Zeci de tineri cu nevoi speciale din cadrul Liceului Special ”Moldova”, Colegiului Tehnic ”Ion Holban”, Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” și Școlii Speciale Gimnaziale“Constantin Păunescu” au fost premiați vineri, 10 iunie 2022.
Consiliul Județean Iași, alături de Inspectoratul Școlar Județean Iași au susținut evenimentul intitulat “Gala Excelenței în educație” din școlile speciale.
Fie că elevii au obținut premii la concursuri organizate de unitățile din care fac parte sau la competiții naționale și internaționale, munca tuturor a fost răsplătită.
Copiii cu nevoi speciale merită să fie promovați în comunitate
Directorul adjunct Școlii Gimnaziale Speciale „Constantin Păunescu” din Iași, Irina Rotaru, a vorbit despre o parte dintre copiii premianți ai școlii.
„Ne bucurăm de organizarea acestui eveniment ce pune în valoare copiii noștri speciali școlarizați în cadrul școlii noastre. Avem patru elevi care au participat la o competiție sportivă în Malta. Doi sunt absolvenți ai școlii și două încă sunt eleve în clasa a VII-a, respectiv a VIII-a. Este de bun augur faptul că acești copii sunt promovați în comunitate și mulțumim pentru sprijinul și implicarea autorităților”, a declarat Irina Rotaru.
Mai mult, acest an a fost primul în care tinerii atleți au reușit să câștige un premiu internațional. Unul dintre mentorii olimpicilor sportivi a declarat că performanța la care aceștia au ajuns este uimitoare.
“Am fost invitați la Special Olimpics Romania să participăm la competiția aceasta internațională, adică să facem parte din delegația României care a fost compusă din 12 sportivi, iar patru au fost din partea școlii noastre, din Iași. Competiția a fost cea mai importantă pentru ei de până acum, dar și pentru mine, de când sunt în învățământ. Au participat tineri din 23 de țări, dar elevii noștri au obținut medalii de aur și de argint. A fost o șansă unică, se observă pe chip bucuria lor”, a menționat profesorul Daniel Ștefancu.
Cătălin Condrea, directorul Liceului Special ”Moldova” Iași, a precizat că astfel de evenimente au rolul de a bucura sufletele copiilor.
„Suntem premiați de Consiliul Județean pentru rezultatele deosebite obținute de elevii noștri la liceu, dar avem premii și pentru premiile obținute la concursurile naționale de nevăzători și șah. Este un eveniment important pentru copiii noștri la final de an școlar, dar și pentru noi pentru că ne bucură sufletele să fim martorii unui astfel de eveniment”, a menționat Cătălin Condrea.
Printre premianți s-a numărat și tânăra Livia Frona, pianista cunoscută din Târgu Frumos. Aceasta a luat premiul I la citire în limbajul Braille.
Costel Alexe, impresionat de performanțele realizate de elevii de la școlile speciale
Liderul Costel Alexe nu a lipsit de la acest eveniment încărcat de emoții, transmițând un mesaj plin de semnificație pentru toți cei prezenți.
“Vă mărturisesc că în câteva minute mi-am dat seama cât de mic sunt, deși am 1, 83 m. Pot spune că am văzut multe în viața mea, dar astăzi eu nu am vreun merit pentru care sunt pe scenă, întrucât evenimentul de astăzi a fost posibil doar datorită celor care au reușit să dea o șansă acestor copii, aici mă refer la părinți, dar și la ajutorul acordat de cadrele didactice. În calitate de președinte al Consiliului Județean Iași vreau să vă mulțumesc în numele comunității ieșene pentru tot sacrificiul pe care îl faceți pentru toți acești copii minunați. Vreau să vă spun că deși politica este un mediu nu tocmai frumos, atunci când a fost vorba de acest eveniment, fără nici o ezitare toți colegii consilieri, indiferent de partidul pe care îl reprezintă au susținut fără echivoc organizarea acestui eveniment. Eu sunt astăzi în fața dvs. în calitate de părinte, dar și de frate al unui copil special. De aceea, Dacă o să pierd o lacrimă, pe care cu greu încerc să o controlez, să mă las cuprins de emoții. Doar cei care au în familii copii speciali pot ști ce drame sunt uneori sau ce tragedii pe parcursul formării lor. Îmi dau seama câtă muncă și determinare trebuie să depună un copil special ca să aibă rezultate foarte bune. Deși în județul nostru învățământul special a avut asigurată finanțarea în ultimii ani, o vom face și de caum înainte, oricât am investi este insuficient pentru că investim în copiii noștri”, a afirmat Costel Alexe.
Pe parcursul anilor, școlile speciale s-au evidențiat prin munca depusă și proiectele importante în care s-au implicat copii talentați, în ciuda problemelor de sănătate.