Prima pagină » Local » Elevii ieșeni nu vor avea transport gratuit la școală în luna decembrie: „Nu am primit banii de la Ministerul Educației să plătim facturile transportatorilor”

Elevii ieșeni nu vor avea transport gratuit la școală în luna decembrie: „Nu am primit banii de la Ministerul Educației să plătim facturile transportatorilor”

11 dec. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea, în Local

Veste proastă pentru elevii ieșeni navetiști! Aceștia nu vor mai putea avea abonamentele decontate pe luna decembrie, deoarece Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași nu a primit banii de la Ministerul Educației, pentru a plăti facturile transportorilor pentru lunile precedente

Elevii ieșeni nu vor beneficia de transport gratuit în luna decembrie

 ISJ Iași

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași nu a primit banii de la Ministerul Educației pentru a plăti facturile transportorilor pentru lunile precedente

Guvernul României a aprobat, în data de 8 septembrie, normele metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți.

Astfel, elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar, care funcționează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar.

Cu toate acestea, elevii ieșeni nu vor beneficia, luna aceasta, de transport gratuit, deoarece ISJ Iași nu a primit banii de la Ministerul Educației pentru plata facturile transportatorilor pentru lunile precedente.

„Nu am primit banii de la Ministerul Educației să plătim facturile transportatorilor pentru lunile precedente, întrucât Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice consideră că transportul se efectuează ilegal atâta timp cât nu există contract încheiat între Consiliul Județean şi transportatori, aceștia din urmă funcționând doar în baza unei licențe. În 14 județe din țară, Consiliile Județene nu au atribuite contracte cu operatorii de transport”, declară Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.

Deși legea educației prevede transportul gratuit, elevii sunt nevoiți să-și plătească abonamentele

 elevi navetiști

Elevii navetiști din județul Iași sunt nevoiți să își plătească abonamentele pentru transport ca să ajungă la școală

Elevii navetiști din județul Iași sunt nevoiți să își plătească abonamentele pentru transport ca să ajungă la școală, deși legea educației prevede transportul gratuit pentru aceștia. Problema nu este doar la nivelul județului Iași. În 14 județe din țară, Consiliile Județene nu au atribuite contracte cu operatorii de transport.

Elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu și nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate nu vor beneficia de transport gratuit, ci vor primi o sumă forfetară. Aceasta este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județ. Asigurarea sumelor forfetare se face pe baza tarifelor aprobate de consiliile județene, cu avizul conform al ANRSC.

„Există în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern  pentru modificarea și completarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023, pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi”, adaugă Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași, în legătură cu elevii ieșeni care nu beneficiază de transport gratuit în luna decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *