Prima pagină » Actualitate » Elon Musk a lansat incă un prototip de navă SpaceX care ar putea transporta oameni și marfă pe Marte. Iată cum arată Starship

Elon Musk a lansat incă un prototip de navă SpaceX care ar putea transporta oameni și marfă pe Marte. Iată cum arată Starship

10 dec. 2020, 08:11,
George Cristian, în Actualitate

Antreprenorul american Elon Musk a lansat cel mai recent prototip al vehiculului său Starship din Texas.

Numită în cod SN8, racheta fără echipaj s-a ridicat de la instalația de cercetare-dezvoltare Boca Chica pe ceea ce fusese facturat ca un zbor scurt la 12,5 km (41.000 ft). Vehiculul cu o înălțime de 50 m s-a prăbușit la aterizare, dar Musk a fost încântat de cât de mult a realizat ieșirea de testare.

Elon Musk se aştepta la un incident

Înainte de zbor, miliardarul tehnologic a diminuat așteptările, avertizându-i pe fanii săi că este posibil să se întâmple ceva accident.

Cu toate acestea, Musk are mari speranțe pentru Starship atunci când este pe deplin dezvoltat. El spune că este viitorul companiei sale SpaceX.

Starship va lansa oameni și marfă pe orbită, iar antreprenorul are în vedere și vehiculul care călătorește spre Lună și Marte.

CEO-ul SpaceX și-a lăudat echipa, adăugând că demonstrația a dobândit „toate datele de care aveam nevoie”.

„Marte, iată-ne !!” a scris pe Twitter.

SN8 a fost primul care a încercat un zbor suborbital la mare altitudine.

Facilitatea Boca Chica a dezvoltat o linie de prototipuri din ce în ce mai complexe. Filosofia a fost aceea de a testa fiecare iterație până când eșuează. Uneori exploziv. SN8 a fost primul care a încercat un zbor suborbital la mare altitudine.

Planul fusese testarea unor manevre care imitau o reintrare în atmosferă a Pământului orientată spre burtă, terminând cu o întoarcere la verticală chiar înainte de touchdown. Cele mai multe dintre acestea s-au realizat: o lansare curată de pe pad, o urcare constantă la altitudine, urmată de o coborâre orizontală. Dar atunci când nava a încercat să revină la verticală, lucrurile au început să meargă prost.

Vehiculul a intrat pe platforma de aterizare cu prea multă viteză și a explodat imediat la impact.

„Presiunea rezervorului de combustibil a fost scăzută în timpul arderii la aterizare, determinând o viteză de atingere mare și RUD”, a explicat domnul Musk pe Twitter.

„RUD” înseamnă „demontare rapidă neprogramată”. Un accident, cu alte cuvinte. Musk va merge mai departe. El are deja alte prototipuri la Boca Chica gata să ia locul SN8.

Cum arata prototipul SN8

Din punct de vedere vizual, SN8 arăta destul de diferit de articolele de test care au trecut înainte.

Noul vehicul a primit trei dintre cele mai noi motoare SpaceX Raptor cu ardere de metan, un con de nas și suprafețe de control aerodinamice – clapele mari de la vârful și baza acestuia. Starship va lansa în cele din urmă pe un rapel numit Super Heavy. Aceasta va cuprinde probabil 28 de răpitori, producând mai mult de 70 de meganewtoni (16 milioane de lbs) de forță. Asta este mult mai mult decât chiar și puternică rachetă Apollo Saturn 5, care a trimis oameni pe Lună. Ambele părți ale noului sistem SpaceX – Starship și Super Heavy Booster – vor avea o înălțime de 118 m pe platforma de lansare. Cele două elemente sunt concepute pentru a fi complet reutilizabile, făcând aterizări propulsive la sfârșitul fiecărei misiuni.

În iunie anul acesta, Elon Musk a declarat că Starship era acum prioritatea sa numărul unu, dincolo de rachetele Falcon pe care le zboară în mod curent pentru companiile de satelit, forțele aeriene americane și agenția spațială americană (NASA).

Elon Musk a devenit, în noiembrie 2020, al doilea cel mai bogat om din lume. Elon Musk s-a făcut remarcat inițial prima mașinele sale Tesla dar şi prin declaraţiile destul de controversate făcute de-a lungul timpului. Omul de afaceri deţine SpaceX care, pe data de 16 noiembrie a lansat în premieră o misiune spaţială cu echipajul de pe Crew Dragon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *