Prima pagină » National » Elevii olimpici de nivel național cu locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate în 2025 fără admitere
Elevii olimpici de nivel național cu locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate în 2025 fără admitere

Elevii olimpici de nivel național cu locurile II, III și mențiune nu se mai pot înscrie la facultate în 2025 fără admitere

09 sept. 2024, 21:40,
în National

Elevii care luni, 9 septembrie, au început ultimul an de liceu și care vor să aplice la facultate în 2025 nu mai pot fi admiși fără concurs pe baza premiilor obținute la etapele naționale ale olimpiadelor școlare decât dacă au premiul I, potrivit ordinului de ministru al Educației cu regulile generale de admitere.

Schimbarea față de anul trecut este prevăzută în ordinul de ministru 3.693/2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat, care se aplică pentru admiterea la facultate în anul universitar 2025-2026.

Ministerul Educației nu a anunțat public măsura

Ministerul Educației nu a anunțat public măsura pentru elevii care vor absolvi liceul începând cu 2025.

Precedenta metodologie din anul 2022 prevedea ca și absolvenții de liceu cu locul II, locul III și mențiune sau medaliile echivalente, obținute la olimpiadele școlare naționale – etapele pe țară, pe parcursul liceului, să se înscrie fără concurs de admitere la studii de licență. Mai mult, și metodologia din anul 2016 prevedea aceleași condiții de admitere pentru olimpici.

Duminică la prânz, după o zi de la anunțarea rezultatelor pentru Olimpiada Internațională de Limba Engleză găzduită de România la Constanța, după ce anul trecut a fost inițiată de țara noastră, ministra Ligia Deca și nici Ministerul Educației nu anunțaseră competiția și premiile elevilor olimpici, de altfel olimpiada organizată de România pentru 200 de elevi din 15 țări nefiind anunțată până atunci deloc de Ministerul Educației, după cum a remarcat Edupedu.ro pe 5 august.

Elevii cu premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele internaționale obțin bursa de excelență

Amintim că în acest an școlar elevii cu premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele internaționale obțin bursa de excelență tip I, în valoare de până la 3.700 de lei pe lună. Elevii cu premiile I, II și III la olimpiadele naționale primesc bursa de excelență de tip II. Elevii cu premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare și cu premiile I la concursurile naționale vor primi bursă de merit în anul școlar 2024-2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *