Prima pagină » Eveniment-Social » Elevii ieșeni nu renunță la telefon atunci când sunt la școală. Din acest an școlar, legea interzice mobilul la cursuri: „Nu ne convine acest lucru” – FOTO

Elevii ieșeni nu renunță la telefon atunci când sunt la școală. Din acest an școlar, legea interzice mobilul la cursuri: „Nu ne convine acest lucru” – FOTO

16 sept. 2023, 02:00, 6 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

A început anul școlar 2023-2024, iar odată cu acesta s-a pus în aplicare noua Lege a Educației care interzice folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, însă multe școli nu țin cont de acest lucru

Potrivit legislației intrate în vigoare din septembrie 2023, telefoanele mobile pot fi folosite doar în spații autorizate prin regulamentul școlii și pot fi confiscate de profesori.

Noua Lege a Educației interzice folosirea telefoanelor în timpul orelor de curs

o poză cu Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași

Unii elevi nu sunt de acord cu această nouă lege

În data de 2 septembrie 2023 a intrat în vigoare noua Lege a Educației care interzice folosirea telefoanelor în timpul orelor de curs. Copiii și adolescenții nu se dezlipesc de mobile, iar pentru unii dintre ei lipsa unui astfel de obiect poate fi chiar și o rușine.

Utilizarea telefonului a devenit o dependență de care nu se pot desprinde nici măcar în timpul orelor de curs. Unii elevi, în loc să fie atenți la ceea ce predă profesorul din fața lor, stau cu ochii în dispozitivul care le atrage atenția mai mult decât o face cadrul didactic.

Unii elevi sunt revoltați și nu vor să renunțe la mobil

o poză cu câteva licee din Iași 

La unele unități de învățământ din județul Iași această lege se pune în aplicare prin anumite metode

Reporterii BZI au discutat cu câțiva elevi în legătură cu noua Lege a Educației ce a intrat recent în vigoare. O elevă din clasa a IX-a a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” declară faptul că nu este de acord cu interzicerea utilizării telefoanelor mobile la școală și adaugă faptul că majoritatea colegilor ei sunt de aceeași părere.

Din spusele acesteia, cadrele didactice nu îi obligă să lase telefonul mobil într-un spațiu dedicat, însă există posibilitatea să le fie confiscate mobilele celor care le utilizează în timpul orelor de curs și sunt prinși de profesori.

„Nu mi se pare normal să nu avem voie cu telefonul la școală. Eu ce fac, dacă cumva intervine o urgență și am nevoie de telefon pentru a apela pe cineva? Unii profesori nu ne lasă cu telefonul, dar unii sunt mai ok și nu ne spun nimic. Nici mie, nici colegilor mei nu ne convine acest lucru, să fie interzise telefoanele în școli. Pe noi nu ne pune să lăsăm telefonul undeva și nici nu ne verifică, dar bănuiesc că, dacă suntem prinși că folosim telefonul, ne este confiscat”, spune o elevă a Colegiului de Artă „Octav Băncilă”.

O elevă în clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi susține faptul că nu este deranjată de această nouă lege, deoarece ea nu folosea nici înainte telefonul mobil în timpul orelor de curs.

„Pe mine, personal, nu mă deranjează această nouă lege, deoarece oricum nu utilizam telefonul decât în pauze, în niciun caz în timpul orelor de curs”, spune o elevă la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi.

La unele unități de învățământ din județul Iași chiar se ține cont de noile norme legislative. Un exemplu este Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, unde elevii trebuie să își lase telefonul mobil într-un dulap în momentul în care intră în școală și le pot lua înapoi abia în momentul în care se finalizează orele de curs și pleacă acasă. În acest mod, cadrele didactice sunt sigure că elevii vor fi atenți la orele de curs și chiar pot combate copiatul în timpul testelor.

Comentarii
  • De cand elevii fac ce vor, contrar unor prevederi legale? De ce atitudinea unor profesori este de a-i „proteja” si de a-i „ajuta” sa incalce legea? Pai ce sa intelegem, trimiti copii la scoala pentru educatie si tu ca profesor ii impingi sa incalce legea? Scoala este o institutie de educare, nu un spatiu de etalat frizuri, toalete, telefoane sau ceasuri. Ce telefoane primesc sau dau ei( de urgenta) in timpul unei ore de curs?

  • @Tas
    Scoala e locul unde elevul invata si profesorul preda. Fiecare cu jobul si datoria lui. Clar si la obiect, fara alte farafastacuri.
    Educatia de baza? Se face acasa, nu la scoala. Scoala nu e pension. Educatia in scoala inseamna respectarea unor reguli de bun simt. Si prima regula este sa-ti faci datoria si sa nu-i impiedici pe altii sa si-o faca pe a lor. Daca esti elev, atunci invata – aste este datoria ta – si nu deranja ora, pentru ca-i impiedici pe ceilalti sa si-o faca pe a lor – profesorul nu poate preda, colegii nu pot invata.

  • Depinde și cine face legea ! Dacă face legea un minister al educației cu obiective și interese obscure, corupte și totalitare , atunci există și dreptul la replică ! Ca și profesor și specialist în domeniul educației nu văd nimic greșit ca un elev să aibă telefonul mobil la el atât timp cât nu provoacă probleme foarte grave la oră . Orice elev are dreptul să folosească telefonul mobil în pauză , chiar și în timpul orei dacă intervine o urgență medicală sau personală . Dacă intervine o urgență medicală și are nevoie să sune pe cineva ? Cine îl va ajuta? Bineînțeles că tot familia ! Nu îl veți ajuta nici unul dintre voi care tot comentați și nici măcar profesorii deoarece sunt la așa numita ,,grevă,, și nici asistenta medicală deoarece este inexistentă în majoritatea școlilor și liceelor ! Sustragerea oricărui obiect personal se numește furt sau vandalism conform prevederilor legale , atât timp cât nu este ,, armă albă,, sau orice altceva care poate pune în pericol în mod direct sănătatea și integritatea celorlalți ! Să vedem dacă vreodată cineva va trece printr-o astfel de experiență , va îndrăzni oare să susțină același punct de vedere ilogic ? Personal nu am recurs niciodată la astfel de metode orientale și antioccidentale de doi bani , există totuși și metoda democratică numită ,,dialog,,. Până la urmă toți au fost copii și au avut diverse momente de neatenție la un moment dat , iar cine contestă susține doar o ipocrizie fără margini . Psihologia stabilește clar faptul că drepturile elevilor precum și integritatea psihologică , afectivă , emoțională și fizică nu pot fi încălcate sub nicio formă ! Se pare că unii nu au reușit să se debaraseze de practicile și mentalitățile totalitare și punitive în educație care sunt interzise chiar de legea internațională . Celor care susțin astfel de puncte de vedere exagerate și sadice , le-ar conveni să fie pedepsiți și ca adulți, dar și ca elevi ? Cred că în calitate de adulți ar urla ca Tarzan în junglă! Elevii sunt egali cu adulții și au dreptul să își exprime opinile și să le fie respectate drepturile având în vedere că suntem într-o Europă occidentală de secol XXI . Cum adulții au dreptul să facă și să spună un lucru , fie el corect sau greșit, așa și elevii / studenții ( copii sau adolescenți ) au dreptul. Nimeni nu este inferior nimănui . De abia aștept ziua când reforma occidentală va fi dominantă în învățământ și când erezia estică, orientală, totalitară și antioccidentală va dispărea odată pentru totdeuna!

  • @Legiuitorul, daca aberezi, macar fii scurt. Esti din astia de la psiho-. Deci un ratat care vrea sa-i rateze si pe altii.

  • Nu le convine elevilor? Foarte bine. Este o pregatire pentru viata de dupa scoala. In viata, intalnesti foarte putine lucruri care iti convin.

  • Gheoghe, fost elev care stia de frica profesorilor. Elevii trebuie să stea smirnă in fața profesorilor. Punct

    Soluția e foarte bună si e doar pentru protejarea cadrelor didactice. Mai ales cele bătrâne ( profesori
    din vechea generație) multe dintre ele trag pârțuri la oră sau injură iar elevii le filmau și le făceau vedete pe tiktok.

    „Masura e bună, pana anul trecut daca palmuiam un elev, altu mă filma si eram tras la raspundere”…mi-a spus un vecin de al meu,cadru didactic cu 20 ani vechime.

    Bravo! Elevii trebuie sa stie de frică nu sa fie aparati de legile permisive din UE. La noi scoala e scoală iar elevul trebuie sa respecte orice cadru didactic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *