Acţionarii Twitter au votat pentru aprobarea unui acord cu Elon Musk pentru a cumpăra compania pentru 44 de miliarde de dolari (38 de miliarde de lire sterline). Cu alte cuvinte, acționarii îl vor obliga să cumpere firma.
Asta în condițiile în care fondatorul Tesla a întâmpinat probleme după ce și-a manifestat intenția de a cumpăra compania. Acesta susține că acționarii Twitter l-au dus în eroare în legătură cu numărul de conturi false de pe platformă.
Elon Musk trebuie să dea 44 de miliarde de dolari pentru Twitter
Decizia a fost luată într-o scurtă conferință telefonică cu investitori de la sediul companiei din San Francisco. Înseamnă că Twitter va încerca acum să-l oblige pe Elon Musk să cumpere compania în justiție. Întâlnirea a avut loc după mărturii explozive a fostului șef al securității Twitter, Peiter Zatko, în fața Senatului SUA. În aprilie, Twitter a fost de acord să vândă compania celui mai bogat om din lume, Elon Musk. Cu toate acestea, înțelegerea s-a înrăutățit după ce Musk a susținut că a fost indus în eroare de Twitter cu privire la numărul de conturi de spam și boţ de pe platformă. El a spus că nu mai dorește să achiziționeze compania în mai, dar Twitter susține că Musk nu poate renunța la înțelegere.
Platforma de socializare spune că mai puțin de 5% dintre utilizatorii săi activi zilnici monetizabili (cei care sunt capabili să se uite la reclame) sunt roboți. Musk susține că cifra ar putea fi de multe ori mai mare. În prezent, Twitter este evaluat la 32 de miliarde de dolari, cu mult sub oferta de 44 de miliarde de dolari a lui Musk. Anunțul lui Elon Musk prin care și-a manifestat intenția de cumpărare a provocat o undă de șoc la nivel mondial.
Twitter îl va da în judecată pe Elon Musk
Votul de astăzi ar fi putut semna încheierea urmăririi legale a Twitter, dar acționarii au dat acum companiei undă verde pentru a-l urmări pe Musk în instanță. Cei doi urmează să se întâlnească în fața unui tribunal de stat din Delaware în octombrie. În timpul audierii, un judecător va decide dacă Elon Musk trebuie, sau nu, să cumpere compania.
Chiar înainte de decizia acționarilor, denunțătorul de pe Twitter Pieter Zatko se afla la Washington, depunând mărturie în fața Comitetului Judiciar al Senatului despre presupusele defecte de securitate. El le-a spus parlamentarilor americani că firma „induce publicul în eroare” cu privire la cât de sigură este platforma.
Fostul șef de securitate al companiei a spus că Twitter a fost „cu un deceniu în urmă” standardelor de securitate. Twitter spune că Zatko a fost concediat de la locul său de muncă și că afirmațiile sunt inexacte. Zatko a susținut anterior afirmația lui Elon Musk conform căreia platforma are mai multe spam și conturi false decât a recunoscut – deși nu a detaliat acest lucru marți.
Săptămâna trecută, un judecător a spus că avocaților lui Musk li se vor permite să folosească în instanță mărturia anunțului de pe Twitter. S-a concentrat în mare parte pe probleme de securitate națională – și nu are legătură oficial cu încercarea lui Elon Musk de a renunța la înțelegerea de cumpărare a Twitter. Vom vedea dacă Elon Musk va fi obligat să cumpere Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, așa cum au votat acționarii rețelei de socializare.