Prima pagină » Local » Emblemă a Iaşului, statuia lui Alexandru Ioan Cuza a împlinit 110 ani de la inaugurare
Emblemă a Iaşului, statuia lui Alexandru Ioan Cuza a împlinit 110 ani de la inaugurare

Emblemă a Iaşului, statuia lui Alexandru Ioan Cuza a împlinit 110 ani de la inaugurare

27 mai 2022, 21:58,
în Local

Astăzi, Iașul sărbătorește 110 ani de la inaugurarea ansamblului statuar închinat primului domnitor al României, Alexandru Ioan Cuza.

Domnitorul Unirii, încastrat în bronz, străjuieşte Piaţa Unirii şi viaţa oraşului de 110 ani. A fost martor la evenimente tragice, dar şi la momentele de fericire ale ieşenilor şi ale naţiunii. Punct central al oraşului şi cel mai cunoscut monument statuar al Iaşului, imortalizat în zeci de ilustrate, este locul adunărilor publice, magnetul care atrage manifestările de bucurie sau protestele cetăţenilor.

Pe 27 mai 1912, în prezenţa Familiei Regale şi a peste zece mii de participanţi era dezvelită, în proaspăta Piaţă a Unirii, statuia primului domnitor al Principatelor Române. Manifestările inaugurării, pregătite cu sârg de autorităţile locale au fost o adevărată sărbătoare naţională, moment mult aşteptat de ieşenii doritori ca oraşul să recapete importanţa şi strălucirea unei capitale.

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza este un monument realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Iași este un monument de bronz realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli. Acesta a lucrat în România între anii 1902 şi 1913 și a închinat statuia  primului domnitor al Principatelor Române Unite, Alexandru Ioan Cuza.

Agreat de Familia Regală, Romanelli realizase un bust al lui Carol I la Peleş, dar şi statuia lui Mihail Kogălniceanu, inaugurată în 1911 în faţa Universităţii ieşene. Sculptorul scria despre statuia lui Cuza că „pentru monumentul naţional care va fi ridicat la Iaşi mă documentez mereu, considerându-l una din acele lucrări de care un artist îşi leagă numele pentru posteritate. Îi cunosc viaţa şi voi căuta să realizez ceva demn de el”.

Statuia este amplasată în piața centrală a orașului Iași, denumită simbolic Piața Unirii

Statuia este amplasată în piața centrală a orașului Iași, denumită simbolic Piața Unirii, locul unde s-a jucat pentru prima dată Hora Unirii în anul 1859, înainte chiar ca numele colonelului Cuza să fie câștigător în alegeri, în mod unanim, la Iași și la București.

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Iași elaborată în anul 2004 de către Institutul Național al Monumentelor Istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`