Prima pagină » National » Elevii și studenții din familii monoparentale vor primi bani de la stat! Ce trebuie să facă pentru a beneficia de stimulentul financiar
Elevii și studenții din familii monoparentale vor primi bani de la stat! Ce trebuie să facă pentru a beneficia de stimulentul financiar

Elevii și studenții din familii monoparentale vor primi bani de la stat! Ce trebuie să facă pentru a beneficia de stimulentul financiar

08 oct. 2024, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Elevii și studenții din familii monoparentale vor primi bani de la stat! În anul școlar și universitar 2024-2025, copiii crescuți de un singur părinte trebuie să îndeplinească niște condiții simple pentru a primi bursa monoparentală în valoare de 300 de lei. Iată ce trebuie să facă pentru a beneficia de stimulentul financiar.

Elevii și studenții din familii monoparentale vor primi bani de la stat!

Ministerul Educației anunță noi reguli pentru acordarea burselor monoparentale. Potrivit reglementărilor, începând de anul acesta venitul părintelui reprezintă un criteriu important pentru cei care vor beneficia de acest tip de bursă.

Elevii și studenții vor putea beneficia de bursa monoparentală în valoare de 300 de lei pe lună doar dacă părintele realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie.

Anul trecut, bursa monoparentală nu era condiționată de venit, de pensie alimentară sau custodie exclusivă. Potrivit Metodologiei-cadru pentru acordarea burselor școlare 2024-2025, bursa monoparentală se acordă inclusiv în vacanțe.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 20 a fiecărei luni. În noul an școlar valoarea bursei monoparentale, care se încadrează la bursă socială, este de 300 lei/lună.

Legea care vine în ajutorul părinților singuri

O nouă lege stabilește că părintele care are grijă singur de copil sau de copii din familia monoparentală nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte. Legislația recentă precizează motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple: siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă; posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte; dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale; impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

De asemenea, un ajutor financiar se va acorda și elevilor cu probleme de sănătate. În anul școlar 2024-2025, peste 160.000 de elevi din mediul preuniversitar vor beneficia de bursă de reziliență, în valoare de 300 de lei. Elevii din mediul preuniversitar, care suferă de afecțiuni oncologice/cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul așa-numitei „școli din spital” sau „școli la domiciliu”, vor beneficia de burse de reziliență. Bursele de reziliență se vor acorda doar în timpul școlii, iar părinții trebuie să depună o simplă cerere.

Pentru a putea obține acești bani de la statul român, elevii trebuie să aibă media generală peste 7, să aibă media 10 la purtare, să aibă cel mult zece absențe nemotivate pe lună, să nu primească bursă de merit și să fie printre primii 30% din clasa lor.

Cert este că elevii și studenții care provin din familii monoparentale vor primi bani de la stat. Tinerii vor beneficia de o bursă specială dacă părintele realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de un salariu minim net pe economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`