Elvețienii ar putea ajunge la închisoare, dacă se vor încălzi prea mult în această iarnă. Consiliului Federal al ţării a lansat o campanie la nivel naţional în care cetățenii și companiile sunt îndemnaţi să economisească. Printre altele, autorităţile le recomandă oamenilor să facă duș în loc de baie sau să gătească bucate cu capacul mereu pe cratiţă, transmite publika.md.
Conform noilor reguli, în cazul unui deficit de energie, măsurile de economisire vor deveni și mai stricte.
Potrivit unui raport al cotidianului elvețian Blick, în clădirile încălzite cu gaz, temperatura interioară nu trebuie să depășească 19 grade Celsius.
Apa nu mai poate fi încălzită la mai mult de 60 de grade, iar caloriferele sau aerotermele ar fi interzise
Totodată, apa nu mai poate fi încălzită la mai mult de 60 de grade, iar caloriferele sau aerotermele ar fi interzise. Saunele și piscinele ar trebui să rămână oprite. În cazul unui deficit de energie, aceste recomandări ar putea deveni obligatorii.
Cei care încalcă regulile guvernamentale riscă amendă sau chiar închisoare de până la trei ani. Pe site-ul său oficial, Consiliul Federal enumeră în detaliu modul în care gospodăriile pot face economii.
Printre acestea se numără resetarea temperaturii frigiderului, funcţionarea ventilatorul în loc de aparatul de aer condiţionat.
Totodată, e recomandat duşul în loc de baie sau gătitul cu un capac pentru că mâncarea e gata și mai repede în acest fel.
Românii trebuie să stingă lumina din solidaritate cu UE
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că în şedinţa de joi a Guvernului vor fi discutate şi recomandările Comisiei Europene privind reducerea consumului de energie la orele de vârf, iar Ministerul Energiei va avea apoi un mandat în acest sens pentru reuniunea miniştrilor energiei din UE care va avea loc pe data de 9. Şeful Executivului a făcut apel la cetăţeni şi instituţii de a reduce risipa de energie.
„În acest moment este vorba doar de anunţarea unor intenţii care urmează să fie dezbătute pe data de 9 la nivelul miniştrilor energiei din UE. Din acest intenţii am putut desprinde faptul că măsurile luate prin OUG de săptămâna trecută suntem foarte aproape de a îndeplini aceste intenţii. Nu putem vorbi sgur despre ele că urmează dezbatre şi aprobare. După finalizarea măsurilor, vom face în aşa fel încât să ne aliniem la deciziile stabilite la nivelul UE”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat cum va aplica România recomandările Comisiei Europene privind economia la consumul de energie, potrivit news.ro.