Prima pagină » Local » Elevii și părinții ieșeni așteaptă cu nerăbdare vaccinul anti-COVID-19. Imunizarea profesorilor și a elevilor va putea asigura revenirea la normalitate
Elevii și părinții ieșeni așteaptă cu nerăbdare vaccinul anti-COVID-19. Imunizarea profesorilor și a elevilor va putea asigura revenirea la normalitate

Elevii și părinții ieșeni așteaptă cu nerăbdare vaccinul anti-COVID-19. Imunizarea profesorilor și a elevilor va putea asigura revenirea la normalitate

21 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Elevii, alături de părinți, așteaptă revenirea la normalitate odată cu vaccinarea anti-COVID-19. Din dorința de a reveni în sălile de clasă cât mai curând, aceștia își doresc să se imunizeze cu noul vaccin. Până vor putea face acest lucru, elevii speră ca autoritățile să decidă redeschidea școlilor, cu respectarea măsurilor de protecție necesare

Elevii ieșeni speră că se vor putea vaccina anti-COVID-19 începând cu anul viitor. Odată imunizați, atât ei, cât și cadrele didactice ar putea să se revadă în sălile de clasă după luni la rând în care situația a impus participarea la ore online. Atât pentru părinți, cât și pentru elevi, anul 2020 s-a dovedit a fi unul și mai plin de provocări. Pandemia COVID-19 i-a trimis de pe băncile din sălile de clasă, acasă, în fața unor ecrane unde întâlnirea cu profesorii și colegii este complet diferită. Participarea la cursuri în mediul online s-a dovedit a fi mai extenuantă decât participarea fizică, iar vaccinarea împotriva noul virus a devenit singura șansă pentru revenirea la normalitate. Părinții așteaptă cu nerăbdare un vaccin anti-COVID-19 eficient și benefic pentru copii. Până atunci urmăresc rezultatele obținute la nivelul altor țări, care deja administrează serul împotriva noului virus.

Elevii ieșeni speră ca după imunizarea populației împotriva noului virus să revină în sălile de clasă

Situația din învățământul românesc a fost fără precedent în acest an din cauza pandemiei de COVID-19. Pe parcursul celor aproape 10 luni, elevii și părinții au fost nevoiți ca pe parcursul a două semestre școlare să se adapteze măsurilor impuse de autorități. Aceste măsuri nu au fost deloc ușor de aplicat, școala hibrid nu a mulțumit pe cei mai mulți dintre elevi și părinți. Vaccinarea anti-Covid rămâne soluția care le va permite să se întoarcă din nou în sălile de clasă.

„Fiecare familie decide individual și cum știu că e mai bine. Noi, ca elevi, promovăm respectarea măsurilor de protecție pentru că ne dorim să ne întorcem la școală. Nu știu dacă vaccinul va avea un efect direct, imediat, dar cu siguranță, din momentul vaccinării, cel puțin cazurile de COVID-19 nu vor fi atât de grave și spitalele nu vor fi suprapopulate, ceea ce este un mare câștig pentru că, din păcate, până în prezent, au fost multe cazuri de tineri, elevi și studenți, care au murit din cauza infecției cu coronavirus. Cu siguranță pandemia se va termina datorită unui vaccin.

În continuare cred că școala se va deschide în momentul în care autoritățile vor decide acest lucru. Și vaccinarea profesorilor va fi un pas foarte important și benefic, pentru că au fost expuși mai ales pe timpul școlii hibrid, când au intrat în contact cu multe persoane, iar astfel vor fi protejați. Eu mă voi vaccina când voi avea ocazia”, spune Alina Sava, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași.

Părinții așteaptă rezultatele din țările care administrează populației vaccinul anti-COVID-19

Părinții au ajuns la limita răbdării și sunt tot mai îngrijorați de situația care nu e tocmai roz în viața de zi cu zi a elevilor. Au văzut cum copii devin din ce în ce mai obosiți după orele de curs online, care le solicită un nivel și mai mare de concentrare și atenție. În apropierea vacanței de sărbători, singura lor dorință este ca serul anti-COVID-19 să îi scape de ecranele dispozitivelor de acasă.

„Părinții, în primul rând, sunt la capătul puterilor în privința participării copiilor la școala online. Sunt atâtea luni de când copiii practică o școală hibrid, o chestiune nemaîntâlnită până anul acesta. Familiile care au copii în ani terminali, clasa a VIII-a și a XII-a, cu examene naționale în față, văd că trece timpul și copiii nu prea au eficiență și sunt îngrijorați. De aceea un vaccin bun, eficient va deschide școlile și cu siguranță toată lumea va fi fericită. Dacă acest vaccin ar avea rezultate benefice în țările unde a fost administrat, dacă acesta va fi soluția pentru reintrarea în normalitate, cu siguranță aș apela la acest vaccin.

Stăm cu ochii ațintiți pe statele care au început acest proces și este de datoria noastră să ne informăm. Cei care gândesc în sensul participării copiilor la o școală normală cu siguranță iau în calcul acest vaccin în condițiile în care acesta s-ar dovedi benefic. Părerea mea este cea a unui simplu cetățean care așteaptă un remediu medical. Până acum au fost doar păreri și încercări în ceea ce privește infecția cu coronavirus. Deocamdată, mă uit să văd ce se întamplă în alte țări, sunt la curent cu tot ce apare despre acest subiect și așteptăm și noi cu interes să vedem ce se întâmplă acolo unde primii oameni vor fi vaccinați”, a declarat Constantin Neagu, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți-Învățământ preuniversitar filiala Iași.

Ieșenii întreabă medicii de familie despre vaccinul anti-Covid

Elevii, dar și părinții și bunicii lor sunt obosiți după ce au stat luni de zile în casă și au trebuit să respecte măsurile de protecție care s-au prelungit de la o lună la alta. Odată cu primele discuții despre distribuirea vaccinului în țară, fiecare persoană a încercat să afle cât mai multe despre vaccin, din surse cât mai veridice. Ajunși la medicii de familie pentru consultații, aceștia nu ezită să le adreseze întrebări despre serul împotriva noului virus.

„Foarte multe persoane așteaptă ca soluție un vaccin. Sunt obosiți de atâtea luni în care au stat în casă pentru a se proteja. Vin pentru diverse consultații și ne adresează întrebări despre vaccin, ce părere avem, când va ajunge pentru populația generală. Nu am discutat cu pacienții la modul activ, dar atunci când au întrebat, am încercat să le răspundem cu ceea ce cunoaștem și noi despre subiect. Mai ales cei din grupuri de vârstă cu riscuri mai mari de infectare sunt și mai curioși despre imunizare, pentru că în general stau singuri și spun că da, și coronavirusul omoară, dar și singurătatea”, explică Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`