Multe femei sunt curioase să afle cum arată un embrion la 5 săptămâni. A cincea săptămână de dezvoltare embrionară este marcată de separarea corpului copilului nenăscut și a structurilor de suport extragerminale. Procesul de formare activă a organelor și țesuturilor continuă. Acesta este momentul în care sunt concepute toate sistemele principale ale viitorului corp.
În a cincea săptămână, embrionul are o dimensiune de 1,2-1,5 mm. Este posibil să se vadă polul anterior, locul viitorului cap, și polul posterior. În această perioadă se poate observa și locul viitoarelor picioare. Corpul se formează conform legii simetriei, de-a lungul coardei, care este axa de simetrie. În jurul acestuia există un marcaj al viitoarelor corpuri interne simetrice. În viitor, unele vor fi formate prin fuziunea embrionilor, precum ficatul și inima, iar altele vor rămâne duble, adică plămânii și rinichii.
![persoana care efectueaza o ultrasonografie unei femei](https://media.bzi.ro/unsafe/700x350/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/11/embrion-5-saptamani-6.jpg)
Cea de-a cincea săptămână se caracterizează, de asemenea, prin începerea formării celulelor germinale în embrion
Embrion 5 săptămâni. Starea curbată a embrionului
În acest moment, embrionul se află într-o stare curbată și seamănă cu litera C. La sfârșitul celei de-a cincea săptămâni, inima începe să pulseze și este deja formată. Pancreasul, ficatul, plămânii, glanda tiroidă, traheea și laringele încep să se formeze din stratul germinativ mijlociu.
În cel de-al cincilea an, începe și formarea sistemului nervos central. Celulele, care anterior erau dispuse plat, încep să se plieze în formă de tub, adică se formează tubul neural. Viabilitatea embrionului depinde în mare măsură de închiderea completă a trompei, astfel încât a cincea săptămână este de mare importanță.
![persoana care efectueaza o ultrasonografie unei femei](https://media.bzi.ro/unsafe/700x467/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/11/embrion-5-saptamani-7.jpeg)
Acidul folic poate contribui la închiderea de calitate a trompei
Acidul folic poate contribui la închiderea de calitate a trompei. Din acest motiv, experții recomandă ca preparatele care conțin acid folic să fie luate în timpul planificării sarcinii. Acidul folic este, de asemenea, necesar pe tot parcursul primului trimestru, dar rolul său este deosebit de important în timpul săptămânilor 5-7. De-a lungul tubului se află umflăturile din care se vor forma secțiunile de creier. Iar excrescențele de de-a lungul tubului neural se numesc somite și reprezintă viitorii mușchi.
Prin ce se caracterizează această perioadă. Ce simte viitoarea mamă
Cea de-a cincea săptămână se caracterizează, de asemenea, prin începerea formării celulelor germinale în embrion. Acesta este un alt moment important în viața acestuia. Embrionii au deja un început de ovocite și spermatozoizi în timpul dezvoltării timpurii.
Cinci săptămâni este destul de devreme, așa că, chiar dacă există schimbări în corpul femeii, acestea nu sunt semnificative. În acest stadiu există o întârziere de o săptămână în ciclu și nu toate femeile îi acordă atenție. Dacă este conștientă de situația în care se află, poate deveni melancolică, liniștită sau, dimpotrivă, foarte activă.
![femeie care tine in palma o macheta a unui embrion](https://media.bzi.ro/unsafe/700x525/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/11/embrion-5-saptamani-2.jpg)
În acest moment, embrionul se află într-o stare curbată și seamănă cu litera C
Începând cu a cincea săptămână este posibil să apară intoleranța la miros și greața. Majoritatea femeilor sunt predispuse la grețuri matinale, care se manifestă sub formă de vărsături, de obicei dimineața. Toxicoza poate fi atât ușoară, cât și severă. Cea de-a doua este însoțită de vărsături neîncetate. Femeile care se confruntă cu o formă severă de toxemie sunt supuse spitalizării. O senzație de greutate în piept sau o ușoară durere la apăsare este, de asemenea, un semn de sarcină timpurie.
Foarte important este să știi că se întâmplă ca în a 5-a săptămână de sarcină o femeie să răcească. Modificările din sistemul imunitar o fac mai vulnerabilă la viruși. O răceală în primele etape de dezvoltare a fătului este, desigur, nedorită. În plus, nu puteți ameliora starea mamei cu ajutorul medicamentelor, cele mai multe dintre ele nu pot fi luate în această perioadă.
Așadar, pentru ca un embrion la 5 săptămâni să se dezvolte corect concentrați-vă pe prevenție. Nu vă enervați, faceți plimbare în aer liber, dormiți suficient și mâncați bine. Dacă ați răcit deja, beți multe lichide și odihniți-vă suficient. Nu uitați că nu toate remediile populare pentru răceală sunt sigure. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru sfaturi.
![femeie care priveste un test de sarcina si zambeste](https://media.bzi.ro/unsafe/700x468/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/11/embrion-5-saptamani-4.jpg)
În cel de-al cincilea an, începe și formarea sistemului nervos central