Prima pagină » Actualitate » Elevii pot primi lunar o bursă de 1000 de lei. Înscrierile se fac până la sfârșitul lunii aprilie

Elevii pot primi lunar o bursă de 1000 de lei. Înscrierile se fac până la sfârșitul lunii aprilie

27 mart. 2024, 14:40,
BZI.ro, în Actualitate

Elevii pot primi lunar o bursă de 1000 de lei, bani oferiţi de Academia Română. Academia Română doreşte să identifice elevii supradotați, cu rezultate de excepție, care au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea studiilor la nivel de excelență. Înscrierile se fac până la sfârșitul lunii aprilie.

Elevii pot primi lunar o bursă de 1000 de lei

Potrivit unui document transmis de Academia Română către inspectoratele școlare, sprijinul va fi acordat în fiecare lună, iar beneficiarii vor fi zece elevi cu rezultate deosebite.

„Academia Română lansează cel de-al treilea apel de acordare a burselor pentru elevii performanți cu rezultate şcolare excepționale, care trăiesc în medii defavorizate. Acordarea de burse pentru elevii studioși face parte din Programul intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii”, care vizează susținerea elevilor talentați, cu potențial cognitiv deosebit.”, se arată în document.

Cert este că în anul școlar 2024-2025 vor fi acordate 10 burse în valoare de 1.000 de lei lunar, criteriile de selecție fiind rezultate performante la concursuri şi olimpiade şcolare județene, naționale și internaționale; rezultatele şcolare excelente (media anuală cel puțin 9,50); venitul per membru al familiei sub nivelul mediu național; intervalul de școlarizare: clasele IX-XII și, pentru cazuri excepționale, clasa a VIII-a.

Dosarele de candidatură vor fi transmise până cel târziu la data de 30 aprilie 2024 și trebuie să cuprindă o scurtă scrisoare motivațională a elevului aplicant; copii după diplomele care certifică rezultatele obținute la olimpiadele județene, nationale și/sau internationale; un document din care să reiasă situația școlară din ultimii doi ani, emis de unitatea școlară și declaraţie pe proprie răspundere din partea susţinătorului legal, care să ateste situația materială.

Care sunt criteriile de acordare a burselor școlare

Ministerul Educației acordă elevilor burse de excelență olimpică I, burse de excelență olimpică II, burse de merit, burse sociale, burse pentru mame minore și burse tehnologice. Pentru a beneficia de acești bani, elevii trebuie să respecte anumite condiții.

În anul școlar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei. Este bine de știut cum se cumulează aceste burse școlare. Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an și de o singură bursă de merit pe an. Când vine vorba de bursa socială, elevul beneficiază de una singură, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii sociale. În anul școlar 2023-2024, valoarea bursei sociale este de 300 de lei.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia. Acordarea bursei încetează la pierderea calitații de elev. Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile.

Noutatea din acest an este aceea că elevii pot primi bursă de 1000 de lei pe lună. Cei care pot beneficia de acești bani sunt elevii olimpici, cei performanți cu rezultate școlare excepționale, care trăiesc în medii defavorizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *