu România, Bulgaria și Croația”, a transmis cancelarul Austriei.
Așadar, reiterăm faptul că Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria a fost chemat în țară pentru consultări.