Prima pagină » Actualitate » Emil Boc propune o nouă regionalizare în România. Sute de mandate de primar devin nule
Emil Boc propune o nouă regionalizare în România. Sute de mandate de primar devin nule

Emil Boc propune o nouă regionalizare în România. Sute de mandate de primar devin nule

18 iul. 2021, 15:04,
în Actualitate

 

Pe vremea când era premier al României, Emil Boc a încercat regionalizarea țării, însă nu reușit. Acum, la mulți ani distanță, acesta vine cu un proiect nou, care e susținut de premierul Florin Cîțu. Pe scurt, sute de primari de comune ar urma să își piardă mandatele și asta pentru că proiectul lui Boc prevede că orașele mai mari să anexeze comunele limitrofe. Primarii de comune anexate la orașe ar urma să devină automat viceprimari ai orașelor cu pricina, urmând ca unitățile nou formate să fie gestionate în regimul Bucureștiului. Adică, comunele anexate să devină sectoare ale orașelor la care se face anexarea.

Structurule de guvernare ar urma să includă consiliile locale deja existente. Adică, dacă un oraș cu 20 și de consilieri anexeză cinci comune care au și ele câte zece consilieri locali, noul consiliu va include toți consilierii.

În document există însă primarul Clujului explică necesitatea unificării municipiilor cu localitățile limitrofe.

„Urmare a evoluției municipiilor și transformării lor în adevărate centre de dezvoltare, relațiile dintre acestea și celelalte UAT din zona periurbană au devenit din ce în ce mai strânse. Pe de o parte, municipiile au nevoie de un spațiu mai larg pentru dezvoltare și, în același timp ,ele au capacitatea financiară, tehnică și dispun de resurse umane pentru a asigura serviciile publice necesare unei locuiri la nivel european în întreaga zonă de influență.

Pornind de la această necesitate, în ultimii 10-15 ani, în jurul municipiilor, în mod deosebit a celor reședință de județ, s-au înființat zone metropolitane având ca scop dezvoltarea infrastructurilor și a obiectivelor de dezvoltare de interes comun.

În cadrul zonelor metropolitane, autoritățile deliberative și executive de la nivelul fiecărui UAT component își păstrează autonomia locală în condițiile legii. Aceasta a condus la o serie de disfuncționalități în activitatea zonelor metropolitane, în mod deosebit legate de luarea deciziilor, precum și de interes, uneori diferit față de realizarea unor lucrări, precum și de prestarea unor servicii publice comune la nivelul zonei respective”, se arată în prezentarea documentului, potrivit Hotnews.ro.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024