Prima pagină » Eveniment-Social » Elevii ieșeni nu se mai pot bucura de bursa „bani de liceu”. Aceasta este desființată de noua lege a Educației – FOTO

Elevii ieșeni nu se mai pot bucura de bursa „bani de liceu”. Aceasta este desființată de noua lege a Educației – FOTO

20 sept. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Bursa „bani de liceu”, în valoare de 250 de lei pe lună, nu va mai fi acordată începând cu anul școlar 2023-2024. Aceasta este desființată de noua lege a Educației. Conform unui anunț al Ministerului Educației, programul a fost înlocuit cu forme de intervenție socială consolidată

Ministerul Educației a desfășurat, începând cu anul 2004, acest program prin intermediul căruia s-a acordat un sprijin financiar elevilor din învățământul liceal, în vederea continuării și finalizării studiilor.

Noua lege a Educației a desființat bursa „bani de liceu”

 o poză cu o persoană care numără bani

Aceasta era în valoare de 250 de lei pe lună

În anul școlar 2022-2023, la nivelul județului Iași, 1.985 de elevi au beneficiat de această bursă, față de 2.051 în anul școlar 2021-2022, potrivit Ministerului Educației.

Banii s-au acordat pe perioada cursurilor, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de Bacalaureat sau de diplomă, dar și pe perioada practicii în producție. Bursa „bani de liceu” era în valoare de 250 de lei pe lună.

Acest program s-a derulat pe parcursul a 19 ani, a sprijinit elevii pentru participarea la procesul instructiv-educativ, combaterea sărăciei în rândul familiilor acestora și promovarea incluziunii sociale.

Acestea sunt bursele de care elevii pot beneficia în anul școlar 2023-2024

 o poză cu o tocă și cu niște bani mărunți

Bursa bani de liceu a fost acordată timp de 19 ani

Tipurile de bursă de care pot beneficia elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial și liceal, sunt următoarele: bursă de excelență olimpică I, valoarea acesteia fiind în funcție de nivelul distincției obținute, bursă de excelență olimpică II, în valoare de 700 de lei pe lună, bursă de merit, în valoare de 450 de lei pe lună, bursă socială și bursă tehnologică, în valoare de 300 de lei pe lună.

Noutatea în ceea ce privește bursa de merit este faptul că a fost eliminată condiționarea legată de numărul maxim de elevi pentru care poate fi acordate. Dacă există unul sau mai mulți copii cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit, aceasta va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

Cererile pentru bursele școlare în anul școlar 2023-2024 se depun la secretariatele unităților de învățământ sau sunt adunate de profesorii diriginți, conform procedurilor interne ale școlilor, până cel târziu 6 octombrie. Termenul rezultă din calculul de 25 de zile de la începutul cursurilor, potrivit metodologiei-cadru de burse 2023.

Bursa „bani de liceu” a avut un impact pozitiv în menținerea elevilor în sistemul de învățământ preuniversitar, descurajând fenomenul de părăsire prematură a școlii și conducând la diminuarea fenomenului de abandon școlar înregistrat la nivelul liceal în rândul tinerilor care provin din medii sociale defavorizate economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
05 iulie 2024
05 iulie 2024