Prima pagină » Eveniment-Social » Elevii ieșeni, premiați la Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”. De la ce licee provin câștigătorii

Elevii ieșeni, premiați la Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”. De la ce licee provin câștigătorii

19 iul. 2022, 02:00,
Emanuela Băluță în Eveniment-Social

În perioada 11 – 17 iulie 2022, la Piatra Neamț, a avut loc Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”. Iașul a avut 2 echipaje reprezentante: 2 la categoria „Începători” și unul la categoria „Avansați”. Liceele de la care provin elevii ieșeni premiați la Olimpiada națională sunt Colegiul Național Iași, Colegiul Națioal „Costache Negruzzi” Iași, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași și Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași.

Competiția, la care a participat un total de 291 de elevi, a propus spre dezbatere 3 teme pentru fiecare secțiune. Astfel, la secțiunea „Începători” subiectele dialogului au fost: arta nu ar trebui cenzurată, identitatea națională ar trebui să constituie o prioritate în contextul globalizării, iar persoanele majore ar trebui să aibă obligația legală de a-și susține părinții. La secțiunea „Avansați”, temele propuse au fost: stabilirea salariului minim după standardul oferit de nivelul european ar reduce disparitățile sociale, persoanelor plecate în diaspora ar trebui să li se limiteze dreptul de a vota după 15 ani de la părăsirea țării, iar munca de acasă este mai productivă decât munca de la birou.

elevii ieseni in timpul dezbaterilor din timpul Olimpiadei nationale de argumentare, dezbatere si gandire critica

În intervalul 11 – 17 iulie 2022 a fost ținută, la Piatra Neamț, Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică

Elevii ieșeni, premiați la Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”

 fatada Colegiului National Iasi

Liceele de la care provin elevii ieșeni premiați la Olimpiada națională sunt Colegiul Național Iași, Colegiul Națioal „C. Negruzzi” Iași, Colegiul Național „G. Ibrăileanu” Iași și Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași

În intervalul 11 – 17 iulie 2022, a fost ținută, la Piatra Neamț, Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”.

Printre cei 291 de participanți, au fost prezenți și câțiva tineri ieșeni care au obținut rezultate deosebite în cadrul concursului.

Astfel, pentru secțiunea „Începători”, la echipe, câștigătorii premiului I sunt Alexandra Dimitriu (Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, coordonată de prof. Mihaela Doboș), Matei Mățoi (Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, coordonat de prof. Cristina Chiprian), Bogdan Raicu (Colegiul Național Iași, coordonat de prof. Antoaneta Luchian).

La aceeași secțiune, au mai primit premiul al III-lea elevii Sabina Safta Romano (Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, coordonată de prof. Mihaela Doboș), Raluca Munteanu (Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, coorodonată de prof. Adriana Stanciu), David Matache (Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, coordonat de prof. Adriana Stanciu).

La secțiunea „Începători”, la probele individuale a primit premiul I Bogdan Raicu, de la Colegiul Național Iași, coordonat de prof. Antoaneta Luchian, mențiune i-a fost acordată elevei Alexandra Dimitriu, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, coordonată de prof. Mihaela Doboș, dar și elevului Matei Mâțoi, de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, coordonat de prof. Cristina Chiprian.

grafica cu un tanar care are fata ganditoare inconjurat de semne ale intrebarii

Temele pe care tinerii le-au discutat au fost teme de actualitate și de mare interes și au fost legate de accesul la artă și dacă aceasta ar trebui sau nu cenzurată, cum ar trebui privită și tratată identitatea națională în contextul globalizării, care sunt obligațiile persoanelor majore față de proprii părinți

 

Premiile de la secțiunea „Avansați”

grafica cu persoane venite din medii culturale diferite care discuta

Doi elevi ieșeni au fost selectați în lotul lărgit în vederea participării la etapa internațională

Pentru categoria „Avansați”, au fost premiați mai mulți elevi. Bianca Fechet, Ana Maria Huțanu și Raluca Hrib, de la Colegiul Național Iași, coordonate de prof. Mihaela Țurcănașu, au primit mențiune la echipe. Pe de altă parte, la secțiunea individuală, aceeași Raluca Hrib a primit mențiune, sub coordonarea aceleiași profesoare.

De asemenea, elevii Bogdan Raicu, sub coordonarea Luchian Antoanetei, și Raluca Hrib, sub îndrumarea profesoarei Mihaela Țurcănașu, amândoi de la Colegiul Național Iași, au fost selectați în lotul lărgit în vederea participării la etapa internațională.

Temele pe care tinerii le-au discutat au fost teme de actualitate și de mare interes și au fost legate de accesul la artă și dacă aceasta ar trebui sau nu cenzurată, cum ar trebui privită și tratată identitatea națională în contextul globalizării, care sunt obligațiile persoanelor majore față de proprii părinți.

Alte subiecte abordate, de data aceasta la secțiunea „Avansați” s-au învârtit în jurul ideii de salariu minim și cum ar trebui acesta să fie stabilit, care ar trebui să fie drepturile de vot ale românilor din diaspora, mai ales ale celor care sunt plecați de mult timp și dacă munca de acasă e mai productivă decât cea de la birou. Sunt toate teme care au adus succesul elevilor ieșeni premiați la Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat” de anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *