Anul școlar 2022-2023 a început, vacanța mare a luat sfârșit, iar aproximativ 12.000 de elevi ocupă locuri în băncile ieșene.
Amintim că, odată cu începutul școlii, au fost identificați elevi veniți cu părinții din străinătate pentru a fi școlarizați în Iași. Până în momentul de față, 170 de elevi au revenit din diaspora și vor continua activitatea didactică în unitățile de învățământ din județul Iași. Astfel, la o săptămână de la debutul noului an școlar, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Iași susțin că se fac eforturi pentru ca elevii să se adapteze în timp cât mai scurt
Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Școala Gimnazială „Colonel C. Langa” și Școala Gimnazială „Alecu Russo” Iași sunt instituțiile în care elevii din diaspora vor învăța pe parcursul acestui an.
Elevii veniți din străinătate au fost integrați în școli ieșene
Pe parcursul acestui an școlar 170 de elevi întorși din străinătate în Iași vor studia în unități școlare ce le asigură condițiile necesare pentru ca aceștia să se acomodeze cât mai repede.
„Din informațiile pe care le avem în acest moment, 170 de elevi au revenit din străinătate și vor continua activitatea didactică în școlile din județul Iași. Școlile fac toate eforturi să îi integreze, dar au trecut 5 zile. Ca de exemplu, Școala Gimnazială «Colonel C. Langa» Miroslava și Școala Gimnazială «Alecu Russo» Iași”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Fie că este vorba de învățământul general obligatoriu (I-X), fie de ciclul superior al liceului (XI-XII), dosarul pentru echivalarea studiilor este la fel de complex și trebuie să fie depus la secretariatul școlii după ce documentele sunt analizate de Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Ce trebuie să cuprindă dosarul de echivalare
Dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii corespunzătoare învățământului general obligatoriu (I-X), ciclului superior al liceului (XI-XII), perioadelor de studii de nivel profesional și postliceal nefinalizate cu diplomă de către cetăţeni români sau de către cetăţeni din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau ale Confederaţiei Elveţiene și de cetăţeni care au obţinut o formă de protecţie pe teritoriul României va conține următoarele documente: cerere de înscriere a elevului la unitatea de învățământ, în original, foaie matricolă pentru clasele din România, dacă este cazul, în original, documente şcolare din care să rezulte nivelul, durata şi promovarea clasei sau claselor pentru care se solicită echivalarea, în copii şi traduceri autorizate, fiind exceptate de la traduceri limbile internaționale (engleză, franceză, italiană, spaniolă), alte documente, dacă este cazul, precum adeverinţă emisă de autoritatea competentă din ţara de origine care să confirme autenticitatea documentelor de studii, document de identificare valabil al elevului, precum certificat de naştere sau carte de identitate, pașaport, în copie, alte documente, dacă este cazul, precum adeverinţă emisă de autoritatea competentă din ţara de origine care să confirme autenticitatea documentelor de studii.
Organizarea noului an școlar este pe module, fiind eliminate denumirea de „semestre” și împărțirea anului școlar ce au fost introduse din 1998. Anul va fi împărțit în 5 module de învățare care vor alterna cu 5 vacanțe. O nouă vacanță este cea din luna februarie care este decisă de fiecare inspectorat școlar.