Ieșenii vor lua parte la Programul Național Norvegian pentru Sănătate Sexuală și Reproductivă și Distribuire de Prezervative Gratuite. La începutul lunii septembrie 2022, programul-pilot se va desfășura, cu preponderență, în mediul rural, vizând instruirea tinerilor în legătură cu sănătatea sexuală și reproductivă. Informațiile vor fi transmise de specialiști și/sau studenți de la Medicină, astfel, 10.000 de tineri vor primi prezervative gratuite
Având în vedere ratele alarmante ale infectării cu HIV de la nivelul Iașului, precum și numărul crescut de sarcini neplanificate în rândul minorelor din județ, un astfel de proiect reprezintă o inițiativă menită să prevină asemenea probleme, de aceea participanților le vor fi distribuite prezervative gratuite, aproximativ 100.000.
Circa 10.000 de tineri vor primi prezervative gratuite
Elevii ieșeni vor lua parte la Programul Național Norvegian de Educație pentru Sănătate Sexuală și Reproductivă și Distribuire de Prezervative Gratuite. Acest demers va fi pilotat de Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași și Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Iași. Gestionarea programului este făcută de Asociația Semper Musica, în parteneriat cu CPE – Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate și asociația norvegiană Sex & Society.
Persoanele care se ocupă de coordonarea programului nu vor interveni doar în rândul tinerilor, aceștia se vor ocupa și de pregătirea asistenților medicali comunitari din județul Iași, în ceea ce privește metodele de prevenție împotriva infecției cu HIV și a infecțiilor cu transmitere sexuală, în general.
Invitația de a participa la acest program a fost adresată Iașului încă din luna aprilie, având în vedere rata crescândă a infecției cu HIV și a sarcinilor neplanificate din județ. Ea a fost înaintată către ONG-uri, unități de învățământ, autorități publice, precum și grupurilor informale de tineri, din Consiliile Județene ale Elevilor.
Programul se adresează, mai ales, persoanelor din mediul rural, unde situația este mai dramatică, în comparație cu mediul urban, deoarece tinerii cu această proveniență au accesul limitat la materiale contraceptive. Elevii vor primi informații fie de la specialiști, fie de la studenți de la Medicină.
Număr alarmant de infecții cu HIV, la nivelul Iașului
La nivelul județului Iași există o tendință ascendentă în ceea ce privește numărul infectărilor cu HIV/SIDA. Astfel, dacă în 2019 era vorba de un număr de 29 de persoane, prima parte a anului 2022 a adus deja 26 de noi persoane depistate seropozitive. La nivel național, în 2021, dintr-un total de 559 de cazuri, 49,5 la sută au fost raportate ca fiind în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani.
În afara infecțiilor cu transmitere pe cale sexuală, o altă problemă îngrijorătoare o constituie numărul mare de sarcini neplanificate din rândul tinerelor ieșence. Astfel, în 2019, numărul acestora era de 691. Numărul sarcinilor nedorite este îngrijorător la nivel național, deoarece, în rândul țărilor europene, România a avut o rată a natalității de 34 la 1000 de femei, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, triplă față de media țărilor Uniunii Europene.
Legat de acest subiect, directorul general al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, dr. Vasile Cepoi, a menționat că acest program este unul necesar, având în vedere că scăderea incidenței în timpul pandemiei a fost doar una temporară, cauzată de numărul mic de teste efectuate, iar în 2022 s-a revenit la același număr mare de cazuri, ca în 2019. De asemenea, el mai precizează că accesul dificil la materiale de protecție reprezintă o problemă care trebuie adresată, făcând aluzie și la o statistică efectuată de asociația Salvați Copiii, conform căreia, zi de zi, 2 nou-născuți provin de la mame minore.
Programul-pilot a fost, până acum, desfășurat în Norvegia și, conform datelor statistice, acesta a dat roade, reducând cazurile de infectări, precum și cazurile de sarcini nedorite, unde distribuirea de dispozitive contraceptive a jucat un rol vital, motiv pentru care aproximativ 10.000 de tineri vor primi prezervative gratuite.
O mizerie care sub pretextul preventiei indeamna la dezmat.
normal, la ce te astepti cand sunt implicate cpe (fundația centrul parteneriat pentru egalitate – un paravan lgbt) si asociatia norvegiana sex & society ?
Voi încurajați cotzaiala între minori sub diverse pretexte. Asta nu este educație este nstigare la dezmatz comportament de animale .
Iar voi, ilustri imbecili de mai sus, nu incurajati NIMIC!!! Credeti ca „dezmatul” sau „cotzaiala” intre minori nu exista in lipsa acestor programe? Ba nu, exista, asortata cu diverse consecinte!
Toți știu să folosească un prezervativ . DAR educație ptr abstinenta când se va face ? Sau sunt niste animale care trebuie să știe cum să deruleze un prezervativ ?
Relatii sexuale intre minori exista si vor exista. Intebarea este ce faci, cum actionezi? Le descurajezi prin responsabilizare, sau le incurajezi prin programe de sexualizare fortata, cum e si asta? Ce efect crezi ca obtii distribuind prezervative? E ca si cum le-ai spune : folositi-le idioatelor. Ca asta obtii : niste idioate ca tine care isi inchipuie ca-i o mare realizare daca si-o trag cu prezervativ.
Din informațiile pe care le dețin de la părinți care au primit invitații pentru acest program/proiect, conținutul este de fapt unul de instigare fățișă la întreținerea de relații sexuale între minori și nu numai. I-am îndemnat să sesizeze Parchetul. In drept Art. 220, 221 NCP.