În prima zi de școală, multiple asociații ale elevilor se vor aduna astăzi, 13 septembrie 2021, la ora 13:00 pentru a cere măsuri mai eficiente împotriva scăderii ratei abandonului școlar.
De asemenea, tot aceștia militează pentru un sistem mai bun în ceea ce privește calitatea actului educațional cu rezultate clare. Astfel că astăzi, la ora 13:00, asociațiile elevilor din mai multe județe, precum București, Ilfov, Constanța, Bacău, Mureș, Maramureș și Vâlcea, trimit un mesaj tuturor elevilor. Ei cer unitate în ceea ce privește problemele cu care se confruntă și îi îndeamnă la acțiune prin prezența la protest.
Protestatarii din Piața Victoriei își doresc un sistem educațional mai bun
Aceștia cred că sistemul educațional trebuie să primească mai multă atenție din partea statului, astfel că astăzi, 13 septembrie 2021, adică în prima zi de școală, mai mulți elevi nu vor fi prezenți la festivitatea de deschidere a școlii, ci vor alege să fie prezenți la protestul din Piața Victoriei.
„În contextul începerii anului şcolar 2021-2022, precum şi a observării scăderii constante a calităţii actului educaţional, creşterii ratei abandonului şcolar de la an la an, creşterii numărului de elevi absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu se prezintă la Evaluarea Naţională şi creşterii numărului de elevi absolvenţi ai claselor a XII-a şi a XIII-a care nu susţin examenul de Bacalaureat, asociaţiile de elevi vor organiza un protest în prima zi de şcoală, luni, 13 septembrie, începând cu ora 13:00, în Piaţa Victoriei, pentru a solicita (…) măsuri în vederea scăderii ratei abandonului şcolar şi creşterii calităţii actului educaţional”, se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia Elevilor din Constanţa.
Cerințele formulate de către asociațiile de elevi
Proteste din Piața Victoriei de la ora 13:00 se vor avea în centru sugestii pe care elevii le-au formulat și pe care le oferă ca opțiuni pentru îmbunătățirea sistemului de educației și care vor micșora rata abandonului școlar.
Solicitările principale au în vedere acordarea unor fonduri mai substanțiale pentru modernizarea unităților de învățământ, creșterea numărului de consilieri școlari, posibilitatea ca mai mulți elevi să primească burse, asigurarea unui ajutor specializat pentru elevii cu nevoi speciale, fonduri pentru transport.
„Educaţia a ajuns bătaia de joc a autorităţilor din România, chit că ne referim la premieri, miniştri, primari, inspectori, etc. În fiecare an, criminalii învăţământului se pozează inocenţi în faţa şcolilor, în prima zi de şcoală, pentru a-şi creşte capitalul politic. După ani de zile de ticăloşie, este momentul să spunem lucrurilor pe nume, să arătăm vinovaţii, să cerem măsuri concrete. Învăţământul este condus de indivizi siniştri care vor să îl îngroape, iar dacă societatea civilă nu va acţiona, aceştia vor reuşi. Revendicările noastre sunt nişte cerinţe de bază, care au dovedit că pot duce la combaterea abandonului şcolar”, a declarat, potrivit comunicatului, Ariana Dudună, preşedinte Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
În cadrul protestelor, organizatorii au anunțat că se vor păstra măsurile de siguranță împotriva noului coronavirus, astfel că masca de protecție și distanțarea vor fi obligatorii. Se așteaptă la o prezență de peste 150 de elevi.
Reprezentații elevilor au trimis solicitare premierului Florin Cîțu pentru a-i primi la discuții deschise. Până în momentul de față, aceștia nu au primit niciun răspuns.
În anul 2021 au fost multiple proteste în ceea ce privește școala. Cele mai importante au avut în vedere fie obligativitatea vaccinării fie tăierea gratuității la transport pentru studenți și elevi.