Prima pagină » Economic Local » Eliminarea plății cash afectează grav populația din România. Parlamentarii ieșeni se opun: „Vorbim aici de un super control care cred că dăunează foarte mult pe viitor” – FOTO

Eliminarea plății cash afectează grav populația din România. Parlamentarii ieșeni se opun: „Vorbim aici de un super control care cred că dăunează foarte mult pe viitor” – FOTO

13 iun. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Eliminarea plății cash, un proiect de lege care este foarte aproape de a fi aprobat de Parlament, ar afecta negativ populația României, care nu este pregătită pentru această schimbare. Parlamentarii ieșeni susțin că această propunere legislativă nu are nicio legătură cu realitatea din România și se opun proiectului

Parlamentarii ieșeni susțin că populația nu este pregătită pentru această schimbare. Marius Ostaficiuc, deputat PSD, susține că acest control al banilor populației dăunează.

„Personal, nu sunt de acord, în acest moment, cu un astfel de proiect legislativ. Se vorbește despre ridicarea gradului de incluziune financiară prin adoptarea unui astfel de proiect legislativ, însă cred că România încă nu este pregătită pentru adoptarea unei asemenea legi. Mare parte din populație nu deține vreun card bancar, iar trecerea la un astfel de sistem atât de brusc poate fi una dăunătoare.

Dacă luăm exemple din alte state, vedem că plata cash se dorește a fi un drept constituțional. Mă refer la Elveția, unde pe acest val de îngrijorare, că plata cu cardul devine obligatorie, a fost introdusă o acțiune de referendum ca plata cu bani lichizi să fie un drept conferit de Constituție. Și vorbim de Elveția, țară cu un nivel de trai ridicat și cu o cultură financiară la fel de ridicată. Cum spuneam, România nu este pregătită pentru un astfel de proiect. Vorbim aici de un super-control care se poate implementa și care cred că dăunează foarte mult pe viitor, când sistemul se poate supăra pe un cetățean, iar ca primă măsură de coerciție se va putea trezi fără niciun ban.

Și avem exemple nenumărate în acest sens, când statul ia banii datornicului, dar nu îl ajută să își revină. Concret, ANAF-ul pune poprire pe banii unui rău-platnic, îi blochează toate conturile și anunță băncile la care persoana respectivă are conturi deschise. Cetățeanul trebuie apoi să alerge la ANAF, să plătească și să procure hârtia doveditoare cu care se duce personal la bănci să ridice poprirea. Practic, statul îți ia banii, dar nu te ajută să îți revii. Așa se poate întâmpla și cu această inițiativă legislativă, proiect care, în opinia mea, nu este fezabil în momentul de față. Nu putem bloca accesul la bani al populației prin această așa-zisă modernizare”, susține Marius Ostaficiuc.

Marius Bodea, deputat USR: „Subiectul legii a fost un element de super-propagandă, de speriat românii”

Potrivit lui Marius Bodea, deputat USR, populația din România are nevoie de cel puțin 10 ani pentru a se adapta acestei schimbări.

„Ipotetic sau ideal, într-o economie ar trebui să nu mai existe bani de hârtie pentru că e foarte facil să gestionezi digital orice în economie. Asta este ipotetic. O măsură de genul acesta, de renunțare la cash, tot ce înseamnă încasări și plăți, ca să poți s-o implementezi și să și funcționeze, trebuie o perioadă foarte lungă de timp. Nu sunt specialist în asta, dar cred că îți trebuie măcar 10 ani să pregătești o țară să renunțe definitiv la încasările și plata cu numerar, cu cash. Sunt, ce e drept, foarte puține exemple de reușită.

Numai că sistemul acesta de plată exclusiv digital, electronic, a reușit în țările care aveau pregătită partea de digitalizare. Noi mai avem de așteptat. Una peste alta, într-adevăr, subiectul legii a fost un element de super-propagandă, de speriat românii. De altfel, autoritățile, inclusiv de la BNR, au spus că așa ceva în România nu poate fi fezabil într-o perioadă de timp mediu, să spun, și că, în niciun caz, românii nu trebuie să se sperie că nu vor mai folosi banii.

E un curent care umblă de măcar 15 ani și, după cum vedeți, în 15 ani nu avem prea multe exemple să dăm că a fost cu succes implementat. Așadar, răspunsul meu este că ar trebui foarte bine pregătită populația, măcar un deceniu, dar și că ar trebui să fie respectate mai multe criterii, respectiv digitalizarea completă și digitalizarea plăților”, susține Marius Bodea, deputat USR.

Cristian Ivănuță, deputat AUR: „Trebuie păstrate ambele forme de plată”

Proiectul nu poate fi aplicat României, unde nivelul de sărăcie este ridicat.

„În principiu, proiectul de lege ar fi bun din perspectiva statului. Ar putea monitoriza absolut orice leu care intră și iese din comerț sau din alte activități economice. Din perspectiva cetățeanului, statul este în afara normalității, pentru că vedem ce se întâmplă în România. Sunt comune care nu au un bancomat. Sunt foarte mulți oameni care au diferite activități economice, dar nu primesc banii pe card. Cei care au inițiat acest proiect de lege sigur s-au plimbat prin vest, au văzut anumite lucruri.

Dar când au inițiative trebuie să se uite și dacă se potrivește țării, mai ales în anumite zone rurale unde populația silabisește și literar, și economic. Nu este un proiect care să poată fi aplicat României. Trebuie păstrate ambele forme de plată și, dacă progresiv vor fi îndeplinite condiții, se va ajunge la un procent foarte mare al celor care vor face plăți cu cardul. Prioritatea celor care susțin astfel de inițiative ar trebui să fie o reformă a statului, a legii educației, sănătății, proiecte de susținere a oamenilor de afaceri și scăderea impozitului pe salarii, realizarea unei infrastructuri minimale de care au nevoie cetățenii, după aceea oamenii se vor gândi să folosească cardul bancar. Peste 25 la sută din români sunt sub pragul sărăciei și această propunere nu are nicio legătură cu realitatea din România”, susține Cristian Ivănuță, deputat AUR.

Astfel, această schimbare nu este recomandată, potrivit parlamentarilor ieșeni. „Când o să dispară plățile cash o să dispară și banii. Categoric nu este recomandată această modificare”, susține deputatul PSD Vasile Cîtea.

Proiectul legislativ este la un pas de a fi adoptat

Un proiect de lege denumit „legea cash”, care este foarte aproape de a fi aprobat de Parlament, ar urma să elimine plățile în numerar. Dacă va fi adoptat, actul normativ ar urma să intre în vigoare la 180 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare este foarte aproape de a primi voturile Parlamentului, după ce a fost avizat de toate comisiile.

Acesta trebuie să primească votul Camerei Deputaților, care este for decizional, pentru a putea fi pus în aplicare. Astfel, dacă legea va fi adoptată, chiar de anul viitor ar putea dispărea plata cu numerar. O situație hilară pentru România, țară care nu este pregătită pentru această schimbare, după cum spun chiar specialiștii în economie din Iași. Aceștia susțin că „legea cash” este o glumă și că nu va fi aprobată.

România aprobă tot ce zice Bruxelles prin politicienii-slugi

Când vine vorba de România, tot ce se întâmplă în țara noastră este, de fapt, un sistem controlat. Românii sunt controlați de străini, astfel că tot ce se transmite de la Bruxelles este literă de lege pentru guvernanți, care aplică tot ce li se cere, fără a se consulta în prealabil cu specialiștii din țară, pentru a vedea dacă această trecere de la plata cu cash la cea cu cardul este bună pentru români.

Populația se opune acestei schimbări! Toții politicienii, începând cu președintele țării, Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, încă prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, premier în devenire, după ce va prelua funcția de prim-ministru în urma rocadei guvernamentale, sunt vânduți străinilor. Prin controlul plății cu numerar se dorește o privare de libertate. Cine mai câștigă din acest sistem al controlului asupra banilor? Băncile, care vor percepe comisioane pentru orice tranzacție. ANCP (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) a sancționat, de curând, mai multe bănci din România.

Românii să nu se lase păcăliți de guvernanții slabi care vor să facă doar jocurile celor de la Bruxelles, nu respectă suveranitatea și interesele cetățenilor.

Comentarii
  • Mda,banuiesc ca banii din spagi sunt mai greu de justificat.

  • Daca ma duc la piata si cumpar patrunjel de la o baba, va trebui sa-i platesc cu cardul?

  • Nu ar fi practic nici daca ar fi realist.

  • Doar o mica parte din planul de control al omenirii. Nu îmi plac politicienii, dar sper sa reușească sa respinga acest atac și ar fi bine sa modifice constitutia precum au făcut alte state , pentru a se proteja de mafia UE 8n cazul României cât și în SUA. Atenție la ce parlamentari și mai ales europarlamentari votați. Vedeți dincolo de praful în ochi

  • Normal ca la corupți care fura din banii publici nu le convine,eu am ani de zile de când folosesc numai cardul și rar am cash.O idee foarte bună pt a reduce corupția din România!

  • Domnul zero din imagine cum a sustras banul public si cum a primit comisionele grase? Cash sau pe card ? Si cum spera ca va proceda in Primarie cu spagaraia cash sau pe card? Stiti cine este Domnul Zero? Viitorul primar al Iasului, fenechistul Bodea.

  • Anonim, nu generaliza. Marea majoritatea a celor care vor sa continue sa cumpere de la piata cu bani lichizi nu sunt nici corupti si nici nu fura banul public. Fiecare cu motivele lui. Este loc pentru toti. Si pentru cei care prefera cardul, si pentru cei care prefera cash.

  • Care viitor primar al Iasului Bodea? Total exclus. Ar fi un dezastru pentru acest oras. Nu ne mai pacaleste el iar cu minciuni.

  • IN POZA APARE SI NENEA BOXERU’ HALITOR DE BANI PUBLICI IN SCHMB A BELIT PLUA-N PARLAMENT DE FAPT CA MAI TOTI

  • Asta e singura voastra problema? Ca nu mai poti cumpara de la piata cu cash? Mare e lumea…

  • ce ba gulie, vrei tu sa obligi pe toti ca sa faca cum visezi tu? vezi-ti ba de cardu tau ametitule si nu ne mai plictisi.

  • N-au cum sa elimine banii lichizi. Daca chiar in Elvetia au facut un drept constitutional din plata cash, unde, vorba aia, e patria bancilor, la noi nicio sansa.

  • Cardul inseamna ca de fapt tu iti tii banii intr-o banca. Daca tstatul te obliga sa platilor cu cardul, inseamna ca te obliga sa-tii banii intr-o banca. Imposibil! Nimeni nu te poate obliga sa-ti banii unde vrea el. Sunt banii tai, tu i-ai castigat, ii tii unde vrei.

  • Cardul inseamna ca de fapt tu iti tii banii intr-o banca. Daca statul te obliga sa platesti numai cu cardul, inseamna ca te obliga sa iti tii banii intr-o banca. Imposibil! Nimeni nu te poate obliga sa iti tii banii unde vrea el. Sunt banii tai, tu i-ai castigat, ii tii unde vrei.

  • Errata, daca nu vrei sa-ti tii banii in banca atunci cumpara aur si pune-i sub perna. Eu sunt de acord sa se scoata cash-ul de tot ca majoritatea persoanelor educate care vad beneficiile.

  • Ia mai terminati-o cu idioteniile, sunt banii mei si nu vreau sa-i tin in banca, banca poate falimenta oricand asta ar fi si interesul bancilor sa falimenteze si sa le ramana toti banii prostilor cu card. EU PLATESC cu BANI IN MANA SAU CU CARD CA AM ACEST DREPT, sunt banii mei si ii platesc cum vreau. La WC daca ma duc doar n-o sa platesc cu cardul sau cu moneda virtuala sau pentru o legatura de marar. TREBUIE PUSA O LIMITA LA PLATA CA IN ALTE TARI , DE EX SA SPUNEM PANA LA 30.000 LEI POTI PLATI CASH SI PESTE 30. 000 LEI CU CARD

  • Ia mai terminati-o cu idioteniile, sunt banii mei si nu vreau sa-i tin in banca, banca poate falimenta oricand asta ar fi si interesul bancilor sa falimenteze si sa le ramana toti banii prostilor cu card. EU PLATESC cu BANI IN MANA SAU CU CARD CA AM ACEST DREPT, sunt banii mei si ii platesc cum vreau. La WC daca ma duc doar n-o sa platesc cu cardul sau cu moneda virtuala sau pentru o legatura de marar. TREBUIE PUSA O LIMITA LA PLATA CA IN ALTE TARI , DE EX SA SPUNEM PANA LA 30.000 LEI POTI PLATI CASH SI PESTE 30. 000 LEI CU CARD!!!!!!!! baaaaa prostime

  • Cioc, banii sunt ai statului nu ai tai. Mai pune mana pe o carte.

  • Ca să ve,i cine ești uita-te de unde vii. România este poligon de încercare pentru toate aberațiile și prostiile din lumea asta. La noi se va face acest experiment cu siguranță. Amintiți-vă de tăierea salariilor cu 50% de chioralea, nimeni nu a zis nimic, nici poporul ( care între noi fie vorba doarme) nici parlamentul, nici Academia română nici biserica etc. Avem cel mai mare preț la energia electrică și cele mămici salarii iar ministrul popescu apară interesele OMV. Isărescu ne invita sa bem ceai de tei pentru a ne calma în fața abuzurilor făcute de bănci (dobânzi, rate mărite fără justificare, ) iar noi nu zicem nimic. Dacă va gândiți ca Bodea și Catea vor interzice introducerea portofelului electronic va înșelați. Soluția este ieșitul în stradă câte zece mii de oameni zilnic în fața Primăriei, la partide, la prefectură și la consiliul județean nu plecam acasă pana nu rezolvam problema. Dacă ne-au luat banii din buzunar adio libertate.

  • In calitate de mijloc legal de plata, banul imagazineaza valoare. Valoarea inmagazinata este rezultatul muncii mele.
    Am drept deplin de proprietate asupra valorii rezultate din munca mea. Adica posesie, folosință și dispoziție (jus possidendi, jus utendi, jus fruendi, jus abutendi), atribute care sunt absolute, exclusive și perpetue.
    In concluzie, am dreptul sa-mi tin banii unde vreau eu.

  • CIOC,
    Exista deja o limita pentru platile in numerar : 10000 euro. Peste ea, platile se fac numai prin banci.

  • romanasii dorm ca oile de 30 de ani incoace...

    o poza cu 4 gunoaie ce manca kkat pe munca si banii nostri de 20 de ani incoace in frunte cu jita corupta de chirika si penalu mitoman de aivanoaiei de la firma fantoma termoservice iasi …..

  • Mai dak este 10. 000 euro limita atunci de ce toata panarama asta aici???? AAhaaaa propaganda electorala mai ales bezmeticul si gunoiul Bodea ca el areeeeeeee sute si sute de mii de euroi din ciordeala de la noi. Unde tii banii ma? I-ai ingropat undeva? Ba da , am drept de proprietate la banii mei ca pot sa-i rup, distrug, dau foc ca nu dau socoteala la nimeni. Dar trebuie minim 20 de ani sa muncesc eu in romanika ca sa adun zece mii de Euro sau poate 40 de ani. Asa ca nu ma intereseaza, bine ca la Cutia Milei nu trebuie sa platim cu cardul sau la Pietile taranilor cu produse naturale, singurele care ne mai salveaza viata. In rest trantiti-va cu capul de pereti Bodea si indureratii de mai sus voi cei care va imbogatiti din furat si mita sa va jefuiasca statul cu platile prin card ca de la stat doar ati furat si de la mita va vin banii pe voi va doare ca voi faceti plati peste 10.000 euro. Gaurele in bugetul statului nu se acopera din 20 de lei o piata pe care romanul o mai poate face zilnic sau nici atat . Hai….. siktir indureratilor de mai sus , mai ales salvatorul erou Bodea

  • Anonim, treaba e asa:
    – Cativa parlamentari au bagat un proiect de lege prin care vor sa elimine plata in numerar. De tot! Si la piata sa cumperi marar cu cardul.
    – Panarama vine de la unu care zice ca trebe sa fim de acord cu totii si sa aplaudam, dar si de la altii care nu-s de acord, dar fac greseala sa-l ia in serios.

  • Daca e asa cum spui,acei ,,cativa parlamentari,,sunt idioti si se vede ca toti din parlament sunt ultimele scursuri, limbrici care ne papa miliarde pe luna,fac mult rau acestei tari si se plictisesc de imputiti ce sunt si de prea mult bine. Dar acest popor nu mai rezista, clocoteste si sa nu uitam ca suntem romanii din 1989 care au uimit o planeta intreaga

  • parlamentarii aia nu-s idioti, is numa sageata bancherilor, deci is niste ticalosi

  • ei……vom iesi toata tara in strada si va fi un alt decembrie 1989 si inca mult mai rau, un intreg popor nu poate fi distrus de mafiotii din parlament, ne-am pierdut increderea in toti, romanii sunt distrusi,dezorientati si vor lovi fara mila.

  • Au incercat in Suedia dar au revenit asupra legii si obliga orice banca sa aiba si bani cash.Foarte multe persoane in varsta nu se descurca cu cardul ,plus ca nu exista ATM peste tot la sate.Iar daca ar veni un razboi sau s ar opri curentul electric ar fi imposibil sa accesezi banii onlie

  • Cines câcâlari âștia eșuați din pozâ–ce au fâcut ei în ani care au lins muștiucul tâtucului eșuat prin paharlamentu meu în acești ani de tristâ ciordealâ a populimi prin tot felu de chichițe –spre îndestularea lor și a marionetei eșuate de gohowernator zerooooo––

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *