Prima pagină » Eveniment-Social » Elevii ieșeni vor susține, în luna septembrie, testele inițiale online. Testarea va fi diferită față de anul școlar 2023-2024

Elevii ieșeni vor susține, în luna septembrie, testele inițiale online. Testarea va fi diferită față de anul școlar 2023-2024

03 sept. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Elevii ieșeni vor susține și în acest an testarea inițială standardizată, pe platforma online BRIO. Aceasta se va desfășura pe parcursul a doua săptămâni, în perioada 16 – 27 septembrie 2024. Față de anul școlar 2023-2024, anul acesta au apărut câteva modificări importante ce vizează testarea inițială digitalizată.

Elevii ieșeni vor susține și anul acesta testele inițiale pe platforma online BRIO

Conform Gabrielei Nedelcu, inspector școlar adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, anul acesta, testele inițiale standardizate vor avea loc în perioada 16 – 27 septembrie 2024.

Anul acesta au apărut câteva modificări importante. Elevii nu vor mai susține testele la zece materii, ci doar la opt. Acestea sunt: Limba și literatura română, Matematică, Istorie, Informatică, Biologie, Fizică, Chimie și Geografie.

„Continuăm proiectul pilot, început în anul școlar trecut, de a face testarea inițială pe platforma BRIO. Ne-am propus în acest an școlar să reluăm această evaluare inițială, începând cu a doua săptămână a anului școlar, pe parcursul a două săptămâni, respectiv, în perioada 16 – 27 septembrie 2024. Dacă anul trecut am evaluat elevii la zece discipline, în acest an ne-am propus să evaluăm elevii doar la opt. Am exclus limbile străine, pentru că această formă de evaluare inițială, folosind testele BRIO, nu testează toate competențele acestor discipline. În acest an școlar se vor desfășura testele inițiale atât la gimnaziu, cât și la liceu, la Limba și literatura română, Matematică, Istorie, Informatică, Biologie, Fizică, Chimie și Geografie”, declară Gabriela Nedelcu, inspector școlar adjunct al ISJ Iași.

Elevii vor afla ce notă au obținut, instant

O altă modificare importantă este prezentarea instantă a rezultatului obținut de către elev. Dacă până acum aceștia primeau rezultatele în decursul a doua săptămâni, din toamna acestui an, elevii vor afla ce notă au obținut imediat după ce vor finaliza testul.

„În acest an, împreună cu partenerii noștri de la BRIO am reușit să facem niște ameliorări, astfel încât rezultatele obținute de elevi vor veni instant. În momentul în care elevul termină testarea, va primi și nota, dar și raportul individual. Vor fi generate rapoarte și la nivel de județ” adaugă Gabriela Nedelcu, inspector școlar adjunct al ISJ Iași.

Fiecare profesor va susține testarea inițială în timpul orei sale.

„Un alt element de noutate este faptul că testarea se va face în timpul orei de la clasă, în prezența cadrului didactic care predă disciplina la acea clasă. Anul trecut am avut ziua dedicată pentru testarea la Limba și literatura română, iar anul acesta, fiecare profesor își va face testarea la ora lui. Am solicitat partenerilor de la BRIO să pună pe site-ul lor modele de teste”, mai spune Gabriela Nedelcu, inspector școlar adjunct al ISJ Iași.

Scopul testelor inițiale, standardizate pe platforma online BRIO, este de a realiza o diagnoză obiectivă privind nivelul de pregătire al elevilor și de a stabili, ulterior, demersuri educaționale eficiente atât la nivelul unităților de învățământ, cât și la nivel județean. Testarea inițială standardizată nu se aplică și elevilor din școlile speciale și nici elevilor cu nevoi speciale din școlile de masă care lucrează după un program adaptat. Pentru aceștia, evaluarea inițială poate fi susținută în regim individualizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024