Prima pagină » Eveniment-Social » Elevii se iau la întrecere la Iași, în cadrul festivalului concurs de cărți din Piața Unirii. Premiul cel mare, 1.000 de euro
Elevii se iau la întrecere la Iași, în cadrul festivalului concurs de cărți din Piața Unirii. Premiul cel mare, 1.000 de euro

Elevii se iau la întrecere la Iași, în cadrul festivalului concurs de cărți din Piața Unirii. Premiul cel mare, 1.000 de euro

24 iul. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu, în Eveniment-Social

Elevii din toată țara se iau la întrecere la Iași, în cadrul festivalului concurs de cărți care se desfășoară în Piața Unirii. Miza este un premiu în valoare de 1.000 de euro. Festivalul a ajuns la ediția a IX-a și se numește Boovie, iar anul acesta se desfășoară la Iași, pentru renumele de capitală a culturii pe care orașul nostru îl deține.

Festival concurs de carte la Iași

Boovie este un festival internațional de book-trailere realizate de elevi. Acesta a ajuns la a IX-a ediție și se desfășoară la Iași, în perioada 23-26 iulie 2024. Personajul principal din această ediție este cartea, iar rolul acestui concurs este de a-i determina pe elevi să citească.

Aceștia trebuie să combine lectura cu abilitățile și mijloacele multimedia. Echipele formate au la dispoziție o perioadă determinată pentru a crea un book-trailer (o carte citită pe care o transformă într-un trailer de film), fapt care implică realizarea unui scenariu, împărțirea rolurilor și sarcinilor de lucru, filmarea, montarea și editarea video.

Anul acesta, în cursa pentru Premiile Boovie au intrat 661 de echipe (7.151 de participanți), dintre care 540 au finalizat înscrierea și au trimis trailerele. Acestea au intrat în mai multe etape de jurizare, iar ultima evaluare se va desfășura chiar în timpul festivalului, care se va încheia cu decernarea Marilor Premii ale juriului, în cadrul Galei Boovie.

Programul include peste 50 de evenimente – ateliere, mini-conferințe, proiecții de film, întâlniri cu personalități din diverse domenii de interes pentru participanți.

Juriul va decerna Marele Premiu joi seară, la ora 20, pentru gimnaziu și liceu, la categoriile actorie, regie, scenariu, coloana sonoră originală, imagine, costume, montaj și editare. Cel mai bun trailer din ediția aceasta va fi recompensat cu Marele Premiu Boovie, unicul de acest fel din concurs, în valoare de 1.000 de euro.

Cum a luat naștere Boovie

Concursul a luat naștere la Focșani, într-o sală de clasă. O profesoară de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” a încercat să își determine elevii să se apropie de lectură. Astfel, i-a provocat să citească romanul preferat și să îl transforme într-un trailer de film.

Anul următor, dintr-o competiție la nivel de clasă, concursul s-a extins la nivel de liceu, iar în 2018 a devenit județeană, filmul câştigător de la Boovie aflându-se pe agenda renumitului Festival Internaţional de Film de la Cluj Napoca, TIFF. În anul următor, fiind sărbătorit și centenarul, organizatorii au pus în joc doar cărți scrise de autori români. Tot în 2019, competiția a câștigat statutul de concurs internațional, fiind invitați să participe și elevi din Republica Moldova.

Festivalul concurs de carte, Boovie, se desfășoară pe parcursul a trei zile, de pe data de 23 iulie și se încheie pe 26 iulie, atunci când va fi desemnat și câștigătorul. Marele premiu Boovie este în valoare de 1.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *