Elevii protestează în faţa Ministerului Educaţiei. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că mai sunt doar câteva săptămâni până la redeschiderea şcolilor, iar autorităţile nu au niciun plan concret pentru începerea anului şcolar 2020-2021. Acestea le cer autorităţilor să vină cu ceva concret pentru milioanele de elevi şi profesori care nu au nicio idee despre ce se întâmpla în septembrie.
Elevii protestează în faţa Ministerului Educaţiei
Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Bucureşti protestează în faţa Guvernului şi cer să li se prezinte soluţii concrete pentru noul an şcolar care va începe în câteva săptămâni. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că ministerul Educaţiei nu are niciun plan oficial pentru redeschiderea anului şcolar, punând sub semnul întrebării reluarea cursurilor.
Preşedintele Asociaţiei Elevilor Bucuresti-Ilfov a declarat celor de la digi24 faptul că măsurile pe care ministerul le va lua să ar trebui făcute publice, dar şi că toţi elevii trebuie să aibă un dispozitiv mobil conectat la internet. În altă ordine de idei, Alex Rădulescu a explicat că orele nu vor putea fi susţinute în clasă şi singura soluţie fiabilă este mutarea cursurilor în online, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este necesară dotarea tuturor elevilor cu dispozitive care permit accesul la internet.
Ministerul Educaţiei a promis că vor invita asociaţiile elevilor la discuţii, dar invitaţia nu a mai venit
Conform aceluiaşi reprezentant al Asociaţiei Elevilor din Bucuresti-Ilfov, Ministerul Educaţiei a dat dovadă de multă demagocie. Oficialii ministerului declarase că la discuţiile referitoare la începerea anului şcolar vor fi prezenţi şi reprezentanţii asociaţiilor elevilor, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Mai multe asociaţii şi-au arătat susţinerea fata de acţiunea de protest şi au trimis mai multe colete la Bucureşti care conţin revendicările lor. Elevii din Constanta au trimis un ceas pentru a transmite faptul că timpul trecii iar deciziile trebuiesc luate rapid.
Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor Constanța, a declarat la Digi24 că elevii nu au fost consultați suficient.
„Suntem în momentul martie, când tot ce primeam erau scenarii, fără o decizie concretă. Suntem în august, ar trebui să avem un plan concret. Optăm pentru soluție descentralizată, unde sunt cazuri puține să se meargă fizic la școală, unde sunt multe să se opteze pentru școala online în totalitate. Fizic 100% nu ne putem întoarce, nu avem spațiu suficient, nici igiena corespunzătoare. Scenariul în care să vină la școală copiii din clasele I – IV și cei din anii terminali este bun în condițiile în care se respectă măsurile de distanțare fizică și condițiile de igiena sunt respectate”, a declarat Sabina Spătariu.
Klaus Iohannis anunţa săptămâna trecută că se poarte discuţii referitoare la începerea anului şcolar
Întrebat de reporterii aflaţi la conferinţa despre începerea anului şcolar şi universitar, Klaus Iohannis a evitat să ofere un răspuns clar, afirmând faptul că singurul lucru cert este faptul că anul şcolar nu va fi unul obişnuit pentru ca pandemia de coronavirus nu se va sfârşi în septembrie. În altă ordine de idei, Klaus Iohannis a explicat faptul că săptămâna viitoare va avea o întrevedere cu mai mulţi oficial, printre care şi premierul Ludovic Orban, dar şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi va vorbi despre mai multe scenarii legate de începerea anului şcolar
„Evident că deschiderea noului an școlar și universitar mă preocupă foarte mult. Am avut discuții cu specialiști și alți reprezentanți din Guvern. Am discutat cu premierul și alți oficiali. Pe săptămâna viitoare o să vă dau mai multe răspunsuri. Școala nu va începe în condiții normale. Până în septembrie nu va dispărea virusul.
Ar fi complicat să avem școală doar Online. Vom avea un mixt, dar în funcție de condițiile locale. Cum o să decurgă? O să vedem într-o săptămână sau două. Măsurile sunt gândite pentru siguranța tuturor”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.