Prima pagină » International » Elon Musk rămâne fără salariul de 56 de miliarde de dolari de la Tesla
Elon Musk rămâne fără salariul de 56 de miliarde de dolari de la Tesla

Elon Musk rămâne fără salariul de 56 de miliarde de dolari de la Tesla

31 ian. 2024, 11:40,
BZI.ro, în International

Un judecător din Delaware a anulat pachetul salarial record de 56 de miliarde de dolari pe care Elon Musk îl are la Tesla, scrie Reuters. Consiliul de administrație Tesla a fost criticat pentru că nu a asigurat supravegherea directorului său care conducea mai multe alte companii în același timp.

Judecătorul a constatat că pachetul salarial a fost negociat de Musk cu directori din companie care păreau datori față de Musk.

„Consiliul de Administrație nu a pus niciodată întrebarea de 55,8 miliarde de dolari: a fost chiar necesar acest salariu pentru ca Tesla să-l păstreze pe Musk și să-și atingă obiectivele?”, a scris judecătoarea Kathaleen McCormick.

Decizia vine în timp ce Tesla avertizează asupra încetinirii creșterii, iar industria vehiculelor electrice reevaluează cererea din piață.

Tesla a devenit cel mai valoros producător de automobile din lume sub Musk, dar o mare parte din această valoare se bazează pe așteptările viitoarelor descoperiri, cum ar fi mașinile cu conducere autonomă.

„Dimensiunea incredibilă a celui mai mare plan de compensare vreodată – o sumă insondabilă – pare să fi fost calibrată pentru a-l ajuta pe Musk să realizeze „un viitor bun pentru umanitate””, a scris McCormick în opinia sa de 201 de pagini.

Musk a mărturisit că banii vor fi folosiți pentru finanțarea călătoriilor interplanetare.

„Este o modalitate de a duce omenirea pe Marte”, a mărturisit el. „Tesla poate ajuta la realizarea acestui lucru”.

Tesla pregătește o nouă rundă de negocieri salariale cu CEO-ul său

Hotărârea vine în timp ce Tesla pregătește o nouă rundă de negocieri salariale cu CEO-ul său. Musk a spus într-o postare pe X luna aceasta că nu se simte confortabil să conducă Tesla dacă nu deține 25% din controlul voturilor. Miliardarul deținea aproximativ 13% din companie la acea vreme.

McCormick a scris că mulți dintre directorii din consiliul de administrație al Tesla, inclusiv actualii membri Kimbal Musk, fratele lui Elon Musk și James Murdoch, fiul magnatului mass-media Rupert Murdoch, nu aveau independență din cauza legăturilor lor personale strânse cu CEO-ul. Doi dintre ceilalți directori actuali ai Tesla, Robyn Denholm și Ira Ehrenpreis, au arătat o lipsă de independență în decizia de salarizare, a spus ea.

Consiliul are în prezent opt ​​membri, inclusiv CEO-ul său.

Directorii Tesla au susținut în timpul procesului că compania plătea pentru a se asigura că unul dintre cei mai dinamici antreprenori din lume continuă să-și dedice atenția producătorului de vehicule electrice. Antonio Gracias, un director Tesla din 2007 până în 2021, a numit pachetul „o mare afacere pentru acționari”.

Amit Batish de la Equilar, o firmă de cercetare a salarizării directorilor, a estimat în 2022 că pachetul lui Musk era de aproximativ șase ori mai mare decât salariul adunat al celor mai bine plătiți CEO din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024