În perioada 19-30 septembrie 2024, elevii ieșeni vor susține testarea inițială standardizată. Cele opt probe le vor susține online, pe platforma BRIO, pe câte un dispozitiv electronic.
Elevii ieșeni încep, săptămâna aceasta, testarea inițială standardizată
În perioada 19-30 septembrie 2024, elevii ieșeni vor susține testarea inițială standardizată la materiile: Limba și literatura română, Matematică, Istorie, Informatică, Biologie, Fizică, Chimie și Geografie.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași au transmis faptul că ieri, 16 septembrie 2024, a avut loc o ședință tehnică, la care au participat toți directorii unităților de învățământ din județul Iași.
„Testările au loc săptămâna aceasta și săptămâna viitoare (19-30 septembrie). Astăzi (n.r., 16 septembrie) a fost ședința tehnică la care au participat directorii tuturor școlilor din județ, care vor administra aceste teste, alături de persoanele responsabile de administrarea testelor desemnate la nivelul unităților de învățământ”, declară Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.
O modificare importantă ce vizează testarea inițială este prezentarea instantă a rezultatului obținut de către elev. Până anul acesta, elevii primeau rezultatele în decursul a două săptămâni, iar începând cu anul școlar 2024-2025, care a început în data de 9 septembrie 2024, elevii vor afla ce notă au obținut imediat după ce vor finaliza testul.
„În acest an, împreună cu partenerii noștri de la BRIO, am reușit să facem niște ameliorări, astfel încât rezultatele obținute de elevi vor veni instant. În momentul în care elevul termină testarea, va primi și nota, dar și raportul individual. Vor fi generate rapoarte și la nivel de județ”, a declarat Gabriela Nedelcu, inspector școlar adjunct al ISJ Iași.
Elevii susțin testele inițiale pe dispozitive electronice
Elevii ieșeni sunt testați în unitatea de învățământ, sub supravegherea unui cadru didactic, utilizând, fiecare în parte, câte un dispozitiv electronic, respectiv PC, laptop, tabletă sau smartphone al școlii/personal, conform unui grafic stabilit de conducerea școlii.
Durata testului, indiferent de clasă, este de 50 de minute. Elevii care urmează învățământul primar vor susține testarea în funcție de decizia luată de către unitățile de învățământ. Reporterii BZI i-au întrebat pe reprezentații ISJ Iași dacă există dispozitive electronice în toate școlile din județul Iași.
„Din informațiile pe care le avem, sunt astfel de dispozitive”, declară Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.
Scopul testelor inițiale, standardizate pe platforma online BRIO, este de a realiza o diagnoză obiectivă, privind nivelul de pregătire a elevilor și de a stabili, ulterior, demersuri educaționale eficiente atât la nivelul unităților de învățământ, cât și la nivel județean. Testele, pe platforma online BRIO, nu se aplică elevilor din școlile speciale și nici elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) din școlile de masă, care lucrează după programă adaptată. Evaluarea inițială a acestor elevi se poate realiza în regim individualizat, cu instrumente specifice, elaborate de către profesorii de la clasă. Pentru aceștia, evaluarea inițială poate fi susținută în regim individualizat.
În perioada 19-30 septembrie 2024, elevii ieșeni vor susține testarea inițială standardizată, pe dispozitive electronice, pe platforma online BRIO. Aceștia vor susține probele la opt materii, iar rezultatele, le vor primi pe loc.