Elveția a votat îndeaproape în favoarea interzicerii acoperirii feței în public (a valului islamic), inclusiv burka sau niqabul purtat de femeile musulmane. Rezultatele oficiale au arătat că măsura a trecut de 51,2% la 48,8% în referendumul de duminică.
Propunerea a fost înaintată de Partidul Popular Elvețian de dreapta (SVP) care a făcut campanie cu lozinci precum „Stop extremism”.
Un grup islamic elvețian a declarat că este „o zi întunecată” pentru musulmani.
Un grup de islamişti din Elveţia au declarat că pentru ei este o zi întunecată şi că referendumul este dovada excluderii minorităţilor musulmane
„Decizia de astăzi deschide răni vechi, extinde și mai mult principiul inegalității juridice și trimite un semnal clar de excludere minorității musulmane”, a declarat Consiliul Central al Musulmanilor într-o declarație, adăugând că va contesta decizia în instanță.
Guvernul elvețian s-a certat împotriva interdicției spunând că statului nu îi revine dictarea cu ce se îmbracă femeile.
Potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Lucerna (în germană) , aproape nimeni din Elveția nu poartă burka și doar aproximativ 30 de femei poartă niqab. Aproximativ 5% din populația Elveției, de 8,6 milioane de persoane, este musulmană, majoritatea provenind din Turcia, Bosnia și Kosovo.
Referendumurile sunt extrem de comune în Elveţia
Oamenii elvețieni au un cuvânt de spus direct în propriile lor afaceri, în cadrul sistemului de democrație directă al țării. Aceștia sunt invitați în mod regulat să voteze asupra diferitelor probleme în referendumurile naționale sau regionale.
Nu este prima dată când problema Islamului apare într-un referendum elvețian. În 2009, cetățenii s-au opus sfaturilor guvernului și au votat interzicerea construirii minaretelor – o propunere prezentată și de SVP, care a spus că minaretele sunt un semn al islamizării.
Propunerea din referendumul de duminică nu menționa islamul în mod direct și avea ca scop, de asemenea, oprirea protestatarilor violenți de pe stradă de a purta măști. Cu toate acestea, votul a fost denumit pe scară largă „interdicția burka”.
Cea mai recentă propunere a precedat pandemia de coronavirus, ceea ce a însemnat că toți adulții elvețieni trebuie să poarte măști în multe condiții.
De ce poartă unele femei musulmane valul islamic
Spre deosebire de europeni, acolo unde valul are un rol protector şi de seducţie, pentru lumea arabă, valul are o semnificaţie aparte, religioasă. Acesta întruchipează o femeie credincioasă şi modestă care nu iese din casă fără să îşi acopere capul cu un vestment special. Voalul este un accesoriu cu mai multe înţelesuri. Acesta este perceput ca un obiect de vestimentaţie confecţionat dintr-o ţesătură fină care acoperă capul sau fată. În cazul culturii arabe, valul poate acoperi doar zona capului, părul, gâtul, o parte a feţei sau în anumite cazuri, acoperă întregul corp.