Prima pagină » National » Elevii unei şcoli din Dolj au primit subiectele pentru limba maghiară la proba de limba română de la Evaluarea Națională
Elevii unei şcoli din Dolj au primit subiectele pentru limba maghiară la proba de limba română de la Evaluarea Națională

Elevii unei şcoli din Dolj au primit subiectele pentru limba maghiară la proba de limba română de la Evaluarea Națională

15 iun. 2022, 11:58,
BZI.ro, în National

Elevii români din Dolj au primit subiecte în limba maghiară la prima probă de la Evaluarea Națională. Astfel, Inspectoratul Şcolar Judeţean a demarat o anchetă la Şcoala Gimnazială din comună Predeşti, după ce elevii care au susţinut marţi, 14 iunie, proba scrisă la Limba română în cadrul Evaluării Naţionale au primit subiectele pentru şcolile care studiază în limba maghiară.

După ce au constatat încurcătura, elevii au fost chemaţi după-amiază să reia proba cu subiectele de rezervă.

Subiecte în limba maghiară pentru elevii români din Dolj

După incidentul în care elevii unei şcoli din Dolj au primit subiectele pentru limba maghiară la proba de limba română de la Evaluare Națională, șeful Inspectoratului Școlar judeţean, Daniel Ion, a spus că va fi propusă încetarea contractului de management pentru directorul şcolii, precum şi sancţionarea cadrelor didactice care au făcut parte din comisia de examen şi nu au observat eroarea.

„La Predeşti a fost făcută deja o anchetă şi se va propune încetarea contractului de management pentru directorul şcolii care ocupă funcţia prin detaşare în interesul învăţământului şi vor fi sancţionate cadrele didactice care au făcut parte din comisia de examen şi care nu au observat că au fost distribuite subiecte de limba română specifice şcolilor cu predare în limba maternă maghiară. Avem toleranţă zero pentru astfel de situaţii”, a declarat Daniel Ion.

În a doua parte a zilei, elevii de la Predeşti au reluat probă la limba română cu subiecte de rezervă.

Amintim că luni, 13 iunie, s-a desfăşurat prima probă scrisă din cadrul examenului de Evaluare Naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a (Limba şi literatura română) – sesiunea 2022. La nivelul judeţului Dolj au fost prezenţi 4.097 candidaţi, iar din cei 4.362 înscrişi, nu s-au prezentat la examen 265 de candidaţi.

Următoarea probă scrisă va fi la matematică şi va avea loc joi, 16 iunie, primele rezultate urmând a fi afişate joi, 23 iunie, până la ora 14,00 (în centrele de examen). Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Rezultatele finale la Evaluarea Naţională vor fi afişate joi, 30 iunie 2022.

Ce spun vedetele despre Evaluarea Națională la limba română

În același context, în cadrul celui de-al doilea subiect, de două puncte, a stârnit controverse la proba de la Limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Națională, de vreme ce unii profesori au susținut că subiectele au fost de clasa a V-a și nu a VIII-a, iar reacțiile din partea unor persoane publice nu au întârziat să apară. „Imaginează-ţi că tocmai te-ai întors din vacanţă şi prezintă cea mai frumoasă întâmplare”, a fost subiectul de două puncte care i-a bucurat pe toţi copiii de clasa a opta, și pe care profesorii l-au considerat mult prea ușor.

Cu toate acestea, se pare că nu a fost singurul subiect considerat sub nivelul unui copil de clasa a VIII-a. O reacție vehementă cu privire la Evaluarea Națională din acest an a avut-o artistul Tudor Chirilă, care s-a arătat șocat de inutilitatea unora dintre cerințele pe care le-au avut de rezolvat absolvenții de clasa a VIII-a în cadrul probei la Limba și literatura română.

Totodată, și Brigitte Pastramă a fost foarte emoționată pentru fiica sa, Sara, care face pasul cel mare către clasa a IX-a.

Așadar, deși subiectele nu au părut dificile, pentru elevii de la o școală din Dolj au produs o mică dificultate, de vreme ce au primit subiectele pentru limba maghiară la proba de limba română de la Evaluare Națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *